Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Scenariul 4 de coronavirus, liniștea de dinaintea furtunii: „Sunt medic. Sunt om. Și da, recunosc – îmi este frică”

Spital pregătit de covid-19

Foto: Guliver Getty Images

Sunt medic. Sunt om. Și da, recunosc – îmi este frică. Spitalul este pustiu, golit pentru a primi cât se poate de repede pe cei loviți. Pe holuri nu e țipenie de om. La ore fixe o infirmiera le dezinfectează, deși nimeni nu a trecut pe acolo – așa este regula. Trei camere-containere metalice au apărut în mijlocul curții pentru a prelua cele trei fluxuri de cazuri diferite. Când? Atunci când furtuna va lovi. Asistenții și medicii schimbă turele cu ușurarea că furtuna nu a lovit încă. Rapoartele de gardă prezintă cifre imposibil de mici: în 24 de ore numai 2 prezentări, 0 urgențe, 0 pacienți COVID19. Lumea stă în casă și problemele medicale de zi cu zi sunt ținute în așteptare. Nu e momentul să mergi la spital. Nu pentru o durere de spate sau pentru o arsură în capul pieptului. Singurele mașini care mai trec poarta spitalului sunt cele cu echipamente pentru protecția cadrelor medicale și aparatură pentru pacienți. „Suficiente?” suntem întrebați. Raportat la ce? Cine știe exact acum câte saloane vor fi blocate sau dacă vom ajunge să internăm pe hol. Câți medici va înghiți prima linie. Dar eforturile se văd. Ar fi nedrept să spunem că sunt zero. Si chiar dacă zvonurile sunt că o mască de 10 cenți s-a cumpărat acum cu 1 euro cine stă acum să se mai întrebe? 

Mâine vei fi in fața unui pacient febril care îți va tuși peste ochii neacoperiți de viziere care nu se găsesc. Cu ce să te aperi? Cu contestația licitației?! Nu e treaba medicilor să se ocupe de profitorii vremurilor tulburi. A celor ce-și fac averi. Sau a celor ce se pun la adăpost acum pentru a ieși la lumina soarelui după. Va fi treaba celor ce trec de furtună să-i tragă de guler. Unele situații sunt cu adevărat imposibile: el și ea sunt asistenți în aceeași secție. Dacă vor fi blocați în spital 24/7 atunci cu cine să-și lase fetița de 4 ani? O altă asistentă este deja singură cu mama pe dializă. Soțul este consemnat în unitate și nu a mai venit acasă de zece zile. Cine să se mai gândească la amănuntele astea când va lovi furtuna? Mă uit la colega mea asistenta și îmi vine în minte că propusesem administrației cu ceva timp înainte să facem o creșă sau grădiniță în spital pentru cadrele medicale cu copii mici. „Cu mare drag... dar nu avem cadrul legal!”. Oare vom avea timp pentru diverse cadre legale după?

Sunt medic. Sunt om. Și da, recunosc – îmi este frică. Parte de moarte. Parte pentru viitorul alor mei. Dar cel mai tare îmi este frică de acel moment în care voi înțelege că „acest pacient se duce”. Pentru că nu a răspuns la tratament sau nu a avut loc la respirator. Numai cel căruia nu i-a murit un pacient pentru că nu a avut medicamentul, aparatul sau ajutorul necesar sa-l salveze nu poate înțelege asta. Restul știu. Pentru că, la fel cum domnul președinte are gărzile sale de corp, acum, fiecare care intră pe poarta unui spital are în medici propriile sale gărzi. Ei trebuie să vă apere. Să se pună între dumneavoastră și pericol chiar și atunci când nu au vestă de protecție. Eu și colegii mei medici o vom face. Nu va fi niciun pacient pe targă care nu va fi consultat pentru că nu avem echipamente de protecție! Poate că vom fi puțini. Poate că vom fi epuizați. Poate că nu vom avea teste suficiente. Poate că protocoalele nu vor face față la schimbările rapide de la o zi la alta zi. Dar un lucru este sigur: niciun medic nu va fugi din fața bolnavului, cu sau fara echipament de protecție! Asta este promisiunea noastră!

În fond de 30 de ani și chiar de mai mult suntem cei cărora oameni importanți le-au refuzat vesta de protecție. După care aceiași importanți au plecat la AKH, în Turcia sau Londra să se trateze. Și da, chiar și pe aceștia îi vom îngriji dacă va fi nevoie. Nu pentru că am depus un jurământ. Nu pentru că suntem supraoameni ce nu greșesc niciodată. Ci pentru că așa suntem cei ce am ales meseria asta. Dar după îi vom trage de guler și pe ei! Câtă nesimțire ați avut să lăsați sistemul sanitar în paragină? Ultimul din Europa?

Sunt medic. Sunt om. Și da, recunosc – îmi este frică. Ultimele ordine venite arată rău. Prin aceste ordine medicii sunt înrolați într-un sistem semi-militar și trimiși să lupte la baioneta cu virusul în orice clădire care are culoarea aproximativ albă și unde este posibil sa curgă apa caldă. Pot fi transferați fără drept de refuz în orice localitate. Familii rupte in 24 de ore! Pentru noi deja se aude urletul furtunii. Si de aceea avem nevoie să vă simțim pe toți lângă noi. Vrem să vedem că aveți grijă de voi și stați acasă. Și în felul acesta aveți grijă și de noi. Pentru că numai așa avem șansa să salvăm cât mai mulți în această luptă. Lucrând împreună uniți și responsabili. Da, responsabili. Pentru ca numai niște iresponsabili ne-au dus acolo de unde ne e așa de greu să ieșim acum.

Și DA! – și această pandemie va trece! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Scenariile din viata fiecaruia sant gestionate de omul din tine odata lasata profesia la o parte. Din pacate tagma medicinei romanesti sufera de mandrie cauza tuturor relelor.
    • Like 0
  • Sa fim putin seriosi, problema lipsei de echipamente, medicamente si a spagilor constante pentru a fii bagat in seama este deja cunoscuta in intreaga tara in randul medicilor.

    Spagi pentru a fii tratat ca un om, spagi pentru a promova facultatea, spagi pentru a intra intr-un loc bun in tara, spagi in orice directie.

    Pana acum, medicii se comportau cum se comportau si aparent nu erau interesati de acele lipsuri din spitale. Au fost interesati de mariri de salarii, cabinete private, luare de spagi, protejare de medici cunoscuti ce au comis malpraxis, etc.

    De ce nu ii interesa? Fiindca la sfarsitul zilei, ei plecau acasa, lasand in spate oamenii in niste infectii de spitale. La sfarsitul zilei isi luau spagile pentru consult/tratament. La sfarsit de zi erau protejati si traiau in lumea lor, ignorand toate problemele.

    Acum, cand viata lor, viata familiilor lor si a celor iubiti este in pericol, acuma se gasesc sa protesteze si sa demisioneze/ia concedii.

    Nu vreau sa spun ca abolut toti medicii sunt in acest fel, dar din pacate, foarte multi asa se comporta si asa au fost obisnuiti.

    Nu am vazut un singur medic, cand a fost greva generala, sa ceara vreuna din aceste facilitati sau sa aduca macar in discutie lipsa majora de astfel de articole din spitale. Ei au vrut 6% din PIB pentru Sănătate, dublarea salariilor pentru medicii rezidenţi şi creşterea veniturilor în sistemul de Sănătate. Mai pe scurt, bani, punct.

    Asa ca va rog frumos, mai usor cu articole "lacrimogene" si priviti situatia mai din ansamblu si ganditi-va de ce suntem in aceasta situatie.
    • Like 0
  • Hai sa fim realisti! Dupa criza saracii vor fi si mai saraci, smecherii si mai smecheri, bogații mult mai bogati. Cei puternici acum vor fi extrem de puternici dupa criza. Bizonii vor fi si mai puternic afundati in sclavie, ratele, datoriile, cresterile fulminante ale preturilor, inflatia si lipsa locurilor de munca le vor rapi si ultima fărâmă de putere de a lupta cu un sistem ticalos ce ne manipuleaza cu atata cinism. Un lucru este clar, unii si mai ales bancile, vor castiga imens! Si nimeni nu va raspunde pentru nimic!
    • Like 0
    • @ Dan Dobre
      Delia MC Delia MC check icon
      Acum avem un singur lucru de făcut: să încercăm să rămânem în viață. Bani se pot pierde și câștiga însă viața nu vine niciodată înapoi.
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Așteptăm relatări de pe front. Când va fi. Se va vedea atunci ce înseamnă " isterie " ( cum o numesc unii ) și cum se moare dintr-o...isterie.
    Mulțumim pentru informare.
    Mulțumim că rămâneți pe baricade.
    • Like 0
  • ove check icon
    Nici un medic nu va dezerta...!Ha ha !Ati citit stirile?La noi vor fi cei mai multi dezertori .asta-i tara ,astia sunt oamenii.Salariile sa curga ca in rest ne descurcam noi,ne angajam din nou dupa criza.Doar avem si noi pile....
    • Like 2
    • @ ove
      Opriti-va! Aruncati cu noroi si asta va dezonoreaza! Mai bine incercati sa intelegeti.
      • Like 3
  • Dar ce facem cu cei care s-au erijat, cu de la sine putere și sprijin politic, în vătafi, stăpâni de spitale și sclavi de halate albe? După ce trece, dacă trece, urgia acești infatuați, acei politicieni iresponsabili ar trebui să dea socoteală de tot răul pe care l-au făcut naivilor, prostiților care i-au pus intr-un loc necuvenit. Și asta cu maximum de asprime.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Acum nu e momentul rafuielilor. Chiar daca sunt justificate. Trebuie sa ne strangem si sa luptam cati mai multi.
      • Like 3
  • Sunt profesor. Sunt om. Și da, recunosc – și mie îmi este frică. Dar am toată admirația, toată stima și considerația pentru toate cadrele medicale, care se află în linia întâi, în lupta cu nevăzutul, contagiosul și periculosul virus.

    Ați depus un jurământ, atunci când ați ales să vindecați oameni. Acel jurământ poate sau putea fi doar o simplă formalitate. Dar dumneavoastră, respectați, stimați și admirați medici și cadre medicale ne-ați demonstrat și veți demonstra în continuare că nu jurământul dat contează, ci contează devotamentul, abnegația, sacrificiul pe care-l veți face, pentru a învinge, în acest război. Pentru toate aceste și pentru multe altele, eu îmi exprim recunoștința și vă acord nota 10 (zece) cu steluță.

    Și desigur că rămân în casă făcând lecții online cu elevii, încercând să mă protejez și să îi protejez, ținându-i conectați și preocupați.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Suntem intr-un razboi pe care nu mi-l imaginam nici intr-o mie de ani. Imi era oarecum teama de situatia din Crimeea sau Orientul Mijlociu, situatie care putea degenera la un moment dat, insa de o pandemie nu-mi era teama pentru ca nu credeam ca o sa apara. Imi era oarecum teama de o criza economica, insa stiam ca se poate trece peste asta si ne puteam adapta. Insa atunci cand viata noastra este direct amenintata lucrurile se schimba total.
    In Bruxelles, de exemplu, in fiecare seara la ora 20:00, oamenii ies la ferestre si ii aplauda pe medici pentru cateva minute, deoarece pentru belgieni ei sunt eroii acestor zile si ultima speranta atunci cand ajung intr-un spital. Poate ar trebui ca toti romanii sa faca un astfel de gest pentru medici, pentru a sti ca nu sunt singuri in acest razboi.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult