Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

PSD își apără „lăcomia”. Parlamentarii PSD au sacrificat, luni, măsurile de corectare a prevederilor din OUG 114 pentru a-și salva indemnizațiile

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

PSD a anulat luni la Senat abrogarea măsurilor cu consecințe nefaste pentru economie din OUG 114 - „Ordonanța lăcomiei”.

OUG 1/2020, abrogată luni de senatori, prevedea, printre altele, și înghețarea indemnizațiilor demnitarilor.

Câteva dintre prevederile ordonanței de urgență nr. 1/2020, care a fost anulată luni:

  • Indemnizațiile demnitarilor, plafonate la nivelul lunii decembrie 2019.

„Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, prevede OUG 1/2020.

  • Abrogarea taxei pe lăcomie. Eliminarea de la începutul anului 2020, a obligaţiei pentru instituţiile bancare de a plăti taxa pe active financiare, în situaţia în care media trimestrială ROBOR depăşeşte pragul de 2%.
  • Eliminarea posibilității de a muta banii de la Pilonul II, administrat privat, la Pilonul I. Prevederile pentru necesitatea majorării capitalului social pentru societăţile de administrare a fondurile de pensii private Pilon II au fost anulate
  • Desființarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. OUG 1/2020 prevedea că nu se mai alocă împrumuturi prin FDI. Prin Fondul de Dezvoltare și Investiții li se dădea iluzia unor primari că pot să realizeze proiecte de investiţii fără ca în buget să existe banii necesari pentru susţinerea acestor investiţii.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult