Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ioan Gyuri Pascu, sâmbătă, ultimul interviu, la Radio România Cultural: „Îmi doresc să rămân simplu și sincer pe scenă”

Ioan Gyuri Pascu a fost sâmbătă invitat la Radio România Cultural unde a vorbit, printre altele, despre cum a început să cânte în copilărie la chitară și despre pasiunea sa pentru scris. „Meseria mea este viața”, a spus Gyuri Pascu. 

„Din liceu am început să scriu proză scurtă. La facultate mi-au apărut proze scurte în revista Apostrof. Nu m-am gândit să scriu poezie, spuneam că îmi ajung textele de cântece, dar până la urmă am scris poezie. (...) Nu mă gândesc, dacă vine inspirația de a scrie sunt scriitor, dacă îmi vine inspirația de a scrie muzică sunt cantautor. Meseria mea este viața, cântecele mele mă cântă, rolurile mele mă joacă și poeziile mele mă spun. Acestea sunt ocupații ale mele, meseria mea care este viața”, a spus la sfârșitul săptămânii trecute Gyuri Pascu la Radio Cultural.

Redăm câteva din declarațiile lui Ioan Gyuri Pascu în cadrul interviului acordat Radio România Cultural

Despre cum a început să cânte la chitară. „La noi în familie ceilalți frați făcuseră acordeon. Eu am fost primul care am făcut pian. Pe vremea aceea voiam să devin handbalist, mai și chiuleam de la repetiții la pian. Din '68 până în '71 am făcut pian”.

„Chitara o luase tata, prin clasa a cincea am început să cânt, dar mă dureau foarte tare degetele și am pus chitara înapoi pe dulap. Abia în clasa a noua, când am văzut că nu mai creșteam în înălțime și nu mă mai băgau la meciurile de handbal, am luat chitara de pe dulap. În două luni cântam la serbare la școală. Dar atunci am studiat până mi-a ieșit sângele din degete”.

„Prin clasa a IX-a și a X-a am făcut niște piese stil folk. Pe urmă, când am împlinit 18 ani, am făcut melodia Melancolie, care este una din cele mai ascultate melodii ale mele și acum”.

Despre relația publicul„Este vorba de acest câmp electromagnetic minunat al inimii. S-a demonstrat știintific că acest câmp electromagnetic al inimii este mult mai mare decât cel al creierului. Totdeauna îmi doresc să fiu sincer, simplu, pe scenă. Spun despre mine că am două calități, că știu să compun melodii simple și că reușesc să mănânc ceea ce gătesc. Când dorești să demonstrezi ceva poate reușești, dar nu întotdeauna”.

Despre copilărie. „Handbalist și comentator sporiv am vrut mereu să devin. Voiam să fiu Cristian Gațiu, voiam să fiu Cristian Țopescu, aceștia doi. Totuși când eram foarte mic i-am spus bunicii mele: «Pe mine o să mă vedeți acolo la televizor, eu acolo o să fiu, artist» Știam de atunci, asta a fost norocul meu. Am știut de mic că asta e menirea mea. Dirigintelui meu dintr-a cincea i-am spus că așa cum ajută unii oameni cu șuruburi sau cu pâine, eu o sa ajut cu cântece sau cu actorie”.

Actorul a povestit cum în anii `80 a fost respins la actorie la Târgu Mureș, unde a concurat pe câteva locuri.

„Am picat la proba eliminatorie, m-au pus să zic trei poezii, am sperat că am șanse, dar am picat”. Artistul a povestit însă că, peste ani de zile, la un moment dat, un rector de la aceeași facultate a făcut „o reparație”, cerându-i scuze lui Pascu „în numele tuturor rectorilor” pentru că în anii `80 a fost respins la actorie.

Artistul Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineaţă, la vârsta de 55 de ani. Potrivit primelor informatii, actorul ar fi suferit un infarct. În 2010, actorul a suferit un infarct şi s-a recuperat la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA.
  • Like 0
 • Dna Loredana Voiculescu,a scris un articol referitor la cei ce încasează sume de bani necuvenite ,din partea statului roman ,in detrimentul celor care efectiv nu au ce mânca.Am cunoștința unei persoane ce practica de circa 24 (Da,DOUA ZECI SI PATRU DE ANI !!!) acest tertip ,fiind cetățean Româno-American.L-a practicat in America circa 16 ani si restul de 8 ani in Romania.Avea bani si bunuri de circa PATRU MERCEDES nu de unul.Credeti c-a deranjat-o cineva c-o întrebare ? Nimeni! Culmea este ca exista (si-N posesia mea ) acte doveditoare,adică declarațiile ei semnate,referitor la bunurile deținute.In acelasi timp sant si dovezile deținute de autoritățile romane si americane referitor la ajutoarele obținute.S-a bazat tot timpul pe lipsa in verificările autorităților neglijente si pe dispariția din cele doua tari cand simțea pericol.Oricand accept o colaborare cu autoritățile din Romania,cu toate ca dezinteresul este total.
  Cu stima
  Sandy
  • Like 0
 • RIP Ioan Gyuri Pascu
  RIP suflet liber
  • Like 0
 • Dumnezeu sa te duca in rai Amin.
  • Like 0
 • Anon check icon
  Ooo, ce pacat! Multumim pentru munca depusa atatia ani, Ioan Gyuri Pascu.
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult