Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Reacția Bisericii la „iertarea” națională cerută de politicieni: Nu trebuie să iertăm oameni care au greșit față de țară. Iertarea păcatelor presupune un act de penitență

Biserica - Digi

(Foto captura video)

„Șpaga e un cuvânt cu conotații vulgare și înseamnă să îți cumperi un favor în defavoarea altuia. E un lucru imoral și anticreștin”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu. 

Preotul ortodox Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și preotul catolic Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, au fost invitații emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Întrebat dacă ar fi cozi la biserici, în cazul în care românii ar mărturisi păcatul de a da șpagă, Vasile Bănescu crede că „ar fi rânduri de mii de oameni”.

E un păcat să dai șpagă la medic? Preotul catolic, Francisc Doboș, este de părere că e greu să nu mai primim și să nu mai dăm șpagă, dar trebuie să ne educăm.

„La predică aminteam de lucrul acesta, pentru că în evangheliile din zilele trecute era acest aspect. Era Ioan Botezătorul care practica convertirea și ajungeau vameșii să spună „noi ce trebuie să facem, soldații ce trebuie să facă". Noi cum ne regăsim aici, ce trebuie să facem? Să nu mai primim și să nu mai dăm spagă. Este foarte greu, dar trebuie să ne educăm. Nu putem ca o țară să crească doar prin aceste instrumente”, spune Doboș.

Să devenim o țară luminoasă înseamnă în opinia lui Francisc Doboș „nu doar luminițele care împodobesc Bucureștiul, ci acea lumină interioară spirituală, adică un Dumnezeu care se naște și e alături de mine pe acest pământ, mă responsabilizează și nu mă face să mă ascund”, a adăugat preotul catolic.

Cei doi invitați au fost întrebați și despre încercările politice mai evidente din ultima perioadă de a șterge cu buretele fapte penale, invocându-se conceptul de iertare a păcatelor săvârșite în cei 29 de ani de democrație românească.

„Inclusiv în cheie creștină, iertarea păcatelor presupune un act de penitență, pocăință, schimbarea modului de a gândi. În anul acesta centenar, noi ca popor, de la autorități până la ultimul cetățean, aveam o datorie de recuperare memorială, nu cred că avem o urgență de recuperare de tip penitencirar, ci memorial”, vede Vasile Bănescu.

El spune că și-ar dori de la România o creștere a gradului de luciditate, a gradului de discernământ, pentru că cele două au legătură. Asta înseamnă o educație mai coerentă. „Îmi doresc o Românie mai educată, ceea ce înseamnă foarte multe lucruri.”

„Nu trebuie să iertăm oameni care au greșit față de țară sau față de viețile altora. În conceptul teologic iertăm, dar trebuie să își îndeplinească pedeapsa pentru ceea ce au săvârșit. Lucrul asta e foarte clar”, a subliniat preotul Francisc Doboș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hait! A intrat popa-n casa Republicii.
    Păi ce facem, tovarăşi, cu ateismul şitinţific?!
    Sau, cumva, de Crăciun lupul şi-a schimbat părul pentru că dă bine să pari creştin? :))
    • Like 0
  • Corina check icon
    De remarcat că doar preotul catolic vorbește clar despre necesitatea ispășirii pedepsei...
    • Like 0
  • S-au prins și ei că în ultimul timp au dat cu bâta-n baltă și acum o dau cotită. Bine și-așa, la câtă influență au pot fi extrem de periculoși (sau, doamne-ajută, de benefici societății).
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult