Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Răzvan Pascu, despre video mapping-ul din Piața Victoriei: Într-una din seri am fost legitimați de cei de la poliția locală. Ne-au spus că „poate nu mai venim mâine”

„Noaptea ca hoții”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „Abrogați și-apoi plecați”. Mesajele protestatarilor din Piața Victoriei au fost proiectate pe unul din blocurile din Piața Victoriei de o echipă de trei tineri. Ajutați de prietenii lor, ei au făcut ca vocea străzii să poată fi „văzută”. 

Tehnica se numește video mapping, ceea ce înseamnă proiectarea de conținut video pe obiecte tridimensionale – clădiri, instalații, decoruri. Partea video este pregătită înainte, astfel încât să se potrivească cu suprafața pe care este proiectată.

Ideea le-a venit din prima seară de proteste, în noaptea de marți în care Guvernul a adoptat OUG 13. La protestele Je suis Charlie din Franța văzuseră prima oară un astfel de moment de guerilla mapping. Un proiector transmitea mesajele de susținere pe Arcul de Triumf. 

„Am ieșit și noi marți, furioși, în Piața Victoriei, alături de miile de oameni. Fiind în piață și marți și miercuri, ne-am gândit cum ar fi dacă am face proiecții video. Au fost și foarte multe persoane care ne-au scris și ne-au întrebat de ce nu facem proiecții. Noi cu asta ne ocupăm, avem un studio de video mapping”, povestește Răzvan Pascu, 30 de ani, care lucrează la studioul Aural Eye.

Răzvan Pascu a fost creativ în publicitate timp de 7 ani, iar de doi ani lucrează la Aural Eye. Alina Anca, 27 ani, inițiatoarea studioului, a terminat facultatea de arte, are un master în arte și a început să facă video mapping acum 7 ani ca artist individual. În Aural Eye îl au alături de ei și pe Daniel Bega, 29 de ani, programator vizual.

Guerilla mapping presupune proiectarea unui conținut fără o preocupare prea mare pentru aspectul estetic, ci mai mult pentru mesajele în sine. Este ceva spontan, activist, nu neapărat artistic, explică Răzvan Pascu.

Studioul improvizat din ambulanța veterinară

Studioul improvizat din Piață a fost amenajat într-o ambulanță veterinară, împrumutată de la prieteni care au un cabinet veterinar. Aveau nevoie să țină echipamentul în siguranță, mai ales ca în a doua zi de protest au avut loc violențe. 

„Niște prieteni care au un cabinet veterinar au fost dispuși să ne ofere ambulanța, după încheierea programului cabinetului lor. În plus, am anunțat în fiecare seară un ofițer al Jandarmeriei că urmează să facem proiecții. Într-una din seri am fost legitimați de cei de la poliția locală. Ne-au luat datele din buletin și ne-au spus ceva de genul că « poate nu mai venim mâine»”, spune Răzvan Pascu.

Din start au preluat pentru proiecții mesajele care au fost cel mai des strigate în piață, iar apoi o echipă formată din prieteni - „nu aveam cum să facem singuri totul” - s-a ocupat de partea grafică. Mesajele proiectate au fost diferite de la o zi la alta.

Au făcut o adresă de email pe care au primit sugestii: altaintrebare@auraleye.studio

Echipa a centralizat toate sugestiile și a încercat să găsească esența lor, să le coaguleze pe teme și din fiecare să reiasă câte un mesaj pe care apoi l-au proiectat. Mesajele au fost filtrate astfel încât să nu fie denigratoare, să nu fie jignitoare, dar să fie în spiritul pieței.

„Cei împotriva cărora scandăm sunt la gunoi, iar schimbarea majoră se petrece în cei din piață. Ei au evoluat de la zi la zi, sunt ființe mult mai frumoase și mai optimiste”, spune Răzvan Pascu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult