Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Răsturnare de situație în dosarul lui Dragnea: la sesizarea Bombonicăi Prodana, judecătorii Înaltei Curți le cer judecătorilor CCR să le spună dacă e necesar un prag pentru abuzul în serviciu

Dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu ajunge la Curtea Constituțională a României (CCR), după ce fosta soție a liderului PSD, Bombonica Prodana, a cerut instanței să sesizeze CCR în legătură cu articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu, potrivit Digi24

Bombonica Prodana și-a motivat sesizarea de faptul că în Codul Penal nu există un prag al prejudiciului sub care fapta sa nu constituie infracțiune. Amintim că celebra ordonanță de urgență 13, de modificare a codurilor penale, stabilea un prag de 200.000 de lei până la care abuzul în serviciu nu era considerat infracțiune. 

„Admite cererea formulată de inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 Cod penal anterior, art. 297 alin.1 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Definitivă", se arată în decizia instanţei, citată de News.ro.

La termenul de marți al procesului de la Curtea Supremă, Liviu Dragnea a fost abordat discret de o femeie care i-a spus: „Demisia!".

Liviu Dragnea este acuzat de procurori că între iulie 2006 și decembrie 2012 ar fi determinat-o pe şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu și să menţină în grila de salarizare doi membri PSD care nu ar fi trecut pe la serviciu, însă ar fi încasat salariul.

Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

Prejudiciul estimat de procurori în acest dosar este de 108.000 de lei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • am citit cateva paragrafe goale de continut si fo' 7 reclame. sa fie asta o stire Republica?
    • Like 0
  • FAPTE:
    4 oameni recunosc vina,
    este contestat abuzul în serviciu,
    deci posibil sa fie suficienta o amenda!
    Dar eu care 0.(0)1 bani am plătit salariul celor 2 doamne care au lucrat ptr un partid pe care îl detest, am dreptul ,oare, sa nu fiu de acord și sa solicIt pedeașa ptr.....deturnare de fonduri!?:))))
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult