Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Reacția Bisericii la „iertarea” națională cerută de politicieni: Nu trebuie să iertăm oameni care au greșit față de țară. Iertarea păcatelor presupune un act de penitență

Biserica - Digi

(Foto captura video)

„Șpaga e un cuvânt cu conotații vulgare și înseamnă să îți cumperi un favor în defavoarea altuia. E un lucru imoral și anticreștin”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu. 

Preotul ortodox Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și preotul catolic Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, au fost invitații emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Întrebat dacă ar fi cozi la biserici, în cazul în care românii ar mărturisi păcatul de a da șpagă, Vasile Bănescu crede că „ar fi rânduri de mii de oameni”.

E un păcat să dai șpagă la medic? Preotul catolic, Francisc Doboș, este de părere că e greu să nu mai primim și să nu mai dăm șpagă, dar trebuie să ne educăm.

„La predică aminteam de lucrul acesta, pentru că în evangheliile din zilele trecute era acest aspect. Era Ioan Botezătorul care practica convertirea și ajungeau vameșii să spună „noi ce trebuie să facem, soldații ce trebuie să facă". Noi cum ne regăsim aici, ce trebuie să facem? Să nu mai primim și să nu mai dăm spagă. Este foarte greu, dar trebuie să ne educăm. Nu putem ca o țară să crească doar prin aceste instrumente”, spune Doboș.

Să devenim o țară luminoasă înseamnă în opinia lui Francisc Doboș „nu doar luminițele care împodobesc Bucureștiul, ci acea lumină interioară spirituală, adică un Dumnezeu care se naște și e alături de mine pe acest pământ, mă responsabilizează și nu mă face să mă ascund”, a adăugat preotul catolic.

Cei doi invitați au fost întrebați și despre încercările politice mai evidente din ultima perioadă de a șterge cu buretele fapte penale, invocându-se conceptul de iertare a păcatelor săvârșite în cei 29 de ani de democrație românească.

„Inclusiv în cheie creștină, iertarea păcatelor presupune un act de penitență, pocăință, schimbarea modului de a gândi. În anul acesta centenar, noi ca popor, de la autorități până la ultimul cetățean, aveam o datorie de recuperare memorială, nu cred că avem o urgență de recuperare de tip penitencirar, ci memorial”, vede Vasile Bănescu.

El spune că și-ar dori de la România o creștere a gradului de luciditate, a gradului de discernământ, pentru că cele două au legătură. Asta înseamnă o educație mai coerentă. „Îmi doresc o Românie mai educată, ceea ce înseamnă foarte multe lucruri.”

„Nu trebuie să iertăm oameni care au greșit față de țară sau față de viețile altora. În conceptul teologic iertăm, dar trebuie să își îndeplinească pedeapsa pentru ceea ce au săvârșit. Lucrul asta e foarte clar”, a subliniat preotul Francisc Doboș.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hait! A intrat popa-n casa Republicii.
  Păi ce facem, tovarăşi, cu ateismul şitinţific?!
  Sau, cumva, de Crăciun lupul şi-a schimbat părul pentru că dă bine să pari creştin? :))
  • Like 0
 • Corina check icon
  De remarcat că doar preotul catolic vorbește clar despre necesitatea ispășirii pedepsei...
  • Like 0
 • S-au prins și ei că în ultimul timp au dat cu bâta-n baltă și acum o dau cotită. Bine și-așa, la câtă influență au pot fi extrem de periculoși (sau, doamne-ajută, de benefici societății).
  • Like 3


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult