Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

PSD propune revenirea, pentru o perioadă limitată, la o piață reglementată în domeniul energiei

energie electrica - Foto: Inquam Photos

Foto: Inquam Photos

PSD a propus în coaliție rediscutarea, în regim de urgență a propunerii de reglementare a pieței de energie, pentru o perioadă limitată. Scopul urmărit este „să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile”, potrivit unui comunicat PSD.

Decizia, analizată miercuri într-o ședință a coaliției, ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2023, conform unor surse G4Media. 

Pentru consumatorii casnici ar urma să fie păstrate actualele plafoane - 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 kWh și 0,8 lei/kWh, pentru un consum lunar mai mic de 255 kWh. Peste acest prag de consum, tariful va fi de un leu/kWh. Același tarif, de un leu pe kWh, ar urma să fie aplicat și în cazul unităților de învățământ, spitale, IMM-uri, industria farma, transport public, servicii publice, iar pentru restul sectoarelor economice - preț fix de 1,3 lei/kWh.

O hotărâre finală va fi luată în următoarele zile, într-o nouă ședință a coaliției de guvernare.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni la România TV că procesul de liberalizare a pieței de energie a fost unul „haotic”. „Eu şi colegii mei am mers pe reglementare, fiindcă toată tâmpenia a pornit de la liberalizarea preţurilor haotică. Nimeni nu s-a gândit. Mai mult, fiindcă am avut minte ca lumea, am şi liberalizat şi am şi închis nişte capacităţi de producţie”, a declarat Ciolacu, potrivit News.ro. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult