Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Psihoza în masă se va risipi până în primăvară? Sau se va extinde și mai tare?

Călin Georgescu la un interviu

Foto: Profimedia Images

În opoziție cu mesianismul autoritar al lui Călin Georgescu, statul român părea că este într-o degringoladă totală. Documentele declasificate, în special ale SRI și MAI, reclamau încălcarea legislației electorale de către domnul Georgescu, posibile legături cu Federația Rusă (nu încetează să mă uimească afinitatea rusească absurdă a unui neo-legionar, lumea chiar nu mai știe istorie…) și finanțări nedeclarate ale campaniei electorale prin intermediul unor terți dubioși. 

Totuși, acest individ continua să aibă șanse mari să ajungă președinte. Luni, prin vot democratic, dar manipulat de Marele Algoritm, puteam să ne trezim în plin regim fascist Călin Georgescu și atunci ar fi fost un adevărat coșmar să-l mai oprești.

Înainte de decizia de anulare a alegerilor, s-au formulat în spațiul public două teorii: 1. exista posibilitatea ca SRI sau alte instituții să dorească înfrângerea democratică, la vot, a lui Călin Georgescu, evitând și mai multă tensiune și furie socială ce puteau fi cauzate de anchetarea și, eventual, scoaterea dumnealui din cursa electorală. 2. există evident și teoria, cel puțin la fel de plauzibilă, că, în fața amurgului democrației, statul român este paralizat și neputincios față de asemenea provocări și că nu va „face nimic”. Într-adevăr, în ciuda deciziei de ultimă oră a CCR, vedem „la lucru” o justiție slabă, un SRI decapitat de conducere civilă de peste un an și jumătate și o clasă politică compromisă în ochii societății. 

La această criză politică și aceste întrebări dureroase există, în opinia mea, două remedii pe termen scurt, dar esențiale: 

(1) un vot masiv și corect în primăvară, nu pentru o ideologie sau alta, ci pentru democrație, prosperitate, Europa și împotriva delirului, a misticismului, a autoritarismului, și 

(2) responsabilizarea și maturizarea actualei coaliții democratice în curs de formare, pentru a reconstrui încrederea în regimul democratic și a (re)conferi Parlamentului (organul reprezentativ suprem, să nu uităm acest aspect!) și Guvernului rolul de principale instituții politice în democrația românească. 

Nu domnul Georgescu rezolvă deficitul bugetar uriaș și nu dânsul va aduce un trai mai bun și mai demn în această țară. Este o perioadă foarte scurtă de timp pentru a-i scoate pe compatrioții noștri din mirajul căruia i-au căzut victime.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    Vedeți ca Hotnews (platforma media USR-PNL) a publicat o analiza ampla a lui Horatius Dumbrava, fost președinte CSM, care arată ca decizia CCR a fost nelegala. Dar ca să apărăm democrația e acceptabil orice, inclusiv măsuri nedemocratice, nu e asa? Mai bine în primăvara sa nu se mai facă alegeri deloc. Ne anunță direct ei cine a ieșit.

    https://hotnews.ro/fost-presedinte-al-csm-comentariu-pentru-hotnews-am-asistat-la-schimbarea-fortata-a-atributiilor-curtii-constitutionale-un-precedent-foarte-de-periculos-1856335
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Arma cea mai eficientă a unei dictaturi - cele suveraniste sunt și cele mai rele - este incultura. Noi trăim un sindrom al infantilizării. La fel ca un copil mic, căutăm un Tătuc Bun care să ne ducă de mână, în timp ce noi ne jucăm fericiți cu jucăriile.
    O societate slabă, cu legi slabe și interpretabile, cu mafie căpușată e o SOCIETATE INCULTĂ DIN PUNCT DE VEDERE LEGISLATIV ȘI ECONOMIC. Și nu mă refer doar la citirea legilor, ci la cunoașterea principiilor de bază din legislație și economie. Principii care, în cazul legilor, sunt cele ale DREPTULUI ROMAN. Vorbim de principii vechi de mii de ani, care nu s-au schimbat și nu se vor schimba pentru nicio țară din lume. Dar noi nu le cunoaștem. Cum nu cunoaștem nici bazele economiei. Suntem inculți și ne merităm soarta.
    • Like 2
  • mg check icon
    ..corectă analiza.
    Documentele ale declasificate ale CSAT-ului conțin ceea ce CCR a avut pe masă la 2 zile după turul 1.
    Așadar înainte de fumigena cu renumăratul voturilor, CCR a respins ca nefondată cea de-a doua sesizare, care cuprindea (cu lux de amănunte..) motivele pentru care, aceeiași Curte, a anulat în totalitate votul.

    Trecând peste informarea SRI, cam cu 10 zile înainte de alegeri, că nu s-au constatat ingerințe ale unor actori statali, e la mintea cocoșului incompatibilitatea între un neo-legionar și ruși, de care bine amintiți.

    În rest, dl.Georgescu nu a făcut decât să speculeze abil, hibele democrației românești, populismul unora și altora, leapșa dintre adversarii politici amplificată de televiziunile aservite, continua văicăreală din mediul public referitoare la condițiile de trai (deși comparația cu anul de grație 1989, demonstrează contrariul. Altfel de ce s-ar mai fi revoltat lumea..?).

    Același domn propune soluții utopice.
    Să zicem că uităm de zecile de mii de euro intrate deja, dar ce facem în continuare ? Dăm de gard cu PNRR-ul, trântim ușa fondurilor de dezvoltare de la UE ? Cum să te dezvolți fără bani ?
    Vine Moș Crăciun cu tolba plină de euro ?
    Sau poate Moș Gerilă ..? deși rubla a cam luat-o la vale..

    E suficient ca votantul român să citească cifrele economice, ca să afle de unde am pornit, unde am ajuns și încotro ne ducem. Nu de la tv, de pe site-uri de specialitate, în română, în engleză, în chineză..

    În rest, rămâne de văzut câți și cum vor mai pune botul la boți..
    • Like 2
    • @ mg
      Mhai Nai check icon
      What??? "votantul român să citească cifrele economice"???
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      mg check icon
      ..să citească ceva.. :))
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Este foarte adevărat că un popor are nevoie nu doar de hrană și bunăstare, dar și de valori. Necazul este că extrema dreaptă a confiscat - și prin indiferența noastră - ideea de patriotism. ATENȚIE MARE: PATRIOTISMUL NU ESTE ACELAȘI LUCRU CU NAȚIONALISMUL. Patriotismul este o virtute, naționalismul este o anomalie. Îmi amintesc un citat (autorul nu-mi este cunoscut) care spunea: patriotismul este dragostea pentru ai tăi, naționalismul este ura pentru ceilalți.

    Sigur că trebuie să vorbim de spitale și școli, dar în același timp mausoleul de la Mărășești se degradează constant și ploaia curge pe mormintele eroilor.
    Pe cât de vocali sunt, pe atât vor să ne convingă de condiția umilă a femeii, care trebuie să-și îndeplinească rolul și să tacă. Au auzit aceste personaje vocale de Ecaterina, sublocotenent în Armata Română, decorată de Regina Maria? O învățătoare din Oltenia, care și-a dat viața pentru țară? Au venit acești falși apostoli cu flori la mausoleul Ecaterinei Vasile Teodoroiu, să-i onoreze memoria? Nu, evident că nu! Au auzit de Maria Zaharia (Măriuca), fetița de 12 ani care s-a jertfit pentru țară? Mai există flori pe mormântul ei? Sunt omagiați criminalii, nu eroii.

    Și ne mai mirăm că naționalismul și misoginismul câștigă teren. Dacă nu ne redescoperim valorile ne trezim cu ele confiscate de grupări subterane.
    • Like 5
    • @ Valentin
      mg check icon
      ..suveranismul, fluturat în ultima vreme prin Europa, folosește doar ca pretext patriotismul și respectul pentru valorile neamului, pentru că au aderență la public. Sună ademenitor.

      În realitate e vorba de o motivație pur mercantilă. De la oameni de afaceri apropiați de guverne, la conducători de stat orgolioși (gen Victor Orban), sunt deranjați de mecanismele de control a cheltuirii fondurilor de dezvoltare primite de la UE. Li se dă peste mânuță la încercarea de a smântâni oalele..

      Li se pare mult mai avantajos deal-ul propus de Putin conducătorilor africani, prin intermediul acelui Prigojin și a grupării Wagner.
      - Nu ne amestecăm în afacerile voastre. Plătiți taxa de protecție, iar noi vă asigurăm spatele.. Cam asta e, în esență, iliberalismul lui Orban..
      • Like 2
    • @ mg
      Valentin check icon
      Nu prea am auzit de patriotism din gura suveraniștilor. Chiar nu am auzit termenul. Suveraniștii sunt naționaliști, nu patrioți. Să nu confundăm lucrurile: patriotismul e o virturte, naționalismul o anomalie. E drept, putem spune că naționalismul e caricatura patriotismului, dar asta nu-l legitimează ca patriotism.
      • Like 2
    • @ Valentin
      mg check icon
      ..am scris "folosește doar ca pretext"..
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult