Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a spus săptămâna aceasta, la Antena 3, că „marile companii private trebuie să înțeleagă faptul că românii nu mai sunt sclavii nimănui și că trebuie să muncească și ei pe salarii decente”.
Întrebată în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, dacă sunt multinaționalele răul absolut în România, consultantul fiscal Angela Roșca, membru în consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL), a răspuns: „Din experiența mea, atât ca angajat al unor multinaționale cât și ca antreprenor român, eu nu m-am considerat niciodată sclav în multinaționale. Fiecare domeniu are părțile lui mai bune sau mai puțin bune. Din antreprenorii de succes de acum, mulți datorează formarea lor ca buni manageri multinaționalelor în care au început să lucreze. Multinaționalele sunt cele care au format top managementul românesc de 25 de ani.”
Aceasta a fost invitată în emisiunea „În fața ta”, ce va fi difuzată duminică, de la ora 13:05, alături de Dragoș Neacșu, manager al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din țară și membru, la rândul său, în consiliul director al RBL. Romanian Business Leaders este o organizație care reunește o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști în diferite domenii.
„Îți trebuie o armată de inspectori fiscali care să aplice corect legea”
Angela Roșca a vorbit și despre problemele legate de impozitarea companiilor multinaționale.
„Și guvernele, și nu e vorba doar de România, au ceva de făcut. E inutil să țipi că trebuie să plătească impozite, dar există tool-uri OECD care îți dau un cadru general despre cum se calculează corect profitabilitatea acestor multinaționale. Îți trebuie doar o armată bine pregătită de inspectori fiscali, care să știe să aplice corect legea, nu abuziv.
Și multinaționalele au, la rândul lor, de îmbunătățit modul în care în multe țări își raportează profiturile și modul în care și le distribuie corect”, a arătat Angela Roșca.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nici una nu e perfecta, sunt foarte putine si alea de regula au putini angajati care chair isi respecta angajatii pentru ca doresc oameni cu caracter si foarte buni, desigur asta depinde de etica firmei, sunt cazuri in care e si opusul in privinta eticii.
2)In privinta multinationalelor, acestea se comporta in general asa cum li se permite.
De ce de ex., in conditiile in care preturile la Metro Oradea sunt in general mai mari decat preturile la Metro Debretin ( Ungaria ), deci si profitul este in general mai mare, angajatii Metro Oradea au salariile mai mici decat angajatii Metro Debretin ?