Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Răspunsul „sclavilor” corporatiști către Lia Olguța Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a spus săptămâna aceasta, la Antena 3, că „marile companii private trebuie să înțeleagă faptul că românii nu mai sunt sclavii nimănui și că trebuie să muncească și ei pe salarii decente”.

Întrebată în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, dacă sunt multinaționalele răul absolut în România, consultantul fiscal Angela Roșca, membru în consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL), a răspuns: „Din experiența mea, atât ca angajat al unor multinaționale cât și ca antreprenor român, eu nu m-am considerat niciodată sclav în multinaționale. Fiecare domeniu are părțile lui mai bune sau mai puțin bune. Din antreprenorii de succes de acum, mulți datorează formarea lor ca buni manageri multinaționalelor în care au început să lucreze. Multinaționalele sunt cele care au format top managementul românesc de 25 de ani.”

Aceasta a fost invitată în emisiunea „În fața ta”, ce va fi difuzată duminică, de la ora 13:05, alături de Dragoș Neacșu, manager al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din țară și membru, la rândul său, în consiliul director al RBL. Romanian Business Leaders este o organizație care reunește o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști în diferite domenii. 

„Îți trebuie o armată de inspectori fiscali care să aplice corect legea”

Angela Roșca a vorbit și despre problemele legate de impozitarea companiilor multinaționale. 

„Și guvernele, și nu e vorba doar de România, au ceva de făcut. E inutil să țipi că trebuie să plătească impozite, dar există tool-uri OECD care îți dau un cadru general despre cum se calculează corect profitabilitatea acestor multinaționale. Îți trebuie doar o armată bine pregătită de inspectori fiscali, care să știe să aplice corect legea, nu abuziv.

Și multinaționalele au, la rândul lor, de îmbunătățit modul în care în multe țări își raportează profiturile și modul în care și le distribuie corect”, a arătat Angela Roșca.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am vazut emisiunea.A fost exceptionala!Felicitari tuturor participantilor!
  • Like 0
 • Ar putea fi adevarat ca 98% din angajatii la stat au diplome universitare,dar nu se precizeaza de la ce universitati provin aceste diplome. Daca s-ar face niste teste,doamna Olguta ar fi nevoita sa constate ca din cei 98% de" universitari", aproximativ 80% abia daca stiu sa scrie si sa citeasca. Astept cu interes instalarea unui guvern responsabil care va da afara cel putin doua treimi din ei, pentru ca noi sa nu ii mai platim din buzunarele noastre .
  • Like 3
  • @ Dragos Ionescu
   Domnul Dragoș, foarte dură aprecierea dvs. dar, tot atât de adevărată. Și ei fac parte din poporul piședist care îi ține la putere și puterea ( a se citi putoarea) îi ține pe ei.
   • Like 2
 • Sclavii moderni sunt numiti anagajatii multinationalelor. Desi nu inghit PSD-ul si mai ales pe asta, aici are dreptate. Desi iti faci practica/training in ele ajungi sa faci si alte atributii pe langa fisa postului si la o ilegalitate pe care firma o face in privinta codului muncii, inchizi ochii ca asta e...ei iti dau banii.
  Nici una nu e perfecta, sunt foarte putine si alea de regula au putini angajati care chair isi respecta angajatii pentru ca doresc oameni cu caracter si foarte buni, desigur asta depinde de etica firmei, sunt cazuri in care e si opusul in privinta eticii.
  • Like 0
 • check icon
  "Exista tool-uri"???????? Auzi, madam, matale ai uitat in ce limba te tragea de urechi mamitica matale cand udai asternutul? Cuvintele romanesti "mecanisme", sau "parghii", sau "proceduri", va put? Da' cuvantul "snob", stiti de unde vine? Va spun eu, de la cuvintele latine "sine nobilitatae", care s-ar putea traduce in romana prin "neam prost"...In fine...Doamna Lia Olguta e politician, deci un mare specialist a gasi diverse argumente eclectice pentru a ne impacheta frumos un rahat, eventual si pentru a-l face sa nu miroasa...Pana se desface ambalajul... Fapt este, stimata politiciana, ca ne insultati inteligentele. Un salariu mediu in sistemul bugetar mai mare decat in privat este un mod de a pune caruta inaintea cailor, mai ales in conditiile in care firme ale statului nu prea mai exista. Deci, haideti sa raspundem la intrebarea "cine plateste pe cine"? Angajatii la stat ii platesc pe cei de la privat sau invers? Scuze, precizarea nu s-a vrut o insulta... Iar, daca decidem ca veniturile bugetare sunt realizate in cea mai mare parte din privat, ne puteti spune de ce ar trebui sa fie platiti bugetarii mai bine decat cei din privat? Numai pentru ca au primit (si este exact termenul pe care am intentionat a-l folosi) o diploma de licenta de la Spiru Haret ori altele asemenea? Acum vreo 40 de ani, o doamna lector ne spunea ca "pentru a face Politehnica asa cum se cuvine ar trebui ca ziua sa aiba 48 de ore"...Chiar credeti ca este cazul acum? Sau, pur si simplu, aveti nevoie de idioti care sa taca din gura si sa devina complici la multiple infractiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, ori sa comita participatii directe, constiente sau nu, la asa ceva? Caci, nu comiteti greseala de a considera medicii si profesorii in categoria bugetarilor! Ei sunt angajati ce presteaza servicii de o valoare inestimabila intregii societati romanesti, imprejurarea ca sunt platiti de catre stat fiind secundara si irelevanta . Problema este cu angajatii din structurile administratiei. Apropo, ati calculat cam ce suma s-a dus pe stimulente de diverse tipuri anul trecut? In ANAF, Politie, Parchete, etc?
  • Like 4
  • @
   check icon
   1)Aveti perfecta dreptate, aparatul de stat este supradimensionat ( pentru a avea loc membrii si sustinatorii partidelor aflate la guvernare). Prin reducerea nr. functionarilor de stat salariile ar putea sa creasca, insa in nici un caz, salariul mediu al bugetarilor nu ar trebui sa fie mai mare decat cel mediu pe economie.
   2)In privinta multinationalelor, acestea se comporta in general asa cum li se permite.
   De ce de ex., in conditiile in care preturile la Metro Oradea sunt in general mai mari decat preturile la Metro Debretin ( Ungaria ), deci si profitul este in general mai mare, angajatii Metro Oradea au salariile mai mici decat angajatii Metro Debretin ?
   • Like 1
  • @
   check icon
   Nu am raspunsuri la toate, dar ceva, ceva...O explicatie in legatura cu diferenta de salarii intre Romania Si Ungaria ar putea fi valoarea salariului minim pe economie. O alta explicatie , aceea ca, in timp ce Orban nu are nci un stres sa se ia de gat cu functionarii UE pentru a-si proteja cetatenii, Dragnea merge la Tel Aviv sa-si gaseasca "consilieri". Va amintiti de perioada in care aveam consilieri sovietici? Nihil novi sub sole...
   • Like 1
 • Da este adevărat managerii români s-au format după pătrunderea pe piață a multinaționalelor ca urmare a creșterii concurenței și nu ca urmare a faptului că s-au angajat ca manageri la acestea. Foarte puțini români ajung manageri de multinaționale. Dar s-au adaptat și ei la viziune strategică , la proceduri și la managementul prin obiective. În ceea ce privește fiscalizarea acestora cred că principala problemă nu este determinată de codul fiscal ci de transferuri neimpozitate de genul consultanță managerială pe bază de factură emisă din țara de origine prin care 90 % din profit se transferă către firma mamă ca fiind un cost asumat prin contract fără ca această factură să aibă în spate operațiuni reale desfășurate la sediul din România. Acum hai să nu fim ipocriți , multinaționalele deși oferă salarii ceva mai mari decât firmele autohtone (dar asta doar în București, Cluj , Timișoara) ,sau ca performanță (rentabilitate) totuși nu sunt încântate deloc să lase un impozit semnificativ din această performanță în România deși gradul de impozitare este mult mai mic aici ca în Germania, Franța ca să nu mai vorbesc de USA. Multinaționalele care propovăduiesc libera circulație a capitalurilor totuși sunt foarte naționaliste și preferă să fie impozitate în țara de obârșie chiar dacă impozitarea este mai mare acolo. De asemenea nu o să vedeți manageri nemți circulând cu Citroen sau Francezi în BMW sau italieni circulând cu altceva decât mașini italiene indiferent de prețul acestora. Fiscul român ar trebui să aibă în vedere verificarea activității din spatele acestor facturi și eventual deschiderea de dosare penale pentru spălare de bani dacă nu se dovedește până la virgulă realizarea unor astfel de activități reflectate de factură precum și prețul acestor activități pentru că noi când depunem dosare de finanțare pe proiecte europene suntem verificați la sânge la fiecare factură atașată , așa ar trebui verificate și multinaționalele la fiecare factură , nu doar documentele ci și activitatea din spatele acestora.
  • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult