Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Generalul american Ben Hodges estimează o dată pentru victoria Ucrainei: „Rușii sunt epuizați. Nu au prea multe alte lucruri pe care le pot face în acest moment”

Ben Hodges

Foto Getty Images

Ucraina poate înregistra o victorie strategică în războiul cu Rusia. Ucraina ar putea împinge forțele rusești înapoi la granițele de dinainte de război până în 2023. Astfel, Ucraina va putea să anuleze câștigurile teritoriale ale Rusiei. „Trupele președintelui Vladimir Putin sunt epuizate”, a susținut, în cursul săptămânii trecute, Ben Hodges, un general american în retragere.

Generalul-locotenent Ben Hodges, fost comandant general al armatei americane în Europa, a declarat pentru Business Insider că abilitatea Ucrainei de a împinge trupele rusești înapoi la granițele existente depinde de sprijinul continuu al Occidentului prin sancțiuni și livrări de arme.

„Rușii sunt epuizați. Nu au prea multe alte lucruri pe care le pot face în acest moment”, a adăugat Ben Hodges.

El a adăugat că o mare parte din armata lui Putin este deja angajată în război. Rusia a avut puține succese teritoriale pentru eforturile pe care le-a depus în ultimele 20 de săptămâni de lupte. Ben Hodges a mai declarat că „întreaga greutate” a sprijinului occidental abia acum începe să prindă contur. Sprijinul occidental se evidențiază odată cu livrarea sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune. Acestea sunt arme pe care Ucraina le cere de săptămâni întregi din partea SUA și a aliaților săi. Sistemele HIMARS au ajuns în Ucraina și fac prăpăd printre forțele ruse.

Potrivit generalului, un element cheie al succesului Ucrainei va fi eliminarea „singurului avantaj” al Rusiei: arsenalul de artilerie și rachete al lui Putin.

„Mie mi se pare că acolo unde rușii nu au un avantaj copleșitor de putere de foc ucrainenii câștigă de 100 de ori din 100. Deci, oferind ucrainenilor capacitatea de a lovi artileria rusă, rachetele rusești, depozitele lor de muniție și posturile de comandă, asta este ceea ce distruge și întrerupe singurul lucru pe care rușii îl au în avantajul lor”, a continuat Hodges.

Ucraina păstrează, de asemenea, un avantaj semnificativ în ceea ce privește moralul, a afirmat Hodges. În acest timp, trupele rusești sunt blocate de lipsa de resurse și capacități. Armata rusă este împiedicată să facă orice „progres semnificativ” pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, Rusia a înregistrat unele progrese treptate în regiunea Donbas, unde conflictul s-a transformat într-o campanie letală și lentă de schimburi de artilerie. Aceste evoluții au avut loc după ce trupele ruse au eșuat să captureze capitala Kyiv. În prezent, Rusia suferă pierderi grele.

Hodges a declarat că trupele rusești sunt dispuse să continue să lupte într-un „război de uzură” pentru că nu au „nimic altceva de făcut”. Va înregistra Ucraina o victorie strategică împotriva Rusiei?

Astfel, Putin ar putea prelungi conflictul până la sfârșitul anului în speranța că Occidentul își pierde interesul de a sprijini Ucraina din cauza unor probleme interne precum prețul gazelor și inflația.

Într-un război de uzură, a spus generalul, Rusia are nevoie de timp, muniție şi personal nelimitat. Se pare că au suficientă muniție, a adăugat el, în timp ce serviciile de informații britanice au declarat luni că o lipsă de trupe ar putea forța Kremlinul să recruteze din închisori. Putin s-a ferit să decreteze mobilizare generală în Rusia. Majoritatea soldaților ruși provin din zonele sărace ale Federației Ruse.

„Dacă Vestul rămâne unit până la sfârșitul acestui an, atunci cred că se va termina”, a mai afirmat generalul

De-a lungul războiului, multe țâri occidentale s-au unit pentru a aplica o serie de sancțiuni Rusiei. Acestea au furnizat Ucrainei o parte din armele solicitate de aceasta. La rândul său, Putin a încercat să amenințe și să exercite presiuni asupra Occidentului pentru sprijinul său larg acordat Kyivului.

Totodată, războiul a împins tările occidentale să se unească în fața șantajului rusesc.

Luna trecută, Uniunea Europeană a acceptat candidatura Ucrainei pentru a adera la blocul comunitar. De asemenea, NATO a invitat Finlanda şi Suedia în cadrul alianței, într-o dovadă de sfidare față de Putin.

„Dacă nu rămânem uniți. Dacă nu livrăm ceea ce am spus că vom livra, atunci cred că rușii se vor mulțumi cu un război lung. Rușii vor continua să se amestece și să facă tot ce pot pentru a distruge Ucraina ca țară. Rușii vor continua să-i distrugă economia și ideea de Ucraina ca stat”, a concluzionat generalul.

Articol publicat înițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion Radu Ion Radu check icon
    pt tov komunist costel iordanescu, bot rusesc inexistent si pupatorilor de icoane komuniste rusesti... asemenea afirmatii ar trebui asimilate asocierii cu terorismul putinist si persoanele care fac asemenea afirmatii ar trebui sa fie chestionate de organele in drept si pedepsite . Apologia ruSSiei kriminale komuniste trebuie pedepsita prin lege!
    • Like 0
  • Generalului Ben Hodges ii lucesc sticlele de burbon in ochii , uitati-va atent ! sunt invidiosi pe maretia si bogatiile Rusiei si le-ar vrea ei , da' ,uite ca, nu se poate , asa ca vor lupta pana la ultimul ucrainean degeaba , sfarsitul bufonului e inevitabil ! o sa-i ia poporul american pe farash pentru miliardele cheltuite in timp ce recesiunea bate la usa si inflatia e calare pe dolar , aia nu pot merge cu masinute electrice pe autostrazile americane , le trebuie sute de litri de benzina , motorina , asa ca visul verde a lui biden e aiureala de Alzheimer-ist ! Sa fie la ei acolo !!!
    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      ove check icon
      Esti un bou ,dar unul cretin rau de tot.
      • Like 4
    • @ Costel Iordanescu
      Sticle de Bourbon? vad ca imaginatia sovietica a ramas in anii 80-90! Maretia si bogatia Rusiei? Vai de capul vostru!
      • Like 4
    • @ Costel Iordanescu
      Dorin check icon
      Comentariul tău îmi aduce aminte de afirmațiile făcute acum mulți ani de un imbecil secretar de partid comunist care cauta să ne convingă că America decadentă e pe ducă învinsă de Măreața Rusie ajunsă în faliment.Ești cumva rudă cu el???
      • Like 3
    • @ Dorin
      Este domnul Ovidiu Jurj , scrie insa sub pseudonim .
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Marș la Moscova, ticălos bolșevic.
      • Like 1
  • Un alt articol care nu spune nimic pe subiect.Obisnuit MSM
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult