Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

PSD vrea să scoată 2500 de condamnați din pușcării. Ministrul Iordache recunoaște: Avem 2 ordonanțe. Le-am terminat aseară

Premierul Sorin Grindeanu a declarat după ședința de Guvern că marți seara au fost finalizate două acte normative și a explicat că este vorba despre un proiect privind grațierea, care nu include fapte de corupție, și un proiect pentru transpunerea unei directive care se referă la drepturile cetățenilor la un proces echitabil.

Șeful Guvernului a precizat că, potrivit Constituției, „avem voie să dăm grațiere și amnistie", deci aceste lucruri „nu sunt împotriva legii".

„Conform Constituției, avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie că avem voie să facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt împotriva legii”, a spus Sorin Grindeanu adresându-se jurnaliștilor, după ședința de Guvern prezidată de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a explicat că cele două proiecte de acte normative, între care unul referitor la grațiere, au fost finalizate marți seară, iar azi au fost transmise spre consultare către CSM, Înalta Curte și Parchetul General. Iordache a adăugat că, potrivit proiectului care se referă la grațiere, nu ar urma să fie grațiate persoanele condamnate pentru fapte de corupție, spălare de bani sau acte de violență.

Potrivit ministrului Justiției, 2500 de condamnați vor ieși din pușcărie după ordonanța grațierii, adăugând că „în acest moment România trebuie să dea o lege a grațierii”.

Premierul a adăugat că cele două proiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat „cu prezența sau neprezența domnului Iohannis".

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la ședința de Guvern, în contextul în care au apărut informații că Executivul ar fi urmat să dea ordonanțe de urgență care să modifice legislația penală.

„Sunt doi elefanți în încăpere: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Dl. Grindeanu mi-a spus că au fost discutate cu anumiți colegi din Guvern, dar mi-a spus că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară”, a spus Klaus Iohannis la începutul ședinței de Guvern. Acesta a afirmat că a primit asigurări de la Grindeanu că acestea vor ajunge pe masa Executivului doar după ce vor fi lansate în dezbatere publică.

În cursul zilei de marți, Hotnews a publicat o știre, citând surse guvernamentale, care spune că Guvernul va da miercuri o ordonanță de urgență care modifică legislația penală. „Ar urma sa fie grațiate o serie de pedepse. Pe lângă grațiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislația în ce privește abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului. Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, deoarece măsura oprește numeroase anchete și procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasică nu va fi însă promovată prin OUG-ul de mâine”, a scris Hotnews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 2500 indivizi inmultit cu 1000 de euro fiecare ...egal pt psd 2 500 000 euro un frumos cadou pt care merita sa incalci legi sau sa le schimbi ...cu O U G treziti va oameni buni ....!
    • Like 0
  • Mi se pare de domeniul SF ceea ce se intampla in momentul de fata.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult