Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ioan Gyuri Pascu, sâmbătă, ultimul interviu, la Radio România Cultural: „Îmi doresc să rămân simplu și sincer pe scenă”

Ioan Gyuri Pascu a fost sâmbătă invitat la Radio România Cultural unde a vorbit, printre altele, despre cum a început să cânte în copilărie la chitară și despre pasiunea sa pentru scris. „Meseria mea este viața”, a spus Gyuri Pascu. 

„Din liceu am început să scriu proză scurtă. La facultate mi-au apărut proze scurte în revista Apostrof. Nu m-am gândit să scriu poezie, spuneam că îmi ajung textele de cântece, dar până la urmă am scris poezie. (...) Nu mă gândesc, dacă vine inspirația de a scrie sunt scriitor, dacă îmi vine inspirația de a scrie muzică sunt cantautor. Meseria mea este viața, cântecele mele mă cântă, rolurile mele mă joacă și poeziile mele mă spun. Acestea sunt ocupații ale mele, meseria mea care este viața”, a spus la sfârșitul săptămânii trecute Gyuri Pascu la Radio Cultural.

Redăm câteva din declarațiile lui Ioan Gyuri Pascu în cadrul interviului acordat Radio România Cultural

Despre cum a început să cânte la chitară. „La noi în familie ceilalți frați făcuseră acordeon. Eu am fost primul care am făcut pian. Pe vremea aceea voiam să devin handbalist, mai și chiuleam de la repetiții la pian. Din '68 până în '71 am făcut pian”.

„Chitara o luase tata, prin clasa a cincea am început să cânt, dar mă dureau foarte tare degetele și am pus chitara înapoi pe dulap. Abia în clasa a noua, când am văzut că nu mai creșteam în înălțime și nu mă mai băgau la meciurile de handbal, am luat chitara de pe dulap. În două luni cântam la serbare la școală. Dar atunci am studiat până mi-a ieșit sângele din degete”.

„Prin clasa a IX-a și a X-a am făcut niște piese stil folk. Pe urmă, când am împlinit 18 ani, am făcut melodia Melancolie, care este una din cele mai ascultate melodii ale mele și acum”.

Despre relația publicul„Este vorba de acest câmp electromagnetic minunat al inimii. S-a demonstrat știintific că acest câmp electromagnetic al inimii este mult mai mare decât cel al creierului. Totdeauna îmi doresc să fiu sincer, simplu, pe scenă. Spun despre mine că am două calități, că știu să compun melodii simple și că reușesc să mănânc ceea ce gătesc. Când dorești să demonstrezi ceva poate reușești, dar nu întotdeauna”.

Despre copilărie. „Handbalist și comentator sporiv am vrut mereu să devin. Voiam să fiu Cristian Gațiu, voiam să fiu Cristian Țopescu, aceștia doi. Totuși când eram foarte mic i-am spus bunicii mele: «Pe mine o să mă vedeți acolo la televizor, eu acolo o să fiu, artist» Știam de atunci, asta a fost norocul meu. Am știut de mic că asta e menirea mea. Dirigintelui meu dintr-a cincea i-am spus că așa cum ajută unii oameni cu șuruburi sau cu pâine, eu o sa ajut cu cântece sau cu actorie”.

Actorul a povestit cum în anii `80 a fost respins la actorie la Târgu Mureș, unde a concurat pe câteva locuri.

„Am picat la proba eliminatorie, m-au pus să zic trei poezii, am sperat că am șanse, dar am picat”. Artistul a povestit însă că, peste ani de zile, la un moment dat, un rector de la aceeași facultate a făcut „o reparație”, cerându-i scuze lui Pascu „în numele tuturor rectorilor” pentru că în anii `80 a fost respins la actorie.

Artistul Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineaţă, la vârsta de 55 de ani. Potrivit primelor informatii, actorul ar fi suferit un infarct. În 2010, actorul a suferit un infarct şi s-a recuperat la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA.
    • Like 0
  • Dna Loredana Voiculescu,a scris un articol referitor la cei ce încasează sume de bani necuvenite ,din partea statului roman ,in detrimentul celor care efectiv nu au ce mânca.Am cunoștința unei persoane ce practica de circa 24 (Da,DOUA ZECI SI PATRU DE ANI !!!) acest tertip ,fiind cetățean Româno-American.L-a practicat in America circa 16 ani si restul de 8 ani in Romania.Avea bani si bunuri de circa PATRU MERCEDES nu de unul.Credeti c-a deranjat-o cineva c-o întrebare ? Nimeni! Culmea este ca exista (si-N posesia mea ) acte doveditoare,adică declarațiile ei semnate,referitor la bunurile deținute.In acelasi timp sant si dovezile deținute de autoritățile romane si americane referitor la ajutoarele obținute.S-a bazat tot timpul pe lipsa in verificările autorităților neglijente si pe dispariția din cele doua tari cand simțea pericol.Oricand accept o colaborare cu autoritățile din Romania,cu toate ca dezinteresul este total.
    Cu stima
    Sandy
    • Like 0
  • RIP Ioan Gyuri Pascu
    RIP suflet liber
    • Like 0
  • Dumnezeu sa te duca in rai Amin.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Ooo, ce pacat! Multumim pentru munca depusa atatia ani, Ioan Gyuri Pascu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult