Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Putin schimbă strategia, după ce armata sa s-a împotmolit în Ucraina: uriașul convoi rus s-a dispersat, mai multe orașe sunt încercuite

Despărțire la Lviv

Foto: Aleksey Filippov/ AFP/ Profimedia

Am intrat în cea de 16-a zi a războiului din Ucraina. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:

- Noi bombardamente au avut loc, vineri dimineață, în Ucraina. Un oraș din regiunea Dnipro din est, a fost lovit în jurul orei 06:00. Pompierii au intervenit să stingă focul. Autoritățile ucrainene spun că au fost lovite o grădiniță, un bloc de locuințe și o fabrici de încălțăminte cu două etaje. Până acum, cel puțin o persoană a murit în urma bombardamentelor din Dnipro, au anunțat Serviciile de Urgență din Ucraina.

- Și în vest, în Ivano-Frankivsk au fost raportate trei explozii. O serie de explozii au fost și la Luțk, tot în vestul Ucrainei, destul de aproape de granița poloneză. Presa ucraineană scrie că este posibil să fi fost vizată o uzină din apropierea aerodromului, unde s-a declanșat un incendiu. 

Foto: Profimedia

- Sirenele pentru avertizarea de raid aerian au sunat în mai multe orașe din Ucraina în orele dinaintea exploziei.

Uriașul convoi rusesc s-a dispersat și repoziționat

- De asemenea, noi imagini din satelit surprinse joi într-un interval în care norii s-au risipit deasupra capitalei ucrainene arată că uriașul convoi militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev și care se întindea pe o distanță de peste 64 de kilometri s-a „dispersat în mare parte și s-a repoziționat”, relatează CNN. Imaginile din satelit arată că unele elemente ale convoiului s-au repoziționat în păduri și în zone împădurite din apropiere de localitatea Lubianka, potrivit Maxar Technologies.

- La nord de baza aeriană Antonov din Gostomel, vehiculele militare rusești se văd staționând pe șosele în zonele rezidențiale din orașul Ozera, aflat la circa 30 de kilometri nord-vest de Kiev.

- Artileria remorcată și alte vehicule sunt văzute adăpostindu-se lângă petice rare de copaci în apropiere de Lubianka, la aproximativ cinci kilometri nord-vest de baza aeriană Antonov.

- În Berestianka - la 16 km vest de baza aeriană - mai multe camioane cu combustibil și ceea ce Maxar spune că par a fi mai multe lansatoare de rachete sunt poziționate pe un câmp, în apropierea unor copaci.

- La sud-est de Ivankiv, unde era capătul a ceea ce a fost un convoiul de peste 60 de kilometri, încă se văd pe șosea un șir de de camioane și echipamente.

- Pe de altă parte, tot imaginile din satelit arată că suburbiile din nord-vestul capitalei ucrainene și unele părți ale orașului Chernihiv din nordul țării au suferit distrugeri semnificative.

Volodimir Zelenski a acuzat vineri dimineață armata rusă că împiedică evacuarea civililor

Foto: Profimedia

- La Chernihiv, în urma bombardamentelor inamice, stadionul și biblioteca au fost avariate, iar sistemul de alimentare cu apă a fost întrerupt, a declarat Veaceslav Chaus, șeful Administrației Regionale de Stat Chernihiv, citat de publicația ucraineană Ukrinform.

- Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat vineri dimineață armata rusă că împiedică evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha din sud-est, dar şi că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar. „Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente. Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor", a afirmat președintele ucrainean, într-un nou mesaj video difuzat de preşedinţie. „Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta", a continuat Volodimir Zelenski.

- Peste 80.000 de persoane au fost evacuate în ultimele două zile din Sumî, un oraş din nord-estul Ucrainei, dar şi din împrejurimile Kievului, a anunţat joi guvernul ucrainean. La nord-est, „din Trostianets, Sumî şi Krasnopillia în direcţia Poltava'', la 150 km spre sud, „am evacuat peste 60.000 de oameni în două zile'', a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, într-un videoclip postat pe Telegram. „Din împrejurimile Kievului au fost evacuate aproape 20.000 de persoane'', a adăugat ea, „din Borodianka, Boutcha, Irpin şi Gostomel'', precizând că „trei mii de locuitori au fost de asemenea evacuaţi'' cu greu din Izium, un oraş din estul Ucrainei. 

Departamentul de stat al SUA:  forțele ruse au încercuit „mai multe” orașe ucrainene

- Departamentul de Stat al SUA crede că forțele ruse au încercuit „mai multe” orașe ucrainene după ce au distrus marea parte a infrastructurii critice, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Ned Price. În afirmațiile sale, Price a acuzat guvernul rus că „devastează” centrele populaționale pentru a „distruge voința” ucrainenilor. El a adăugat că atacurile Rusiei asupra orașelor ucrainene au lăsat rezidenții fără apă, electricitate, hrană și medicamente. Mulți oameni, spune Price, nu au putut scăpa, ca rezultat al „bombardamentelor fără sfârșit”.

- Tot Ned Price a mai spus că Statele Unite consideră că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar Casa Albă a luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer. „Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment. Când analizăm distrugerea semănată de Kremlin asupra regiunilor Ucrainei, aceasta este cauzată în principal de rachete, proiectile, tiruri de artilerie”, a estimat Price, spunând și că „avioanele nu sunt cel mai bine plasate pentru a elimina aceste arme”.

- La rândul său, Ministerul britanic al Apărării susține că avansul Rusiei în Ucraina este încetinit de folosirea trupelor pentru a încercui orașe cheie. „Datorită rezistenței ucrainene puternice, forțele ruse angajează un număr crescut al forțelor desfășurate pentru a încercui orașe cheie. Acest lucru va reduce numărul de forțe disponibile pentru a-și continua avansul și va încetini și mai mult progresul Rusiei”, a spus ministerul britanic pe Twitter.

Kamala Harris vine astăzi la Bucureşti

- În plus, în ultima evaluare a situației războiului declanșat de Vladimir Putin postată vineri dimineață tot pe twitter, Ministerul britanic al Apărării susține că forțele de invazie rusești probabil că vor fi rearanjate în Ucraina în zilele următoare pentru noi acțiuni ofensive.

- Totodată, SUA au observat în ultimele zile o creștere a utilizării armelor cu rază lungă de acțiune de către armata rusă. Specialiștii remarcă înmulțirea bombardamentelor, a lansărilor de rachete, atât de către avioane, cât și cu lansatoare mobile, a declarat un înalt oficial american al apărării, joi, pentru CNN.

- Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, vine astăzi la Bucureşti, în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei. Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare. Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15:30, vor susţine declaraţii de presă comune.

- Compania Meta va permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să facă apel la violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei, potrivit e-mailurilor interne văzute joi de Reuters, în ceea ce este o modificare temporară a politicii sale privind discursul instigator la ură. Compania de social media permite, de asemenea, temporar unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko în țări precum Rusia, Ucraina, și Polonia, potrivit unei serii de e-mailuri interne adresate moderatorilor săi de conținut. Modificările temporare ale politicii privind apelurile la violență împotriva soldaților ruși se aplică în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina.

Emmanuel Macron: Vladimir Putin a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina

- Joe Biden a reacţionat, joi, după anunţul creşterii ratei inflaţiei în SUA în luna februarie la 7,9%, cel mai ridicat nivel în ultimii 40 de ani. Președintele SUA a acuzat invazia rusă în Ucraina pentru creşterile de preţuri, dar a apreciat în acelaşi timp că preţul pe care Rusia îl plăteşte prin sancţiunile împotriva ei este „mult mai devastator'' decât cel pe care îl suportă cetăţenii americani pe plan intern, relatează CNN.

- În plus, invazia rusă în Ucraina a forțat Casa Albă să își schimbe calculele în privința „dolarului digital”, acesta devenind acum o prioritate pentru Statele Unite. Președintele american Joe Biden a semnat miercuri un ordin executiv prin care cere o revizie amplă a strategiei guvernului american cu privire la criptomonede, Casa Albă fiind îngrijorată de posibilitatea ca dolarul să își piardă rolul dominant în sistemul financiar mondial în favoarea Chinei.

- Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi, după discuția cu Vladimir Putin, că liderul de la Kremlin a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite agenția de presă germană dpa.

- Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenţia joi că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale şi oleaginoase pe care le importa până în prezent din Ucraina şi care sunt folosite în UE în mai multe sectoare agroalimentare, inclusiv pentru creşterea porcilor, transmite agenţia de presă spaniolă EFE.

Crește prețul la alimente

- Războiul din Ucraina și sancțiunile fără precedent impuse Rusiei au declanșat o scădere a comerțului internațional și au crescut puternic prețurile la alimente și energie, iar ca urmare a acestui fapt, Fondul Monetar Internațional spune că prognozele sale privind creșterea economică la nivel global arată scăderi semnificative, relatează Reuters. La accel moment, FMI prognoza o creștere de 4,4% pentru acest an, o scădere cu 0,5% față de prognozele anterioare. Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI spune că sancțiunile împotriva Rusiei au dus la o scădere abruptă a economiei Rusiei, care se confruntă acum cu o recesiune profundă anul acesta.

- O scenă stânjenitoare pentru autoritățile ruse s-a petrecut chiar într-o emisiune transmisă în direct de Zvezda, canalul de televiziune al Ministerulului Apărării din Rusia. Vladimir Eranosian, expert al Biroului rus de analiză militaro-politică, a afirmat că în Ucraina au murit soldați ruși și i-a îndemnat pe toți invitații din studio să țină un moment de reculegere pentru ei. Cuvintele analistului militar l-au panicat pe moderatorul emisiunii care a avut o reacție isterică și a țipat la invitat.

- Președintele Turciei, Recep Erdogan, a discutat la telefon cu președintele Joe Biden, joi, și i-a cerut acestuia ridicarea sancțiunilor care blochează achiziționarea de către Turcia a avioanelor de luptă americane, sancțiuni impuse după ce Erdogan a decis să cumpere sisteme antirachetă rusești. Erdogan a subliniat, în cadrul apelului telefonic, rolul țării sale în medierea dintre Rusia și Ucraina .

- Katalin Novak, o politiciană în vârstă de 44 de ani apropiată de premierul Viktor Orban, a fost aleasă joi de Parlamentul de la Budapesta în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani. În primul ei discurs în calitate de preşedinte ales, a calificat drept „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina.

- Rusia plănuiește să schimbe regulile de recrutare astfel încât o înștiințare să fie trimisă prin poștă. Potrivit Nexta TV, dacă un recrut nu primește o scrisoare și nu merge la un birou de unul singur, va fi considerată infracțiune.

Președintele Chinei, Xi Jinping, este „neliniștit” de invazia rusă a Ucrainei

- Între ecologie și energie, guvernul SUA merge pe frânghie, întrucât îndeamnă industria petrolului din Statele Unite să producă mai mult, după embargoul SUA asupra importului de țiței rusesc, continuând în același timp tranziția către o energie mai curată, potrivit Financial Times și AFP.

- Președintele Chinei, Xi Jinping, este „neliniștit” de invazia rusă a Ucrainei, deoarece „propriile sale servicii de informații nu par să-i fi spus ce avea să se întâmple”, potrivit directorului CIA, Bill Burns, relatează The Guardian. Vorbind în fața membrilor comisiei de informații a senatului SUA, Burns a spus că Xi este îngrijorat de „daunele reputației” pe care China le-ar putea suferi prin asocierea cu „hidoșenia” agresiunii Rusiei în Ucraina.

- Armata rusă susține că a distrus 2.998 de instalații militare ucrainene ca urmare a loviturilor împotriva infrastructurii militare. În total, de la începutul operațiunii, pierderile structurilor de putere ale Ucrainei s-ar fi ridicat la: 98 de avioane, 110 drone, 144 de sisteme de rachete antiaeriene de apărare aeriană, 88 de posturi radar, 1007 tancuri și alte vehicule blindate de luptă. Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

- Rusia a declarat joi seară că va deschide coridoare umanitare în fiecare zi pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă pe teritoriul său, în timp ce Kievul solicită coridoare care să permită evacuarea civililor în interiorul Ucrainei, conform BBC News. „Anunțăm oficial că toate coridoarele umanitare pentru Federația Rusă vor fi deschise acum unilateral, fără coordonare, în fiecare zi de la ora 10:00”, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de agențiile de presă ruse. Coridoarele care merg „în alte direcții vor fi negociate cu partea ucraineană”, a adăugat Moscova.

- După ce ucrainenii i-au încurcat planurile lui Putin, iar trupele ruse par să nu mai facă vreun avans major în ultimele zile, de la începutul invaziei, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, cu zâmbetul pe buze, a postat pe twitter o fotografie însoțită de mesajul: „Ucraina va accepta capitularea Rusiei cu înțelegere”.

- De asemenea, publicația ucraineană Kyiv Independent, citându-l tot pe Oleksii Reznikov, susține că trupele ruse au ucis mai mulți civili ucraineni decât soldați, potrivit Kyiv Independent. Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, avertizează că Rusia „are alte planuri dacă va învinge Ucraina"

- Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, avertizează că Rusia „are alte planuri dacă va învinge Ucraina". Ocupația rusă a Ucrainei a declanșat toate alarmele de securitate în Marea Baltică. Prin urmare, atât țările protejate de umbrela defensivă NATO (Estonia, Letonia și Lituania), cât și cele care nu fac parte din Alianța Atlantică (Suedia și Finlanda ) se străduiesc să-și consolideze apărarea națională împotriva eventualelor atacuri din partea Rusiei, potrivit publicației spaniole La Razon.

- Volodimir Zelenski a fost invitat de premierul canadian Justin Trudeau să se adreseze parlamentarilor canadieni. „Aceasta va fi o ocazie pentru canadieni de a auzi direct de la președintele Zelenski despre situația dificilă în care se află ucrainenii”, se arată într-o scrisoare trimisă liderilor celor două camere ale Parlamentului, citată de presa ucraineană și New York Times.

- Premierul chinez Li Keqiang a îndemnat la reţinere în conflictul din Ucraina pentru a se evita un dezastru umanitar. El a spus că este important să se evite o spirală a tensiunilor sau chiar ca ele să scape acum de sub control. Deşi a numit situaţia „într-adevăr tulburătoare", Li a evitat vineri să critice invazia rusă într-o conferinţă de presă la Beijing, la încheierea sesiunii anuale a Congresului Popular Chinez.

Rusia acuză Washingtonul și Kievul că administrează laboratoare destinate să producă arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două capitale

- Turiștii ruşi, afectaţi de închiderea spaţiilor aeriene după invadarea Ucrainei, folosesc Serbia ca rută ocolitoare pentru a vizita staţiunile turistice şi oraşele din Europa Occidentală. Companiile aeriene din Serbia și-au dublat capacitățile de zbor spre Rusia.

- Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri la ora 16:00 GMT pentru a discuta cu privire la presupusa fabricare a armelor biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei. Rusia acuză Washingtonul și Kievul că administrează laboratoare destinate să producă arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două capitale. Moscova acuzase deja în 2018 Statele Unite că au efectuat în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, urmărește aderarea la NATO și Uniunea Europeană. Într-un discurs de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat orice implicare în dezvoltarea armelor chimice de către țara sa. „Sunt președintele unei țări decente, al unui popor decent și sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă în Ucraina", a spus președintele ucrainean. DE altfel, miercuri, Statele Unite și Regatul Unit au susținut că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.

- În dimineața asta vă las cu imagini care surprind dragostea în formă pură în gara din orașul ucrainean vestic Lviv. Câteva cupluri se îmbrățișează și își spun „la revedere” înainte ca ea să se urce în tren, iar el să meargă să lupte în prima linie cu invadatorii ruși.

Foto: Aleksey Filippov/ AFP/ Profimedia

Foto: Aleksey Filippov/ AFP/ Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Romania are conducatori cinici : scoti la pensie militari, politisti, jandarmi la 40-45 ani dar civilii sunt buni de mers pe front pina la 60 ani
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult