Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, într-o conferință, somează România „să recunoască totul”: Știm acum ce înseamnă „ajutoarele umanitare” pe care le trimite Ucrainei

Maria Zaharova

Foto: Profimedia Images

Rusia acuză România că furnizează arme pentru Ucraina. Ministerul rus de Externe a cerut României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei. Maria Zaharova a declarat că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin.

Declarațiile Mariei Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse au fost făcute într-un briefing de presă de săptămâna trecută. Redăm mai jos declarațiile Mariei Zaharova:

„O agenție de presă românească a relatat despre o recentă convorbire telefonică între ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și omologul său ucrainean, Alexei Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru cel de-al cincilea pachet de ajutor militar românesc recent aprobat pentru forțele armate ucrainene, care include arme de calibru mic, muniție și piese de schimb pentru echipamente militare. Este pentru prima dată când se manifestă atât de explicit și public, deși anterior apăruseră pe rețelele de socializare videoclipuri care arătau utilizarea de către forțele armate ucrainene a obuzelor de producție românească. Dar nu existau dovezi concrete directe.

Bucureștiul evită publicitatea în aceste chestiuni, preferând să vorbească publicului român și internațional doar despre sprijinul <umanitar> acordat Ucrainei. Acum este clar ce înseamnă cuvântul <umanitar>. Ascultând de directivele NATO de a trimite tot mai multe transporturi de încărcături mortale, autoritățile române, evident, simt un disconfort moral, realizând consecințele reale ale acestei politici bazate pe ideologie. În loc de această falsă rușine, ar trebui să mărturisească totul. Să spună poporului lor și lumii întregi cum stau lucrurile cu adevărat. Să nu vă fie frică.

A-i umple pe naționaliștii ucraineni cu arme pentru a lupta împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în cazul în care Bucureștiul nu știe acest lucru) și să producă mai multe victime. Cei care favorizează acest lucru împart responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care nu vor face decât să le adauge. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este părerea lor. Dar ar fi frumos să împărtășească câteva <dezvăluiri> despre aceste livrări. Ce trimit ei către regimul de la Kiev?”, a susținut Zaharova.

Poziția României este să nu precizeze ce armament trimite Kievului

Într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

El și-a reiterat poziția în timpul unei alte conferințe de presă pe care a susținut-o la începutul lunii iulie, afirmând că „e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta e stire veche - 'de acu 2 saptamni pana azi au trecut 2 ani de zile de Breaking News;
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult