Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

PSD – bătaia și bătaia de joc

PSD – bătaia și bătaia de joc

Luni, 21 octombrie, 2019, PSD a trecut prin Senat, votând în bloc, proiectul depus de senatorul Liviu Pop, prin care ziua de 10 august e declarată Ziua Unității Civice.

Este o performanță: cea mai cruntă bătaie de joc la adresa acestui popor de 30 de ani încoace, prin care urmașii lui Ceaușescu și Iliescu vor să-l concureze pe Erdogan, botezătorul masacrelor și alungării a sute de mii de oameni din locuințe, comise de armata turcă în Siria, cu numele de Izvorul Păcii. Practic, după ce zeci de mii de oameni au fost gazați și bătuți în Piața Victoriei, pe frunțile lor urinează acum cu boltă L. Pop, în uralele întregului PSD.

Au mai fost și alte partide la guvernare, dând dovadă de ticăloșie, corupție, hoție. Dar PSD a adus bașca, sub semnul etern al rânjetului iliescian, un cinism inegalabil.

La 4 ani după Colectiv, nu există niciun vinovat. Cum să existe, când puterea pesedistă i-a numit sataniști pe tinerii asfixiați și arși în bomba de tablă pe care nicio autoritate nu a catadicsit s-o dezamorseze la timp? Cum să existe, când afirmațiile criminale și zâmbitoare ale ministrului PSD Bănicioiu, cum că „Avem tot ce ne trebuie pentru a trata marii arși în spitalele noastre”, susținut fiind de Raed Arafat, n-au fost anchetate câtuși de puțin? (Sinistrul „Nicu” tocmai dă cu flit Parchetului General, refuzând, fără explicații, să se prezinte la audieri).

Cum să existe, când, potrivit gorniștilor de frunte ai Partidului, focul a fost pus de Klaus în cârdășie cu Bruselu?

Singura „sancțiune”, descăunarea lui Victor Ponta de către Liviu Dragnea, cel care a folosit cu sânge rece reacția străzii la bătaia de joc a autorităților față de Colectiv, urmată de 3 ani și jumătate de coșmar pesedist pentru Justiția din România.

Legea lui L. Pop, în care scrie că „Violențele au dus la divizarea cetățenilor și degradarea unității civice, decăderea integrității umane, promovarea intoleranței și dezbinării”, scoțându-i vinovați pe copiii, femeile și bătrânii maltratați de jandarmi, amintește de procedeele brevetate de Lenin și Stalin. Oameni cinstiți, vinovați de nimic, erau împușcați sau trimiși în gulag, nu înainte însă de a li se agăța pe piept acuzații fantasmagorice menite să le murdărească memoria, lor și familiilor lor, până la a șaptea spiță.

Așa și PSD, pledează pentru unitatea civică a victimelor cu călăii.

Nu-mi rămâne decât să îmi imaginez cum ar arăta Marea Sărbătoare a Înfrățirii de 10 august. 

Defilarea plutoanelor de jandarmi prin fața tribunei oficiale. Înaintea lor, purtând în băț măști de gaze, se împleticește o trupă de figuranți care cad rând pe rând, ducând mâna la piept, la gât sau la cap, sub loviturile simulate de jandarmi cu măciucile statului și un nor de fum de discotecă, simbolizând gazul lacrimogen (mai puțin cei aflați în scaune cu rotile, care se sufocă liniștit). Sunt apoi sculați de pe asfalt, de alți cascați în negru, cu jeturi din tulumbe de mână.

Tot niște tulumbari în uniformă îi tratează cu apă pe arșii de la Colectiv care vin mai la coadă, machiați remarcabil, cu hainele și pielea atârnând zdrențe. Și peste ei plutește fumul de discotecă.

Iar din tribună fac cu mâna tot Dăncilă și al ei guvern...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult