Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, într-o conferință, somează România „să recunoască totul”: Știm acum ce înseamnă „ajutoarele umanitare” pe care le trimite Ucrainei

Maria Zaharova

Foto: Profimedia Images

Rusia acuză România că furnizează arme pentru Ucraina. Ministerul rus de Externe a cerut României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei. Maria Zaharova a declarat că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin.

Declarațiile Mariei Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse au fost făcute într-un briefing de presă de săptămâna trecută. Redăm mai jos declarațiile Mariei Zaharova:

„O agenție de presă românească a relatat despre o recentă convorbire telefonică între ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și omologul său ucrainean, Alexei Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru cel de-al cincilea pachet de ajutor militar românesc recent aprobat pentru forțele armate ucrainene, care include arme de calibru mic, muniție și piese de schimb pentru echipamente militare. Este pentru prima dată când se manifestă atât de explicit și public, deși anterior apăruseră pe rețelele de socializare videoclipuri care arătau utilizarea de către forțele armate ucrainene a obuzelor de producție românească. Dar nu existau dovezi concrete directe.

Bucureștiul evită publicitatea în aceste chestiuni, preferând să vorbească publicului român și internațional doar despre sprijinul <umanitar> acordat Ucrainei. Acum este clar ce înseamnă cuvântul <umanitar>. Ascultând de directivele NATO de a trimite tot mai multe transporturi de încărcături mortale, autoritățile române, evident, simt un disconfort moral, realizând consecințele reale ale acestei politici bazate pe ideologie. În loc de această falsă rușine, ar trebui să mărturisească totul. Să spună poporului lor și lumii întregi cum stau lucrurile cu adevărat. Să nu vă fie frică.

A-i umple pe naționaliștii ucraineni cu arme pentru a lupta împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în cazul în care Bucureștiul nu știe acest lucru) și să producă mai multe victime. Cei care favorizează acest lucru împart responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care nu vor face decât să le adauge. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este părerea lor. Dar ar fi frumos să împărtășească câteva <dezvăluiri> despre aceste livrări. Ce trimit ei către regimul de la Kiev?”, a susținut Zaharova.

Poziția României este să nu precizeze ce armament trimite Kievului

Într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

El și-a reiterat poziția în timpul unei alte conferințe de presă pe care a susținut-o la începutul lunii iulie, afirmând că „e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”.

Articol publicat pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta e stire veche - 'de acu 2 saptamni pana azi au trecut 2 ani de zile de Breaking News;
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult