Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Raportările COVID-19 sunt contaminate: numărul infectaților și al deceselor este mult mai mare la nivel planetar

Raportare COVID-19

Foto: Guliver Getty Images

Jurnal de pandemie. 29 martie 2020, mă uit pe datele centralizate, legate de raportările privind propagarea COVID-19, date ce includ raportările primite din țările membre OMS (Organizația Mondiale a Sănătății)

Numărul total de îmbolnăviri a depășit 723.000. Numărul celor ce s-au însănătoșit este de 152.000, al celor decedați - 34.000. (Sursa)

Atrage atenția numărul cazurilor raportate de către Statele Unite, care ocupă un deloc de invidiat loc 1 în acest clasament, cu 143.025 de cazuri raportate.

Pe cea de-a doua poziție se află Italia, cu 98.000 de cazuri. Urmează China, care nu a mai raportat cazuri, oprindu-se la 82.000 de cazuri. Spania, Germania, Iran, Franța, Marea Britanie, Elveția, Belgia, Olanda, Coreea de Sud, cumulat, au înregistrat 300.000 de cazuri.

De asemenea, Rusia a raportat doar 1535 cazuri, populația totală fiind de 145 de milioane locuitori.

Dar ce se întămplă în Africa, cu a sa populație de 1,35 miliarde? Cumulat, țările din Africa au raportat doar 4351 cazuri (Sursa)

Numărul mic de îmbolnăviri, raportat în Africa este cauzat, în principal, de faptul că nu există kituri de testare și lipsește personalul medical calificat și instruit pentru a face investigațiile necesare.

De asemenea, atrage atenția numărul redus de cazuri raportat de către India - 1024, la o populație de 1,35 miliarde de locuitori. India are a doua cea mai numeroasă populație din lume, după China.

La prima vedere, India pare că a găsit cele mai eficiente metode de combatere a coronavirusului, prin numărul redus de cazuri raportat, comparativ cu restul țărilor. Dar o privire mai atentă dezvăluie o realitate sumbră: India este la doar câteva săptămâni distanță de o criză majoră de sănătate.

Conform raportărilor oficiale ale guvernului, India înregistrează puțin peste 1000 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, doar 25 de persoane au murit din cauza bolii. Pentru o țară cu o populație de 1,35 miliarde de locuitori, numărul de îmbolnăviri este susceptibil a nu fi cel real.

Din păcate, numărul de raportări pare ireal pentru a fi corect și poate ascunde o problema mult mai mare. De ce spun asta? India tocmai a impus carantină pentru o perioadă de 3 săptămâni, decizia a fost luată în 24 martie, de către prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.

În India, aproximativ 100 de milioane de persoane au peste 60 de ani, distanțarea socială este puțin probabil că va fi funcționa, iar dacă țara va avea o traiectorie de creștere a numărului de persoane infectate cu COVID-19, asemănătoare Italiei, India va suferi o tragedie de amploare. Iar asta se va întâmpla în următoarele săptămâni.

India este cea mai mare democrație din lume, o țară deschisă, dar cu un sistem medical public nu foarte avansat. În același timp, costurile din sistemul privat de sănătate sunt ridicate.

În țara vecină, Pakistan, cu o populație de 219 de milioane de locuitori, numărul raportat de cazuri este de 1597. Corespunde acesta realității?

Dar ce se întămplă în Occident?

În Statele Unite au fost raportate 143.025 cazuri de infectare cu COVID-19. SUA au raportat peste 20.000 cazuri doar în data de 28 martie și probabil vor continua să raporteze noi cazuri pe măsură ce vor continua să testeze populația. În Vestul Europei, fiecare dintre țările afectate raportează zeci de mii de cazuri de îmbolnăviri, zilnic.

Dacă luăm în considerare numărul de infectări, campioana luptei împotriva Covid-19 este Coreea de Nord, cu zero cazuri raportate. Ar avea cineva curaj să creadă că în această țară nu exista niciun caz de infectare cu COVID-19?

În America de Sud, un continent cu o populație de 430 de milioane de locuitori, au fost raportate sub 10.000 de cazuri.

Oamenii se vor stinge fara să știe de ce. În timp ce țările din Vest raportează zeci de mii de cazuri, pe alte meridiane, ori se fac raportări eronate sau nu se fac deloc teste. Vom vedea în perioada următoare cum Africa, India, Pakistan, țările din America de Sud, vor avea mari probleme in a gestiona aceasta criză.

Concluzia este că acolo unde se efectuează teste, numărul raportat de îmbolnăviri crește, iar în acele țări unde testarea nu este posibilă, din diferite motive, nu se raportează cazuri și situația pare că se află sub control.

Țările din Occident, fie că vorbim de cele din Uniunea Europeană, Statele Unite, Israel, Australia sau Noua Zeelandă, vor avea capacitatea financiară și logistică de a trece peste criza actuală, tocmai pentru că au decis să arate clar magnitudinea dezastrului și să vorbească deschis despre ce se întămplă.

Primul pas pentru a rezolva o problemă este a recunoaște acea problemă și de a o face publică pentru a o rezolva.

Națiunile mai afectate vor fi cele care nu vor recunoaște severitatea crizei și acelea care, din diverse motive, vor decide să ascundă ce se întâmplă.

Această criză este una globală. Vom trece peste acest moment greu împreună. Altă opțiune nu există.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unele tari ascund datele , altele nu au resurse ca sa faca o analiza corecta . Poate singurele care au cat de cat date reale sunt Germania si SUA , care desi au cazuri numeroase de infectare nr. mortilor raportat este mic. Undeva la 1-2% . Restul tarilor cu un raport mai mare tind sa cred ca nu au date corecte.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Nici o tara nu are date precise in ceea ce priveste numarul infectatilor, pentru ca nimeni nu si-a testat TOATA populatia. Insa, numarul deceselor raportat la numarul cazurior iti poate da o idee despre numarul de teste raportat la populatie. Asta pana in momentul in care spitalele nu mai fac fata, nu mai pot trata toti pacientii (cazul Italiei, Spaniei). Atunci mortalitatea creste. In plus, testele nu prea isi mai au rostul...
   Mie personal imi e frica de China, care raporteaza o prevalenta infima in populatia generala. Mi-e teama ca s-au concentrat pe Wuhan si au lasat de izbeliste restul tarii.
   • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Ma indoiesc de faptul ca in Germania datele sunt reale sau macar apropiate de realitate. Am 2 colegi de birou (in Berlin) care au avut contact cu persoane depistate pozitiv si au vrut sa se testeze, dar au fost refuzati (dupa ce au asteptat aproximativ 4 ore la coada). Unul dintre ei a facut un curs de 2 saptamani, si unul dintre colegii de curs a fost depistat pozitiv ulterior. Cu toate astea, nu a fost testat si el (e unul dintre ce 2 mentionati mai sus). Cel de al doilea a reusit in sfarsit sa fie testat joi seara, cand a fost pentru a doua oara la o clinica unde se pot face teste, dupa ce un prieten al lui a fost depistat pozitiv si a avut niste complicatii, avand si probleme la inima. Dar nu din cauza prietenului depistat pozitiv a fost testat, ci din cauza ca si-a pierdut simtul mirosului, Rezultatul a fost pozitiv. Familia (sotia, copiii) nu au fost si nu vor fi testati, cu toate ca 2 din 3 (mai putin un copil de 6 ani) au avut simptome de gripa sau raceala.

   • Like 0
  • @ George M.
   Am zis cat de cat date reale. Au 70000 de infectati raportati si 500 de decese. Acum ia raportul asta si calculeaza cati sunt infectati in italia daca ai 10000 de morti. Nu ai cum sa ai numere reale. Chiar daca te-ai testat acum , poate peste 2 ore contractezi virusul . Si sa zicem ca ala fara simptome grave se testeaza si afla ca ii pozitiv . Care ii tratamentul ? Niciunul . Stai in casa 15 zile si roagate sa nu se agraveze. 70% din infectati sunt fara simptome. In Olanda si daca ai simptome grave dar ai peste o anumita varsta nici nu te testeaza si nici nu te interneaza.
   • Like 1
 • Parerist check icon
  Europenii sunt speriați și pentru ca populația e mult mai bătrână decât India de exemplu. 20% in categoria +65 ani (sau 15% in USA) , fata de India unde sunt 5.3% in categoria asta. La capitolul bătrâni suntem pe primul loc în lume. E drept ca un olandez de 70 ani s-ar putea sa fie mai sănătos decât un african de 40...
  • Like 0
 • Un tabloid britanic afirma ca in Wuhan numarul mortilor ar fi fost undeva la 40 000, si nu de vreo 3200, cati apar in statisticile oficiale. Si tabloidul e tabloid, dar nici cu Partidul Comunist nu imi este rusine.
  In orice caz, cel mai putin afectate de CoVid - la modul real, nu declarativ - sunt tari din Extremul Orient - Coreea de Sud, Singapore, Japonia, Taiwan -, in mare si pentru ca stiu ce hram poarta Partidul Comunist Chinez, si si-au dat seama la timp de magnitudinea reala a problemei din Wuhan.
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult