Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin așteaptă iarna. Abia acum vom vedea dacă suntem pregătiți de război

vladimir putin - Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Putin așteaptă iarna. Aliatul dintotdeauna al rușilor. Bine, cu excepția războiului cu Finlanda, dar acolo au dat de unii și mai prieteni cu iarna decât ei. Dar în general iarna a fost aliatul lor mai tot timpul. Rușii au iarna.

Deci așteaptă iarna. Probabil mulți se uită la situația militară de pe front zilele astea. Dar situația militară nu mai este cea mai importantă bătălie a războiului. Putin a mutat războiul în inima Europei. Strânge încet șurubul și așteaptă. Ce așteaptă? Pai să vedem.

Economia rusă s-a comportat până acum mult mai bine decât se așteptau analiștii occidentali. GDP-ul Federației Ruse a scăzut cu patru procente, anumite industrii au pierderi, dar în general lucrurile sunt sub control. Banca Centrală a stabilizat rubla, se găsește mâncare, lumea își vede de viață. Rușii nu au nicidecum senzația că trăiesc într-un război. Putin are grijă să nu simtă asta. Pe la începutul războiului, mulți sperau că o să existe o revoltă internă. Am spus de atunci că nu va fi. Era doar de doi lei speranța unora că se va rezolva fără să ne afecteze cu adevărat.

Federația Rusă vinde mai mult petrol și gaz acum, decât o făcea la începutul războiului. Și, cel mai important, prețul nu a scăzut. Ba a crescut, în ciuda eforturilor consistente, în special ale americanilor, de a-l scădea. Aritmetica simplă valabilă din perioada sovietică: cu cât prețul petrolului și gazelor este mai mare, cu atât mai fericit este Kremlinul. Scade, abia atunci au o problemă. O economie care își trage majoritatea profitului din export de materie primă funcționează în parametri destul de simpli.

Acum. Nu este de susținut nici varianta că sancțiunile sunt inutile. Că nu sunt deloc. Ele au început să lovească sectoarele economice de vârf, cele mai dependente de tehnologia vestică. Doar că deocamdată Putin poate face față fără ele. Autoritățile permit acum achiziționarea de automobile fără airbag-uri, se cumpără mai puține autoturisme de lux, se stă pe lista de așteptare pentru mașini de spălat și alte electrocasnice. Impactul e masiv, dar este lent. Până se duce în jos mai trece timp.

Totul ține de timp de fapt. Ca în 1941, în fața Moscovei, strategia lui Putin nu mai este să câștige repede, ci să reziste un pic mai mult decât adversarul. Sancțiunile se vor simți la anul, el poate tranșa în iarna asta.

Și nu. Problema nu este dacă Federația Rusă va închide conductele (nu le va închide, pentru că ar însemna să se spânzure singură), ci prețul.

Strategia lui Putin este să crească din ce în ce mai mult prețul. Crește prețul, toate cresc. Cresc prețurile în Europa, crește nemulțumirea socială. Crește nemulțumirea socială, cresc procentele idioților utili ai Moscovei. Care vor încerca să scoată lumea în stradă. Revolta socială, instabilitate politică. Game over pentru Europa Occidentală. Disensiuni, tensiuni între aliați. Restul vine de la sine.

Războiul a ajuns la noi

Ar fi bine să ne pregătim. Războiul a ajuns la noi, chiar dacă ne uităm pe hărțile de la televizor și vedem că luptele se dau departe. Abia acum vom vedea dacă suntem pregătiți de război. Mare atenție la ce susținem și în ce direcție se va duce nemulțumirea noastră, căci o să fim nemulțumiți, asta e sigur. Pentru că nu trebuie să fii neapărat un propagandist pe față al Moscovei ca să îi faci agenda lui Putin. Cei mai utili dintre idioții utili ai Moscovei în momentul asta sunt cei care creează instabilitate, crezând cu tărie că acționează cu bună credință. Pentru că genul ăsta de revoluționari de carton nu sunt interesați de imaginea de ansamblu, ci doar de cauza lor. Sau urmăresc interesele lor de moment. Cam ca intelectualii francezi care vorbeau cu admirație despre comunism și cât de justă este o așa ideologie, dar încă nu văzuseră că în spate vine Gulagul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Idioții utili Moscovei au fost cei care au lăsat Europa la "conducta" Moscovei!
    Cum să închizi tu zeci de centrale atomice? Ar fi avut energie electrică pentru orice înseamnă încălzire, fie ea o locuință, fie un furnal!
    Petrol? E petrol în lumea asta, gârlă! Doar să fii gospodar și să-l aduci de unde este!
    Gaz? De asemenea!
    Ia fă tu, Europo, țevi și prin alte părți, nu numai din Rusia, că se poate!
    Dar, oamenilor de la conducerea Europei, nu le-a păsat!
    • Like 0
  • Letal , rapid , clarsidesusvazator precum Soimul ! Iata Vanea , Leonid , Svetlana , cine iti asigura si apara existenta !
    Este El ! Tarul , Tatucul ! Vegheaza , lucreaza ! Dormi linistit , Serioja , vodka nu se va scumpi , de lucru la Stat sau la firmele care lucreaza cu Statul , se va gasi , Lada , s-a ieftinit . Salariul si pensia , mici , dar vin constant . Democratie ? Cuvant Liber , Libertate , Decenta ? Baliverne ! Concepte diavolesti ! Dormi si viseaza , Tarul de Fier lucreaza ! Totul este bine intr-o lume care nu poate fi mai buna , din Konigsberg pana-n Amur , via Enisei . Va fi Bine ! De fapt , este bine !
    Rau va fi pentru fascistul care vietuieste prin hrubele imunde si decadente dintre Prut , Vistula si Gibraltar via Sena ! Acestuia ii va fi frig ! Si foame si frica !
    Si in genunchi se va intoarce la tine , Vanea , Serioja , Igor , Aliona !
    Tatucul , mesager al Craiesei Zapezilor , ii trimite frig ! Si foame si spaime !
    Sau nu va fi asa ?
    Acesta va rezista ? Va mai taia din vacante ? Va mai pune o haina-n spate ? Nu se va mai foi cu masina pana la coltu' strazii sa-si ia o casoleta cu mici ? Se va plange de marimea facturilor ?
    O, da ! Insa nu-l va mangaia Cnutul si Crivatul printre coaste ...
    Memoria colectiva ne sileste sa fim rezistenti ... Multi am trait sub regimul scelerat de pana mai ieri - dainuie si astazi in amintirile noastre.
    Suntem britanicii din 1940 sub atacul Luftwaffe - nu avem alternativa . De fapt , o avem - o vedem traita de altii , la 750 de km Bucuresti : moarte , viol , teroare , deportare , realitate plasmuita . Cnut . Rusia .



    • Like 0
  • Si cand te gandesti ca in Februarie era suficient ca SUA sa semneze un acord cu Rusia ca nu vor muta granitele NATO mai aproape de Rusia. Atat.
    Cine stie ce urmaresc mai marii lumii. In 1914 doar cativa stiau ca vor cadea 4 imperii iar unul va deveni comunist. In 1939 doar cativa stiau ca in 8 ani evreii vor pleca masiv in Palestina si vor infiinta statul Israel. Vorba romanului: ''unde dai si unde crapa''.
    Cat despre gaze... La iarna o vom duce greu doar daca vrea statul roman, adica Iohanis. Romania are 90% gaze din productia interna iar statul detine peste 80% din aceasta productie.
    • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      Filbert check icon
      Ah, da, atit era suficient?! E clar ca SUA sint de vina, stalputin e porumbelu' pacii. Daca semnau ca muta granitele NATO la Atlantic era si mai bine, primeam si niste zimbete drept premiu...
      • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      In articol se aduce vorba și de idioții utili ai Kremlinului. Comentariul tău este traducerea literară a expresiei matematice qed.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult