Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

PSD își apără „lăcomia”. Parlamentarii PSD au sacrificat, luni, măsurile de corectare a prevederilor din OUG 114 pentru a-și salva indemnizațiile

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

PSD a anulat luni la Senat abrogarea măsurilor cu consecințe nefaste pentru economie din OUG 114 - „Ordonanța lăcomiei”.

OUG 1/2020, abrogată luni de senatori, prevedea, printre altele, și înghețarea indemnizațiilor demnitarilor.

Câteva dintre prevederile ordonanței de urgență nr. 1/2020, care a fost anulată luni:

  • Indemnizațiile demnitarilor, plafonate la nivelul lunii decembrie 2019.

„Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, prevede OUG 1/2020.

  • Abrogarea taxei pe lăcomie. Eliminarea de la începutul anului 2020, a obligaţiei pentru instituţiile bancare de a plăti taxa pe active financiare, în situaţia în care media trimestrială ROBOR depăşeşte pragul de 2%.
  • Eliminarea posibilității de a muta banii de la Pilonul II, administrat privat, la Pilonul I. Prevederile pentru necesitatea majorării capitalului social pentru societăţile de administrare a fondurile de pensii private Pilon II au fost anulate
  • Desființarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. OUG 1/2020 prevedea că nu se mai alocă împrumuturi prin FDI. Prin Fondul de Dezvoltare și Investiții li se dădea iluzia unor primari că pot să realizeze proiecte de investiţii fără ca în buget să existe banii necesari pentru susţinerea acestor investiţii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult