Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

PSD își apără „lăcomia”. Parlamentarii PSD au sacrificat, luni, măsurile de corectare a prevederilor din OUG 114 pentru a-și salva indemnizațiile

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

PSD a anulat luni la Senat abrogarea măsurilor cu consecințe nefaste pentru economie din OUG 114 - „Ordonanța lăcomiei”.

OUG 1/2020, abrogată luni de senatori, prevedea, printre altele, și înghețarea indemnizațiilor demnitarilor.

Câteva dintre prevederile ordonanței de urgență nr. 1/2020, care a fost anulată luni:

  • Indemnizațiile demnitarilor, plafonate la nivelul lunii decembrie 2019.

„Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, prevede OUG 1/2020.

  • Abrogarea taxei pe lăcomie. Eliminarea de la începutul anului 2020, a obligaţiei pentru instituţiile bancare de a plăti taxa pe active financiare, în situaţia în care media trimestrială ROBOR depăşeşte pragul de 2%.
  • Eliminarea posibilității de a muta banii de la Pilonul II, administrat privat, la Pilonul I. Prevederile pentru necesitatea majorării capitalului social pentru societăţile de administrare a fondurile de pensii private Pilon II au fost anulate
  • Desființarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. OUG 1/2020 prevedea că nu se mai alocă împrumuturi prin FDI. Prin Fondul de Dezvoltare și Investiții li se dădea iluzia unor primari că pot să realizeze proiecte de investiţii fără ca în buget să existe banii necesari pentru susţinerea acestor investiţii.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult