Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Rămâne cum au stabilit. Bulgaria se pregătește de aderarea la zona euro, în ciuda nemulțumirii cetățenilor

Plata în euro

Foto: Getty Images

1 ianuarie 2024 este data la care Bulgaria va introduce moneda Euro, a declarat categoric Daniel Lorer, Мinistrul bulgar al Inovării și Dezvoltării, citat de presa de la sud de Dunăre.

Nu-i loc de dubiu, a dat de înțeles ministrul, menționând că data a fost stabilită de guvernul anterior, iar actualul guvern nu face decât să se deplaseze pe traiectoria deja convenită.

Altfel spus: le place sau nu bulgarilor, le convine sau nu, rămâne cum au stabilit.

Dar cine, ce și cum a stabilit?

Povestea începe în îndepărtatul 2015, pe vremea fostului premier Boyko Borissov. Fără dezbateri publice, fără analize, fără studii de impact, spun analiștii, se arunca în spațiul public tema aderării la Euro, cu șanse reale ca întreg procesul să decurgă într-o totală lipsă de transparență.

Mulți specialiști se așteptau ca strategia demarată atunci, să fie regândită odată cu venirea la putere a primului guvern interimar de anul trecut. Nu numai că nu s-a întâmplat, ba chiar la sfârșitul lunii iunie 2022, guvernul de atunci adoptă Planul național pentru introducerea monedei euro în Republica Bulgaria și stabilea ca dată de implementare, 1 ianuarie 2024. Planul fost publicat și propus pentru consultare publică, a și primit atunci, critici destul de importante, mai ales în ce privește necesitatea trecerii la moneda unică și lipsa unei analize riguroase beneficii vs costuri. 

Ce urmează

Următorul pas este ca membrii consiliului coaliției de guvernare să ajungă la un acord privind acest Plan național de adoptare a monedei unice, iar apoi, acest plan să fie dezbătut în Parlament. 

Documentul actual, în fază de proiect cu 71 de pagini, este extrem de important, deoarece descrie principiile, cadrul instituțional și juridic pentru adoptarea monedei Euro, principalele activități pregătitoare pe domenii de interes, dar și drepturile și măsurile de protejare ale consumatorilor și politicile de comunicare.

Opinia publică spune că ”Prețurile se vor dubla”, „Vom sărăci și mai tare”, „Pierdem controlul asupra economiei”, „Mai bine să nu ne grăbim cu Euro”, iar statisticile arată clar că populației îi este frică de introducerea monedei unice.

Ultimul sondaj efectuat în septembrie 2021, de agenția locală de specialitate Trend, arată că 58% dintre bulgari sunt împotriva introducerii monedei unice, 21% sunt pro, iar restul de 21% nu s-au pronunțat.

Sondajul include și întrebări despre posibilele consecințe ale adoptării monedei euro ca monedă națională. Două dintre acestea exprimă clar opinia majorității respondenților - 71% cred că introducerea monedei euro va duce la creșterea prețurilor, iar 65% sunt de părere că statul nu oferă suficiente informații despre consecințele adoptării noii monede. Acesta este probabil unul dintre factorii-cheie, comentează specialiștii, deoarece aproape o treime dintre oameni nu au o opinie legată de întrebările adresate. 

Același studiu, la întrebarea „Cum credeți că se va schimba Bulgaria după adoptarea Euro?”, indică că 19% spun că schimbarea va fi în bine, 47% „în rău”, 15% sunt de părere că nimic nu se va schimba, iar 19% nu au nicio opinie.

Pe de altă parte, un studiu Eurobarometru Flash arată că sprijinul monedei unice a crescut de la 50% în 2020, la 56% în mai 2021. Dar, spun euroscepticii, întrebarea era formulată destul de vag și se referea doar la susținerea în principiu a introducerii monedei Euro, fără a preciza termenul- limită de implementare. În același sondaj, 66% din respondenți consideră că Bulgaria nu e pregătită să adere la Euro.

Optimiste sau nu, toate datele indică că societatea bulgară este încă departe de consensul legat de aderarea la zona Euro.

Ceea ce urmează va fi extrem de interesant, în condițiile în care Guvernul bulgar este ferm hotărât să meargă până la capăt, și cere consiliului coaliției și Parlamentului bulgar să trateze acest proces cu cea mai mare responsabilitate și să-l desfășoare cât se poate de repede.

În același timp, premierul bulgar Kiril Petkov, încă de la începutul acestui an, declara într-un interviu pentru BloombergTV că guvernul bulgar înțelege beneficiile economice ale acestui proces și că își propune ca acesta să fie parte integrantă a politicii financiare a Bulgariei.

În opinia sa, cu mare atenție trebuie abordate comunicarea către populație și discuțiile cu părțile interesate, legate de aspectele practice ale aderării la moneda Euro. Tot premierul afirma că trebuie urmărite cu mare atenție toate posibilele consecințe, apreciind, totuși că introducerea monedei unice în Bulgaria va decurge ușor, fără riscuri majore, în condițiile în care, în Bulgaria, încă din 1997 există Consiliu Monetar prin care leva este legată de Euro, iar cursul valutar este fix. În acest moment, Bulgaria se confruntă cu o creștere a inflației cu 1-1,5% peste rata europeană, însă premierul o consideră ca fiind în limite normale.

Tot premierul a confirmat că rata de schimb valutar leva-euro nu se va modifica până la aderarea la moneda unică.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult