Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pruncul, concursul și euroii

Rareș Prisacariu

Foto Facebook Romanii au talent

Emisiunile de talent sunt un fel de bârfă la banca de la poartă, cu amante, soacre și rufe murdare atârnate de gard, însoțite de bocitoarele de la masa juriului. Ultimul sezon al „celui mai cel” show de talente din România, „Românii au talent” a fost câștigat de un copil de 7 ani, care a avut un moment „inspirat de Dumnezeu și de Octavian Paler”. Foarte frumos până în acest punct, însă, când s-a urcat pe scenă, a început să recite un text intitulat „Interviu cu Dumnezeu”, care circulă pe internet și care poartă semnătura „Octavian Paler”. Asta arată incultura părinților, care i-au dat textul, incultura juraților, care au pus botul, și incultura celor de acasă, care l-au votat buluc. Textul – penibil, de altfel – este o traducere dintr-un pastor american, Bob Moorehead. Absolut nicio legătură cu Octavian Paler, care a și ironizat atribuirea textului în cartea de dialoguri cu Daniel Cristea-Enache. Doar ca fapt divers, autorul, Bob Moorehead, a părăsit biserica unde predica din cauza acuzațiilor de abuz sexual asupra unor tineri. Revenind la Paler. Din păcate, el este una dintre victimele internetului. Nu este pentru prima dată când imaginea lui este folosită pentru cauze patriotarde, de multe ori fiind puse pe seama lui lucruri pe care nu le-a spus. Cât privește partea cu Dumnezeu, Octavian Paler, care citise deja Biblia la vârsta câștigătorului de la ProTV, a declarat că se simte apropiat de mitologia greacă, nu de dogma creștină, plus că – atenție! – a declarat că nu crede să fie ceva după moarte. Ca să fie și mai clar, Paler a spus că nu s-a rugat niciodată cu adevărat. Deci să-l pui lângă bigotismul patriotard este imoral – ca să citez „patrioții” – și denotă prostie.

Copilul, săracul, nu are nicio vină. Atât părinții, cât și ProTV, au mers la sigur. Cei de la Pro știau că un copil vinde, iar dacă adaugi și truisme spuse cu patos...Cu toate astea, ar fi greșit să nu îi recunoști copilului talentul, acela de a putea să recite în fața unei săli pline, plus camerele. A spus că vrea să se facă actor, doar admirație aici.

Câștigătorul a fost decis prin votul publicului, spun asta ca să înțelegem cam cum ar sta lucrurile dacă s-ar implementa propunerea lui George Simion de a înființa „Tribunalul Poporului”.

Închei prin a-l cita pe Octavian Paler, de data asta corect. Declarația a fost făcută într-o emisiune difuzată în 2000:

„După părerea mea, numai un imbecil poate fi azi, în România, antioccidental. Numai un român care nu are la suflet interesul acestei țări poate să fie atât de imbecil încât să nu vadă că interesul nostru, strategic, în primul rând, este să ne apropiem de Occident.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În sfârşit, cineva a observat! :))
    • Like 2
  • Gabriel check icon
    Draga autorule... ce vrei defapt?
    Ce incerci tu sa transmiti? Stii cum se vede de la mine? Ca o frustrare. Ok, e posibil sa fim multi prosti, multi imbecili, dar mie istoria mi-a aratat ca de cele mai multe ori problema e la cei care arata cu degetul si poporul asta are in intelepciunea lui mai multe zicale prin care ne spune exact asta. Sincer, nu pari sa ai experienta de viata ca sa scrii asa ceva si eu iti propun sa recitesti articolele nu doar pentru corecturi ci si pentru mesaj. Daca vrei sa ne educi tu sa nu ne mai uitam la protv, sau la rat... ce sa zic, mult succes, dar eu cred ca nu ai inteles cum functioneaza societatea si ai mari probleme la capitolul respect. Am sa incerc sa dau un singur exemplu: cei mai multi care mor astazi pe frontul din Ucraina nu sunt aia educati ci intocmai cei care nu au prea multe optiuni in felul in care isi petrec timpul liber si ce sa vezi, se uita la televiziuni comerciale. Si nu, nu sunt imbecili si ei merita respectul tuturor. In special al celor "educati" ce vor scrie ulterior articole pentru a se lauda cu patriotismul neamului lor. Just think about it! As putea continua cu eventuale alte idei ce se pot desprinde din textul tau dar ma indoiesc ca vrei altceva decat sa arati ca tu stii si tu te-ai prins de unde e textul inaintea altora si ce prosti sunt parintii si restul ca nu stiau. Chiar nu ai lucrui mai bune de facut?
    • Like 3
    • @ Gabriel
      Like. Felicitări pentru atitudine. Ați pus punctul pe i.
      În legătură cu autorul, n-ai ce să-i ceri, el este un tinerel cum se spune ”cu caș la gură”, dar foarte vocal, tupeist și dezinhibat, exact cum îmi displace mie....
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Iar „Dan Cojocaru” a pus punctul pe Z. „Calitatea” de pensionar comunist nu-i dă dreptul să fure viitorul tinerilor și copiilor din țara asta, doar pentru că e el fan Putin.
      Sau poate că s-a regăsit în spusele unui abuzator sexual (pentru că, deși autorul a arătat erorile celor care au adus în emisiunea respectivă textul, nu pare a-l interesa decât presupusa vârstă a acestui). Nu ar fi de mirare, la ce logică perversă exhibă pe „Republica”.
      • Like 4
    • @ Dan
      Salut și ție :-) :-)
      • Like 1
  • Nume check icon
    Fabulos!!
    • Like 2
  • Aceasta maimutareala, dupa "emisiuni" de gang occidentale, arunca banii pe jurati de doua parale, ajunsi acolo pe cine stie ce criterii obscure si mercantile si pe tot felul de refulati carora li s-a bagat in cap ca au talente, refulati ce nu sunt bagati in seama altfel. De faimosii talentati, castigatori ai "concursului" de scalambaieli, nu mai aude nimeni dupa, doar daca isi gasesc niscaiva "sponsori" interesati, nu doar financiar. Ca despre toate "concursurile" gazduite de una dintre cele mai kicioase televiziuni, la care nu poti urmari nicio emisiune sau film fara a inghiti exasperante momente publicitare. Am urmarit chinuit policerul mediocru dambovitean "clanul". Pacat de renumele catorva putini, adevarati actori. Ce sa-i faci si ei trebuie sa manance.
    • Like 4
  • Valentin check icon
    Nu urmăresc asemenea emisiuni, dar am tras cu ochiul pe Youtube. Ok, puștiul are talent, în concluzie ar putea avea o carieră de actor. În definitiv e o emisiune în care îți arăți talentul. Luați-o ca pe o probă de examen la UNATC, la actorie. Un actor talentat trebuie să recite cu aplomb și manualul de utilizare al aragazului. Dacă cineva înțelege altceva...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult