Pandemia a adâncit inechitățile sociale, a crescut numărul copiilor aflați în situații vulnerabile și le-a diminuat accesul la educație. Din această cauză sprijinul a devenit mai important ca niciodată.
„În 2021 am căutat să învățăm din experiența anilor anteriori și să ne adaptăm intervenția la realitățile generate de pandemie în comunitățile în care accesul la educație este precum o cursă cu obstacole. În ciuda contextului pandemic și a restricțiilor în vigoare, toate programele noastre au continuat, valorificând mediul digital ca o oportunitate de acces la educație de calitate pentru copiii vulnerabili din 6 zone ale României (București - cartierul Ferentari, Cluj-Napoca, județele Vaslui, Galați, Botoșani și Olt). Ne-am extins intervențiile și am inclus noi beneficiari în programe, alături de parteneri vechi și noi, împreună cu care putem face mai bine și mai mult pentru copiii care se confruntă cu sărăcia și al căror procent este estimat în prezent la aproape 50% din întreaga populație sub 18 ani din România. Incluziunea digitală a devenit o prioritate organizațională și am construit contexte de dezvoltare a competențelor digitale pentru toți copiii, indiferent de mediul social din care provin”, spune Raluca Negulescu-Balaci, Directoarea Executivă a UiPath Foundation.
În prezent, fundația derulează trei programe principale - Future Acceleration Program, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, Early Education Program, care se concentrează asupra educației timpurii, și Nurture Teachers’ Potential, al cărui scop este susținerea profesorilor care predau în comunități defavorizate.
Până la final de 2021, UiPath Foundation a sprijinit, împreună cu partenerii săi, 349 copii din 6 comunități, aceștia participând la 16.775 ore de meditații online și 3.065 ore de educație non-formală. De asemenea, fundația a oferit peste 12 tone de rechizite, alimente, produse sanitare și haine, iar copiii din programe au beneficiat și de peste 300 de consultații oftalmologice, stomatologice și de nutriție, a transmis fundația printr-un comunicat..
„UiPath Foundation, alături de partenerul său strategic, Asociația OvidiuRO, asigură acces la educație timpurie de calitate preșcolarilor din comunitățile vulnerabile în care intervine, prin programul Early Education Forward, pentru a preveni decalajul educațional pe care copiii din medii vulnerabile riscă să-l aibă. De asemenea, cadrele didactice din aceste comunități beneficiază de oportunități de formare și sprijin, în timp ce spațiile școlare sunt dotate cu resurse educaționale de calitate.
În cadrul programului, pe parcursul anului 2021, peste 13.000 de copii din județele Botoșani, Galați și Vaslui au primit cărți și 85 de grădinițe din aceste județe au primit 85 de GrădiBiblioteci, iar peste 1.000 de profesori au participat la sesiuni de pregătire online. De asemenea, pe perioada verii, cei mici au participat la 30 de ateliere de vară „Șotron”, pentru a rămâne conectați la învățare chiar și în vacanță.
Parteneriatul strategic al UiPath Foundation cu Teach for Romania a continuat și în 2021, prin programul Nurture Teachers’ Potential, care susține profesorii care predau în comunități vulnerabile. În cadrul acestui parteneriat, fundația susține profesori înscriși în programul Teach for Romania și, în plus, acești profesori beneficiază de microgranturi pentru implementarea unor proiecte relevante și de impact în comunitățile în care predat”, se arată în documentul citat.
Joi, organizația neguvernamentală fondată în 2019 de compania UIPath, și-a prezentat raportul pe activitate pe anul trecut.
În 2021, UiPath Foundation a participat la dezvoltarea primului instrument de evaluare standardizată a literației digitale în cadrul unui parteneriat inițiat cu Brio. De asemenea, organziația a fost implicată și în eforturile de gestionare a crizei sanitare. „Contribuția totală a UiPath Foundation, UiPath și a comunității globale a angajaților UiPath a fost de peste 1.2 milioane de dolari - sumă care a acoperit necesarul de oxigen pentru aproximativ 250.000 de ore. Două avioane încărcate cu cilindri cu oxigen au fost trimise în India pentru persoanele grav afectate de COVID-19”, se arată în comunicat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.