Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Răspuns la oferta PNL - USR de a rămâne la Palatul Victoria: premierul anunță că va prezenta „Proiectul Cioloș” înainte de alegeri

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, în această seară, la Digi 24, că va lansa înainte de alegeri „un program, o platformă”, urmând să fie discutată cu partidele și prezentată publicului.

Prezent joi în emisiunea „Jurnalul de Seară”, premierul a fost întrebat de jurnalistul Cosmin Prelipceanu cum răspunde ofertei PNL și USR de a rămâne prim ministru după alegeri. Cioloș a spus că nu a discutat încă acest lucru cu partidele, dar s-a arătat disponibil să discute despre continuarea unor proiecte: „Dacă voi putea contribui , nu spun că nu pot să fac”.

„Dincolo de ce afirmă PNL și USR, e important să avem o discuție pe niște principii, valori, teme mari și apoi cetățenii trebuie lăsați să decidă dacă aceste principii pot face obiectul unui program de guvernare.

În perioada următoare vin cu proiectele pe care le-am început și, în măsura în care această platformă reflectă experiența acumulată în acești ani,... cu asta pot participa la dezbaterea care va avea loc”, a subliniat premierul.

„Pot avea discuții după ce prezint acest proiect”

Întrebat dacă va discuta cu PNL și USR despre o posibilă colaborare, Cioloș a răspuns: „Pot avea discuții după ce prezint acest proiect”.

„Proiectul Cioloș” va fi bazat, după spusele premierului, pe „onestitate, integritate, transparență, profesionalism, reforme pe care le-am început”.

„O să le pun pe hârtie propunându-le ca platformă de lucru. Decât să las un raport despre ceea ce am făcut, prefer să-l fac înainte de campania electorală și să spunem cetățenilor ce am făcut”, a spus Cioloș.

El a anunțat că, în perioada următoare, unii „miniștri vor participa la alegeri și vor părăsi Guvernul”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Premierul Ciolos, este un bun român, cu simțul măsurii în tot ce face; faptul că are deschidere spre societate și transparență, ne dă încredere; România are nevoie de un om ca el, are nevoie de continuitate.
    • Like 0
  • Guvernul Cioloş a avut o comunicare catastrofală cu cetăţenii României. Aproape că ne-a ignorat. Din acest motiv îmi este foarte greu să am o părere argumentată. Mi-aş dori ca domnul Cioloş să rezolve această problemă măcar acum, la final. Poate că ar fi o soluţie bună pentru funcţia de premier, de ce să excludem posibilitate, nici n-avem prea multe, dar domnia sa trebuie să ne dea nişte perspective fezabile pentru marile probleme ale României. Aş propune nişte teme: 1) Când şi cum va ajunge România să negocieze suvenţia pentru agricultori la cel puţin media europeană? Avem una dintre cele mai mici suvenţii din UE şi concurăm pe aceeaşi piaţă cu francezii, olandezii şi italienii... Domnia sa a fost comisar european pe Agricultură şi situaţia României nu s-a schimbat. Cum răspunde acuzaţiilor că a fost comisarul Franţei şi nu al României? Acuzaţii în acest sens, din partea PSD-ului, la adresa sa vor fi; 2) Cum vede rezolvarea problemelor de infrastructură rutieră şi cale ferată? A făcut ceva în sensul ăsta şi are ce continua? 3) Ce a făcut pentru ca în viitor absorbţia fondurilor europene să ajungă la un nivel foarte bun. Nu bun, ci foarte bun. Nu mai avem timp; 4) Are în plan stoparea exportului de buştean şi cherestea, având în vedere situaţia dezastruasă în care am ajuns? Mă gândesc la faptul că cei care duc buşteanul în Austria pentru a face mobilă, dacă nu ar mai avea această posibilitate, atunci ar trebui să producă mobilă în România şi să exportăm noi mobilă. Asta înseamnă alt preţ al lemnului, alte venituri din export şi multe locuri de muncă. Beneficiu România. Nu vor, la revedere! Să defrişeze codrii Austriei. Din punctul meu de vedere, exportul de lemn neprelucrat este o crimă. Cine mai face aşa ceva în UE? 5) Cum vede evoluţia salariului minim pe economie şi a pensiilor în următorii 4 ani? Va fi tema principală a PSD-ului. Cum comentează politica de a ţine slariu minim pe economie la un nivel extrem de jos din ultimii 27 de ani, în condiţiile în care marii investitori nu au fost atraşi de această măsură? Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia sau Slovenia au beneficiat de investiţii mult mai mari decât România, în condiţiile în care au avut salarii foartei mari în comparaţie cu România şi Bulgaria; 6) Ce facilităţi are în vedere pentru cei care vor crea locuri de muncă la ţară, având în vedere situaţia catastrofală în care se găseşte satul românesc? Despre veceul din fundul curţii ce părere are? Dar proiecte? Cum vede satul românesc peste 4 ani? Şi ar mai fi ceva: domnul Cioloş este văzut ca omul Bruxelles-ului care apără interese străine iar activitatea domniei sale în funcţia de comisar pentru Agricultură nu-l ajută. Cum se gândeşte să înlăture această suspiciune?
    • Like 0
    • @ Constantin
      Lasa ca te-a bagat Ponta in seama inainte, nu?
      • Like 2
    • @ Constantin
      Se vede ca esti platit la numar de cuvinte.
      • Like 1
    • @ Constantin
      Domnule draga schimbata trebuie facut de acasa fiecare sa-si asume responsabilitatea,cu o floare nu se face primavara.Trebuie curatata gradina de buruieni si dupa aceea sa vezi ce frumos arata..succes
      • Like 0
  • george check icon
    Saracul!!!!!!Se da de ceasul mortii sa para important.E mort si ingropat.Problema e ca nu-si da seama ca e terminat.Acest lucru vorbeste de la sine despre calitatile sale.
    Pana una alta, ii va veni randul cu faptul ca s-a constituit in parte civila pe o paguba care nu exista, cand era ministrul agriculturii, va trebui sa raspunda, pentru ca a fost recompensat de Basescu cu un post la UE.Totul se plateste.La noi ceva mai tarziu, dar se plateste.
    • Like 0
    • @ george
      Tudor check icon
      Pai eu zic sa-l executam sumar pe sarlatanul asta!
      • Like 0
    • @ george
      Cat mai va da la Antene?
      • Like 0
    • @ Kitty Alexandra
      Au inceput sa apara postacii si pe republica.ro..
      • Like 0
  • Cri check icon
    Pot sa inteleg ca Dl. Ciolos ar vrea ca proiectele domniei sale sa fie continuate si dupa alegeri. Are si domnia sa propriul sau orgoliu de " prim-ministru tehnocrat ". Dl. Ciolos ar vrea cu ardoare sa ramana premier, indiferent de care partid il va sprijini, dar se simte incorsetat de propria promisiune de a nu sa amesteca in jocul politic si de a se retrage dupa alegeri. Osanalele slugarnice pe care i le inalta PNL si Presedintele nu-l ajuta insa cu nimic.
    Pot sa inteleg ca USR se "agata" de dl. Ciolos pentru ca nu are un program propriu de guvernare si nu are nici lideri politici autentici. Dl. Nicusor Dan are merite incontestabile in sprijinirea si rezolvarea unor doleante ale bucurestenilor ( vezi stoparea furaciunilor de masini comise de primariile de sector in cardasie cu Politia ), dar nu are nici charisma si nici talentul uni lider politic autentic. Dl. N. D. poate ca ar fi putut fi un bun primar, dar pana la a ajunge un lider politic de anvergura mai are multe de invatat.
    Nu pot intelege insa cu niciun chip comportamentul politic al PNL. De ce se agata ei cu atata disperare de Ciolos ? Nu are PNL niciun liberal adevarat, competent si cu personalitate, care sa fie prim-ministru daca vor castiga alegerile ? ( ma refer la liberalii adevarati, nu la balastul alcatuit din pedelistii lui Base revopsiti in liberali).
    Pentru a aspira la castigarea alegerilor si la alcatuirea unui guvern liberal, PNL ar trebui sa renunte la ideea fixa cu Ciolos premier, dar mai ales sa scape odata de sub tutela lui Johannis; in fond PNL l-a facut om politic pe Johannis si nu invers; fara PNL, Johannis ar fi fost in continuare ceea ce este el in realitate: un politician mediocru, fara anvergura, un modest primar de provincie si atat. Cine a vizitat orasele tarii stie ca exista multe orase mult mai frumoase ca Sibiul, insa primarii acelor orase au ramas modesti la job-ul lor, fara a emite pretentii de politicieni cu anvergura nationala. Cei care au trecut prin Radauti, Targu Jiu, Ramnicu Valcea, Piatra Neamt ( ca sa nu dau decat cateva exemple ), stiu ce inseamna intr-adevar un oras frumos si bine-condus.
    PNL ar trebui, pana nu este prea tarziu, sa-si aleaga un lider inteligent si charismatic. D-na Gorghiu nu indeplineste din pacate niciunul aceste doua criterii minime.
    • Like 1
  • In concluzie, guvernul tehnocrat face un program politic pentru PNL-USR, pentru ca astia nu sunt in stare. Iar oamenii din aceasta alianta vor fi desemnati ministri care sa puna in aplicare acest plan. Pai daca nu sunt in stare sa faca nici macar un program de guvernare, cum vor guverna ? Si de ce as vota un guvern PNL-USR care nu e in stare sa-si faca un program politic ? Sau poate il vor avea in frunte tot pe Ciolos si tot pe actualii ministri vopsiti politic in PNL-isti sau USR-isti ? Sau poate e nevoie de o noua rubrica pe buletinul de vot pe care sa scrie "Guvern tehnocrat" ?
    Pe de alta parte PSD arunca pe piata propuneri preacum cresterea punctului de pensie in asa fel incat pensiile sa creasca cu 23%, desfiintarea a 102 taxe nefiscale, cresterea salariului minim la 1400 de lei in 2017 si pana la 1750 in 2020, eliminarea impozitului pe venit pentru medici, scutirea pensionarilor de plata CASS etc. Paradisul pe pamant ! Liviu Dragnea spune ca a calculat cu atentie toate acestea si propunerile sunt sustenabile. Si toate astea le sunt picurate in creier din timp alegatorilor, nu pe ultima suta de metri cum propune Ciolos cu programul lui de guvernare. In conditiile astea pe cine credeti ca se vor repezi sa voteze alegatorii ?
    • Like 2
    • @ Vladimir Marton
      Samsara check icon
      Pe Cioloş în nici un caz nu-l va vota nimeni, dacă va candida sau nu, lumea este sătulă de tehnopaţi. Cred că va fi ultimul guvern de adunătură, iar cei care-şi imaginează că îşi cresc şansele şi procentele atrăgând pe liste nişte anonini incapabili, adică miniştrii din actualul guvern, sunt veniţi cu pluta. Dar se vor trezi din reverie pe 11 decembrie.
      • Like 0
    • @ Samsara
      Din pacate, perceptia cetatenilor privitori de antena3 romaniaTV este aceeasi cu a dumitale si iti dau dreptate. Ciolos nu va fi votat de acesi oameni. In romania exista inca o majoritate needucata. Nu in sens peiorativ. Ci pur si simplu oameni care nu au avut o sansa pentru educatie. De vina sunt bineinteles cei care promit astazi in prag de campanie "Paradisul pe pamant". Oamenii acestia lipsiti de sansa esentiala - EDUCATIA - vor vota cu cei care i-au condamnat la o viata "plina" de lipsuri. Parca ar fi sindromul stockholm...dar nu e. Speram ca reformele domnului Ciolos sa fie continuate, iar romanii care sa aibe sansa EDUCATIEI sa se inmulteasca. Doar asa Romania, va incepe sa se insanatoseasca, sa se puna pe picioare si sa se poata ajuta singura: Cu cat mai multi oameni educati cu atat mai putine probleme (din sistemul sanitar, agricultura, etc) vor disparea treptat de la sine. Este un mecanism natural. Nu o minune.
      • Like 7
  • Samsara check icon
    Încă unul care nu se dă plecat de pe un scaun pe care s-a cocoţat fără să fie votat...PENIBIL individ, cu toată bruma lui aparentă de bun-simţ.
    • Like 1
    • @ Samsara
      Tudor check icon
      Încă una care nu se dă plecata de pe republica.ro pe care comenteaza numai ineptii la comanda...PENIBILA individa, fara nici o bruma de bun-simţ.
      • Like 7
    • @ Samsara
      Mircea S check icon
      Doamna poate idolul dvs dragnea sa-l demita cand vrea. Dar ce sa vezi? Nu vrea
      • Like 4
  • check icon
    „[...] apoi cetățenii trebuie lăsați să decidă dacă aceste principii pot face obiectul unui program de guvernare”. În esență, cetățenii „pot decide” într-un singur mod: la vot. Este greu de priceput ce vrea să spună premierul, deoarece nu candidează sau așa lasă să se înțeleagă. Sau candidează? Într-un mod specific „democrației originale” a lui Iliescu: nu candidează, dar va fi numit premier la propunerea PNL-USR. Un alt mod de reacție cetățenească ar fi acele „dezbateri publice”. Am participat și eu la două. Ce au fost aceste „dezbateri publice”? Două adrese de e-mail la care nu primești niciun răspuns, mă îndoiesc că le-a citit cineva, cred că aplicația de e-mail avea un script care le arunca direct la coș și rula apoi empty trash.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult