Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Răzvan Pascu, despre video mapping-ul din Piața Victoriei: Într-una din seri am fost legitimați de cei de la poliția locală. Ne-au spus că „poate nu mai venim mâine”

„Noaptea ca hoții”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „Abrogați și-apoi plecați”. Mesajele protestatarilor din Piața Victoriei au fost proiectate pe unul din blocurile din Piața Victoriei de o echipă de trei tineri. Ajutați de prietenii lor, ei au făcut ca vocea străzii să poată fi „văzută”. 

Tehnica se numește video mapping, ceea ce înseamnă proiectarea de conținut video pe obiecte tridimensionale – clădiri, instalații, decoruri. Partea video este pregătită înainte, astfel încât să se potrivească cu suprafața pe care este proiectată.

Ideea le-a venit din prima seară de proteste, în noaptea de marți în care Guvernul a adoptat OUG 13. La protestele Je suis Charlie din Franța văzuseră prima oară un astfel de moment de guerilla mapping. Un proiector transmitea mesajele de susținere pe Arcul de Triumf. 

„Am ieșit și noi marți, furioși, în Piața Victoriei, alături de miile de oameni. Fiind în piață și marți și miercuri, ne-am gândit cum ar fi dacă am face proiecții video. Au fost și foarte multe persoane care ne-au scris și ne-au întrebat de ce nu facem proiecții. Noi cu asta ne ocupăm, avem un studio de video mapping”, povestește Răzvan Pascu, 30 de ani, care lucrează la studioul Aural Eye.

Răzvan Pascu a fost creativ în publicitate timp de 7 ani, iar de doi ani lucrează la Aural Eye. Alina Anca, 27 ani, inițiatoarea studioului, a terminat facultatea de arte, are un master în arte și a început să facă video mapping acum 7 ani ca artist individual. În Aural Eye îl au alături de ei și pe Daniel Bega, 29 de ani, programator vizual.

Guerilla mapping presupune proiectarea unui conținut fără o preocupare prea mare pentru aspectul estetic, ci mai mult pentru mesajele în sine. Este ceva spontan, activist, nu neapărat artistic, explică Răzvan Pascu.

Studioul improvizat din ambulanța veterinară

Studioul improvizat din Piață a fost amenajat într-o ambulanță veterinară, împrumutată de la prieteni care au un cabinet veterinar. Aveau nevoie să țină echipamentul în siguranță, mai ales ca în a doua zi de protest au avut loc violențe. 

„Niște prieteni care au un cabinet veterinar au fost dispuși să ne ofere ambulanța, după încheierea programului cabinetului lor. În plus, am anunțat în fiecare seară un ofițer al Jandarmeriei că urmează să facem proiecții. Într-una din seri am fost legitimați de cei de la poliția locală. Ne-au luat datele din buletin și ne-au spus ceva de genul că « poate nu mai venim mâine»”, spune Răzvan Pascu.

Din start au preluat pentru proiecții mesajele care au fost cel mai des strigate în piață, iar apoi o echipă formată din prieteni - „nu aveam cum să facem singuri totul” - s-a ocupat de partea grafică. Mesajele proiectate au fost diferite de la o zi la alta.

Au făcut o adresă de email pe care au primit sugestii: altaintrebare@auraleye.studio

Echipa a centralizat toate sugestiile și a încercat să găsească esența lor, să le coaguleze pe teme și din fiecare să reiasă câte un mesaj pe care apoi l-au proiectat. Mesajele au fost filtrate astfel încât să nu fie denigratoare, să nu fie jignitoare, dar să fie în spiritul pieței.

„Cei împotriva cărora scandăm sunt la gunoi, iar schimbarea majoră se petrece în cei din piață. Ei au evoluat de la zi la zi, sunt ființe mult mai frumoase și mai optimiste”, spune Răzvan Pascu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult