
foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Punctual, câteva gânduri despre realitatea politică actuală:
1. Trump
Inamicul public numărul 2 în acest moment, la nivel european, după Putin. Începând cu retragerea susținerii Ucrainei, în paralel cu relaxarea sancțiunilor pentru Rusia, continuând cu decizia imbecilă și narcisistă de a pune tarife pentru Europa, China, Canada plus multe alte state, retragerea trupelor NATO americane din Europa, și terminând cu fascismul pe care îl impune în propria țară, totul în mai puțin de 4 luni de la preluarea mandatului. Pot doar să sper, dar fără prea multă convingere, că justiția americană va avea forța să îl dea jos pe acest clovn fascist. Altfel, imaginați-vă ce poate face în patru ani.
2. Ucraina / Zelenski / Putin
Am citit recent un lucru pe care îl cred și eu: Putin poartă acest război pentru că vrea să lase o moștenire. E felul lui machiavelic de a-și scrijeli numele în cimentul jilav al istoriei. Așa cum Gorbaciov a rămas în istoria Rusiei ca cel mai echilibrat președinte, la fel Putin vrea să îi egaleze sau chiar să îi întreacă pe Lenin și pe Stalin, ca fiind președintele care a extins granițele Rusiei, călcând peste zeci sau sute de mii de cadavre, de ruși, ucraineni, basarabeni, români și alți europeni. Nu am nici o îndoială, iarăși cum am citit într-o analiză politică, că va avea tupeul să „testeze” granițele NATO. Iar prima vizată va fi România.
Noroc de Zelenski, eroul Europei. Nu puteam spera la un președinte mai bun, care să apere granițele unei țări vecine cu noi.
3. Alegeri prezidențiale
În acest moment, îmi e greu să spun că sunt pro-Nicușor sau pro-Lasconi. S-a împroșcat atâta venin din ambele tabere (de către persoane implicate și/sau susținători), s-au spus atât de multe lucruri adevărate și grave, dar și enormități, încât îmi e greu să spun că susțin sincer pe vreunul din ei. Voi spune, totuși, următoarele:
3.1. Lasconi:
- intenții bune
- onestitate aparentă
- trecut decent
- comunicare activă
- conservatorism
- isterie
- sindromul eroului salvator
- potențial de a face lucruri bune dacă i se oferă un mandat
3.2. Nicușor:
- intenții bune
- onestitate aparentă
- trecut decent
- comunicare pasivă
- conservatorism
- precauție
- legături suspecte
- potențial de a face lucruri bune dacă i se oferă un mandat
3.3. USR:
- oameni capabili
- inițiative bune în Parlament
- propagandă negativă din partea PSD-PNL-UDMR-AUR-POT-SOS
- democrație mai multă decât la alte partide
- democrație strangulată
- conducere cu agendă politică proprie (vezi sute / mii de membri activi, dar critici cu conducerea, dați afară sau care pleacă din proprie inițiativă – aici mă număr și eu)
3.4. Electorat pro-european și reformist în aceste alegeri: comportament autodistructiv. Cu toții avem același scop și aceleași mijloace, dar ne lipsește maturitatea de a fi echilibrați în reacții.
Hristos a înviat!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Strategic vorbind, testarea granitel NATO face sens cel mai mult in Marea Baltic, fie in Estonia pentru a anexa teritoriile vorbitorilor de rusa de acolo fie in Lituania pentru a avea un coridor spre Kaliningrad