Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Protestul de la București, în presa internațională: „Imagini șocante cu un poliţist care împiedică un bărbat să ajute o femeie în scaun cu rotile”

Protest - 10 august - seara - Dan Mihai Balanescu

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Presa internațională scrie pe larg despre protestul de vineri din Piața Victoriei și vorbește despre numărul mare de răniți și de faptul că forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.

„Protestatarii s-au organizat pe grupuri de români care lucrează peste hotare, supăraţi de corupţia înrădăcinată, după cum spun ei, salarii mici şi încercarea PSD de a slăbi justiţia în unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană", notează Reuters, citată de News.ro. Unii protestatari au încercat să treacă cu forţa de linia de securitate care apăra clădirea Guvernului. Alţii au aruncat cu sticle şi pietre în jandarmi, care spun că grupuri de „provocatori" erau prezenţi în Piaţă. Reporterii au vorbit cu oameni veniți la protest: „Vrem democrație și legi care să apere cetățenii, nu politicienii", a spus Moise Mărăcine, de 33 de ani, care locuiește în Marea Britanie, unde are o afacere.

Pe măsură ce protestul a continuat după lăsarea serii, jandarmii au folosit un tun cu apă şi au crescut intensitatea cu care au împrăştiat gaze lacrimogene către mulţime. Reporterii străini scriu că într-un video publicat pe reţelele de socializare se vede cum jandarmii lovesc protestatarii non-violenţi care îşi ţineau mâinile ridicate. 

Daily Mail remarcă „imagini șocante” din timpul demonstrației de vineri din București, relatând despre cum „un agent prinde de gât un bătrân, un poliţist care împiedică un bărbat să ajute o femeie în scaun cu rotile, dar şi cum poliţia trage cu tunurile cu apă în feţele oamenilor”.

Publicația Le Monde face tabloul serii de vineri - gaze lacrimongene, tunuri cu apă, jandarmi foarte nervoşi şi români şi mai nervoşi. Autorii articolului menționează contribuția importantă a românilor din diaspora pentru economia țării. În fiecare an românii care lucrează în afara granițelor trimit familiilor lor aproximativ 5 miliarde de euro, „o sumă mare într-o țară în care salariul mediu este de 500 de euro”, scrie Le Monde.


The Telegraph relatează despre violenţele de la Bucureşti: poliţia română a folosit gaze lacrimogene pentru a suprima protestul anticorupţie, la care zeci de mii de oameni au cerut demisia guvernului de stânga.

AFP a vorbit cu participanți la protest. „Din nefericire, nimic nu s-a schimbat în România. Ne-ar plăcea să vedem drumuri şi şcoli moderne şi mai ales să nu mai fin nevoiți să dăm mită în stânga şi-n dreapta", a declarat pentru AFP Ileana, care lucrează în regiunea Alicante din Spania. Reporterii scriu că de la revenirea la putere la sfârşitul lui 2016, PSD a lansat o amplă reformă a justiţiei care ameninţă independenţa magistraţilor şi vizează să le permită responsabililor politici să scape de urmărirea penală, susţin criticii acestor măsuri. Jurnaliștii amintesc că luna trecută, majoritatea de stânga a obţinut demiterea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, care a avut în ultimii ani mari realizări în lupta împotriva corupției, elogiate de Bruxelles, mai relevă AFP.

Despre forţele de ordine care au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea scrie și  The New York Times, care vorbește de numărul mare de răniți.  Ca principal motiv de protest sunt menţionate schimbările legislative despre care mulţi cred că vor slăbi statul de drept.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai tineti minte 'Golanii' din Piata Universitatii? Acum se numesc 'Ultrasi'. Cu alte cuvinte, golanii lui Iliescu sunt ultrasii lui Dragnea. Asteptam minerii!
    • Like 3
    • @ Valentin Stütz
      Victor66 check icon
      Sunt oameni cu tricouri pe care scrie ULTRAS si unul dintre ei i-a dat un sut in cap unui jandarm si l-a lasat inconstient. Ce zici de asta, Valentin?
      • Like 0
    • @ Victor66
      maripos check icon
      Conducerea are probabil nevoie si de victime, altel cum sa-si justifice interventia in forta? Un jandarm e lasat inconstieint, o femeie jandarm e batuta, altii sunt atacati...
      • Like 0
    • @ maripos
      Victor66 check icon
      Si, oamenii aceia cu tricouri pe care scria "ultras" nu erau de fapt ultrasi? Nu le-ar fi frica, atunci, sa nu fie batuti de cei adevarati?
      • Like 0
    • @ Victor66
      De ce le tot plangeti de mila jandarmilor ? Majoritatea sint niste brute decerebrate, sint violenti gratuit mai mereu, nu numai la proteste, la orice banal meci de fotbal, de fapt cu orice ocazie reactioneaza exagerat.
      Sint medic, nu incurajez violenta, dar am vazut in numerose ocazii reactiile disproprtionate ale batausilor cu uniforma, incurajati de faptul ca sint anonimi . Ar trebui sa aiba un numar scris mare pe ei la orice interventie, astfel ca orice jandarm abuziv sa poata fi lesne identificat de catre procurori pe filmari.
      Nici un jandarm lovit la protestul din 10 august nu a primit mai multe lovituri decat a dat protestatarilor pasnici, deci se poate pune la legitima aparare lovirea jandarmilor in acea seara
      • Like 1
    • @ Mario Popesco
      maripos check icon
      Nu le plang de mila jandarmilor, doar ca atunci cand actioneaza in turma, la adapost, si ei si noi ceilalti, devenim animale. Mai intai dau de nevoie, apoi de frica si la urma incepe chiar sa le placa!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult