Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pruncul, concursul și euroii

Rareș Prisacariu

Foto Facebook Romanii au talent

Emisiunile de talent sunt un fel de bârfă la banca de la poartă, cu amante, soacre și rufe murdare atârnate de gard, însoțite de bocitoarele de la masa juriului. Ultimul sezon al „celui mai cel” show de talente din România, „Românii au talent” a fost câștigat de un copil de 7 ani, care a avut un moment „inspirat de Dumnezeu și de Octavian Paler”. Foarte frumos până în acest punct, însă, când s-a urcat pe scenă, a început să recite un text intitulat „Interviu cu Dumnezeu”, care circulă pe internet și care poartă semnătura „Octavian Paler”. Asta arată incultura părinților, care i-au dat textul, incultura juraților, care au pus botul, și incultura celor de acasă, care l-au votat buluc. Textul – penibil, de altfel – este o traducere dintr-un pastor american, Bob Moorehead. Absolut nicio legătură cu Octavian Paler, care a și ironizat atribuirea textului în cartea de dialoguri cu Daniel Cristea-Enache. Doar ca fapt divers, autorul, Bob Moorehead, a părăsit biserica unde predica din cauza acuzațiilor de abuz sexual asupra unor tineri. Revenind la Paler. Din păcate, el este una dintre victimele internetului. Nu este pentru prima dată când imaginea lui este folosită pentru cauze patriotarde, de multe ori fiind puse pe seama lui lucruri pe care nu le-a spus. Cât privește partea cu Dumnezeu, Octavian Paler, care citise deja Biblia la vârsta câștigătorului de la ProTV, a declarat că se simte apropiat de mitologia greacă, nu de dogma creștină, plus că – atenție! – a declarat că nu crede să fie ceva după moarte. Ca să fie și mai clar, Paler a spus că nu s-a rugat niciodată cu adevărat. Deci să-l pui lângă bigotismul patriotard este imoral – ca să citez „patrioții” – și denotă prostie.

Copilul, săracul, nu are nicio vină. Atât părinții, cât și ProTV, au mers la sigur. Cei de la Pro știau că un copil vinde, iar dacă adaugi și truisme spuse cu patos...Cu toate astea, ar fi greșit să nu îi recunoști copilului talentul, acela de a putea să recite în fața unei săli pline, plus camerele. A spus că vrea să se facă actor, doar admirație aici.

Câștigătorul a fost decis prin votul publicului, spun asta ca să înțelegem cam cum ar sta lucrurile dacă s-ar implementa propunerea lui George Simion de a înființa „Tribunalul Poporului”.

Închei prin a-l cita pe Octavian Paler, de data asta corect. Declarația a fost făcută într-o emisiune difuzată în 2000:

„După părerea mea, numai un imbecil poate fi azi, în România, antioccidental. Numai un român care nu are la suflet interesul acestei țări poate să fie atât de imbecil încât să nu vadă că interesul nostru, strategic, în primul rând, este să ne apropiem de Occident.”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În sfârşit, cineva a observat! :))
  • Like 2
 • Gabriel check icon
  Draga autorule... ce vrei defapt?
  Ce incerci tu sa transmiti? Stii cum se vede de la mine? Ca o frustrare. Ok, e posibil sa fim multi prosti, multi imbecili, dar mie istoria mi-a aratat ca de cele mai multe ori problema e la cei care arata cu degetul si poporul asta are in intelepciunea lui mai multe zicale prin care ne spune exact asta. Sincer, nu pari sa ai experienta de viata ca sa scrii asa ceva si eu iti propun sa recitesti articolele nu doar pentru corecturi ci si pentru mesaj. Daca vrei sa ne educi tu sa nu ne mai uitam la protv, sau la rat... ce sa zic, mult succes, dar eu cred ca nu ai inteles cum functioneaza societatea si ai mari probleme la capitolul respect. Am sa incerc sa dau un singur exemplu: cei mai multi care mor astazi pe frontul din Ucraina nu sunt aia educati ci intocmai cei care nu au prea multe optiuni in felul in care isi petrec timpul liber si ce sa vezi, se uita la televiziuni comerciale. Si nu, nu sunt imbecili si ei merita respectul tuturor. In special al celor "educati" ce vor scrie ulterior articole pentru a se lauda cu patriotismul neamului lor. Just think about it! As putea continua cu eventuale alte idei ce se pot desprinde din textul tau dar ma indoiesc ca vrei altceva decat sa arati ca tu stii si tu te-ai prins de unde e textul inaintea altora si ce prosti sunt parintii si restul ca nu stiau. Chiar nu ai lucrui mai bune de facut?
  • Like 3
  • @ Gabriel
   Like. Felicitări pentru atitudine. Ați pus punctul pe i.
   În legătură cu autorul, n-ai ce să-i ceri, el este un tinerel cum se spune ”cu caș la gură”, dar foarte vocal, tupeist și dezinhibat, exact cum îmi displace mie....
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Dan check icon
   Iar „Dan Cojocaru” a pus punctul pe Z. „Calitatea” de pensionar comunist nu-i dă dreptul să fure viitorul tinerilor și copiilor din țara asta, doar pentru că e el fan Putin.
   Sau poate că s-a regăsit în spusele unui abuzator sexual (pentru că, deși autorul a arătat erorile celor care au adus în emisiunea respectivă textul, nu pare a-l interesa decât presupusa vârstă a acestui). Nu ar fi de mirare, la ce logică perversă exhibă pe „Republica”.
   • Like 4
  • @ Dan
   Salut și ție :-) :-)
   • Like 1
 • Nume check icon
  Fabulos!!
  • Like 2
 • Aceasta maimutareala, dupa "emisiuni" de gang occidentale, arunca banii pe jurati de doua parale, ajunsi acolo pe cine stie ce criterii obscure si mercantile si pe tot felul de refulati carora li s-a bagat in cap ca au talente, refulati ce nu sunt bagati in seama altfel. De faimosii talentati, castigatori ai "concursului" de scalambaieli, nu mai aude nimeni dupa, doar daca isi gasesc niscaiva "sponsori" interesati, nu doar financiar. Ca despre toate "concursurile" gazduite de una dintre cele mai kicioase televiziuni, la care nu poti urmari nicio emisiune sau film fara a inghiti exasperante momente publicitare. Am urmarit chinuit policerul mediocru dambovitean "clanul". Pacat de renumele catorva putini, adevarati actori. Ce sa-i faci si ei trebuie sa manance.
  • Like 4
 • Valentin check icon
  Nu urmăresc asemenea emisiuni, dar am tras cu ochiul pe Youtube. Ok, puștiul are talent, în concluzie ar putea avea o carieră de actor. În definitiv e o emisiune în care îți arăți talentul. Luați-o ca pe o probă de examen la UNATC, la actorie. Un actor talentat trebuie să recite cu aplomb și manualul de utilizare al aragazului. Dacă cineva înțelege altceva...
  • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult