Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Reacția președintelui Iohannis după ce PSD și-a trecut Codul penal în Parlament: „Este revoltător și inadmisibil. Ce se întâmplă astăzi se numește dictatura majorității și e profund dăunătoare democrației”

Iohannis - presidency

(Foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va contesta în perioada următoare la Curtea Constituțională a României modificările aduse de coaliția de la putere Codului Penal și Codului de procedură penală.

„Astăzi s-au votat în Parlamentul României mai multe modificări la Codul Penal. Doresc să comentez acest lucru, pe care îl consider absolut revoltător. Este absolut inadminsibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității și este profund dăunătoare democrației”, a spus miercuri la Cotroceni președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

„PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaților și acest lucru este profund dăunător. PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, a reușit să transforme dezbaterea într-o dezbatere lipsită de transparență, cu un rezultat previzibil: se trece cu tăvălugul peste argumentația opoziției”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Despre conținutul Codului Penal modificat voi avea o prezentare mai lungă când voi contesta la CCR actul normativ. Este bine de știut că și Codul de procedură penală este în pregătire pentru a fi contestat la CCR. Modificările sunt, în mare parte, fie inutile sau toxice și dăunătoare și am de gând să folosesc toate instrumentele pentru a le contesta”, a adăugat șeful statului.

Plenul Camerei Deputaților a votat miercuri proiectul de modificare a Codului penal. Legea a fost adoptată cu 167 de voturi „pentru”, 97 de voturi „împotrivă" şi 19 abţineri. Era nevoie de minimum 165 de voturi favorabile. Nouă voturi au venit de la minoritățile naționale și unul de la PMP.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Interesanta postura.. De ce sa apelezi la C.C. daca nu respecti o decizie care nu-ti convine? Decizie discutabila, nu zic nu.
    Sau poate le mai da o sansa..
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult