Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Răzvan Pascu, despre video mapping-ul din Piața Victoriei: Într-una din seri am fost legitimați de cei de la poliția locală. Ne-au spus că „poate nu mai venim mâine”

„Noaptea ca hoții”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „Abrogați și-apoi plecați”. Mesajele protestatarilor din Piața Victoriei au fost proiectate pe unul din blocurile din Piața Victoriei de o echipă de trei tineri. Ajutați de prietenii lor, ei au făcut ca vocea străzii să poată fi „văzută”. 

Tehnica se numește video mapping, ceea ce înseamnă proiectarea de conținut video pe obiecte tridimensionale – clădiri, instalații, decoruri. Partea video este pregătită înainte, astfel încât să se potrivească cu suprafața pe care este proiectată.

Ideea le-a venit din prima seară de proteste, în noaptea de marți în care Guvernul a adoptat OUG 13. La protestele Je suis Charlie din Franța văzuseră prima oară un astfel de moment de guerilla mapping. Un proiector transmitea mesajele de susținere pe Arcul de Triumf. 

„Am ieșit și noi marți, furioși, în Piața Victoriei, alături de miile de oameni. Fiind în piață și marți și miercuri, ne-am gândit cum ar fi dacă am face proiecții video. Au fost și foarte multe persoane care ne-au scris și ne-au întrebat de ce nu facem proiecții. Noi cu asta ne ocupăm, avem un studio de video mapping”, povestește Răzvan Pascu, 30 de ani, care lucrează la studioul Aural Eye.

Răzvan Pascu a fost creativ în publicitate timp de 7 ani, iar de doi ani lucrează la Aural Eye. Alina Anca, 27 ani, inițiatoarea studioului, a terminat facultatea de arte, are un master în arte și a început să facă video mapping acum 7 ani ca artist individual. În Aural Eye îl au alături de ei și pe Daniel Bega, 29 de ani, programator vizual.

Guerilla mapping presupune proiectarea unui conținut fără o preocupare prea mare pentru aspectul estetic, ci mai mult pentru mesajele în sine. Este ceva spontan, activist, nu neapărat artistic, explică Răzvan Pascu.

Studioul improvizat din ambulanța veterinară

Studioul improvizat din Piață a fost amenajat într-o ambulanță veterinară, împrumutată de la prieteni care au un cabinet veterinar. Aveau nevoie să țină echipamentul în siguranță, mai ales ca în a doua zi de protest au avut loc violențe. 

„Niște prieteni care au un cabinet veterinar au fost dispuși să ne ofere ambulanța, după încheierea programului cabinetului lor. În plus, am anunțat în fiecare seară un ofițer al Jandarmeriei că urmează să facem proiecții. Într-una din seri am fost legitimați de cei de la poliția locală. Ne-au luat datele din buletin și ne-au spus ceva de genul că « poate nu mai venim mâine»”, spune Răzvan Pascu.

Din start au preluat pentru proiecții mesajele care au fost cel mai des strigate în piață, iar apoi o echipă formată din prieteni - „nu aveam cum să facem singuri totul” - s-a ocupat de partea grafică. Mesajele proiectate au fost diferite de la o zi la alta.

Au făcut o adresă de email pe care au primit sugestii: altaintrebare@auraleye.studio

Echipa a centralizat toate sugestiile și a încercat să găsească esența lor, să le coaguleze pe teme și din fiecare să reiasă câte un mesaj pe care apoi l-au proiectat. Mesajele au fost filtrate astfel încât să nu fie denigratoare, să nu fie jignitoare, dar să fie în spiritul pieței.

„Cei împotriva cărora scandăm sunt la gunoi, iar schimbarea majoră se petrece în cei din piață. Ei au evoluat de la zi la zi, sunt ființe mult mai frumoase și mai optimiste”, spune Răzvan Pascu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult