Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Radu Crăciun: 80 la sută dintre economiști consideră că o criză economică va veni în următorii 5 ani

criza

(Foto: Guliver/Getty Images)

O nouă criză economică va veni în următorii 5 ani, iar România va fi direct afectată, consideră economistul Radu Crăciun. Cea mai mare greșeală a guvernanților într-o perioadă de creștere economică este să risipească banii și să nu pregătească țara pentru recesiunea care va veni.

Radu Crăciun a vorbit joi seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre efectele unei crize ce ar putea lovi SUA în cinci ani, potrivit previziunilor făcute de majoritatea economiștilor de la nivel mondial.  

„Marea majoritate a economiștilor, 80 la sută dintre ei, consideră că în următorii cinci ani economia americană se va confrunta cu o recensiune. În momentul în care economia americană intră în recensiune, dintr-o dată toți investitorii devin mai temători și atunci primele victime ale investitorilor temători sunt țările emergente, așa cum este și România, pentru că sunt percepute ca țări având un risc mai ridicat”, a explicat Radu Crăciun.

Radu Crăciun, șeful BCR Pensii

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, de la ora 22:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cinci ani?! Să nu vină mai devreme!
    Dar poate mai apare Băsescu încă o dată să ne explice că pe noi nu ne poate afecta criza... iar după două luni să taie din nou salariile şi pensiile.
    Cum se numeşte asta? Déjà vu? :))
    • Like 0
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    5 ani!ce gluma poate incepe maine bula cred pt scoala ii mai mare decat cea a cref ipotecare din 2009.
    • Like 0
  • check icon
    :)

    Spuneți-i lui Crăciun că penuria și crizele sunt specifice Comunismului (cf. Democrației și postului VoA), nu Democrației!

    Nu pentru vrăjeala asta au murit proștii în 1989, ca acum să fim duși cu preșul de Democrație decenii de-a rândul!

    Rezultate! De nu, Nüremberg scrie pe voi!
    • Like 0
  • sphinx check icon
    nu ma pricep la economie, dar daca avem crize, si inca anuntate din timp, la ce bun mai avem economisti?
    iar daca crizele sunt doar din vina politicienilor, asta nu opreste intrebarea: la ce bun mai avem economisti?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult