Foto: George Călin/ Inquam Photos
Publicarea Ordonanței austerității, cu toate măsurile pe care Guvernul le ia, din ianuarie 2025, atât pentru mediul bugetar, cât și pentru cel privat, a generat consternare în rândurile mediului de afaceri românesc. Cu atât mai mult cu cât Guvernul Ciolacu 2 a ținut secrete măsurile care urmează să afecteze mediul privat, ba chiar și-a încălcat propria promisiune de a nu introduce decizii fiscale cu efect imediat asupra unui mediu de afaceri oricum lovit puternic de evenimentele politice din România ultimelor luni.
O poziție foarte dură la aceste măsuri fiscale vine acum din partea Confederației Patronale ”Concordia”, prin vocea directorului executiv Radu Burnete. Menționăm că această confederație reprezintă peste 3.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii esențiale care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de salariați.
Radu Burnete arată că, în ciuda asigurărilor primite că nu se vor lua decizii semnificative pentru mediul privat peste noapte, guvernul a procedat într-un mod inacceptabil, punând în pericol mediul privat care oricum a contribuit suplimentar la bugetul de stat, gestionat prost de guvernanți, care au scăpat cheltuielile de sub control. El arată că toate aceste măsuri care afectează acum mediul de afaceri vor avea consecințe economice grave.
„Am primit nenumărate asigurări că acest lucru nu se va mai întâmpla, că deciziile fiscale vor avea un orizont de minimum 3-6 luni de zile. Deciziile de ieri privind limitarea sau înghețarea unor cheltuieli publice sunt mai mult decât binevenite, având în vedere că încheiem anul cu un deficit care se apropie milimetric de 9% din PIB. Este imens și el nu se datorează mediului privat, care anul acesta a contribuit suplimentar, însă cheltuielile au fost scăpate efectiv de sub control. Aceste decizii, pe care ne pregăteam să le salutăm, au fost puse într-un con de umbră din cauza lipsei de transparență privind aceste noi taxe. Am fost asigurați în repetate rânduri că vom fi consultați atunci când Guvernul se va uita la creșterea veniturilor bugetare în 2025 conform obligațiilor din PNRR și din planul de ajutare pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană. De ce Guvernul continuă să ne spună una, dar să facă alta, rămâne un mister, însă unul cu grave consecințe economice”.
Burnete susține că deciziile luate acum de guvern asupra mediului privat sunt surprinzătoare, mai ales că ele s-au luat peste noapte, fără o dezbatere publică prealabilă.
„Am fost extrem de neplăcut surprinși să aflăm, după discuțiile de ieri cu Guvernul, în Consiliul Național Tripartit, pe tema Ordonanței privind reducerea cheltuielilor, că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate așezat, așa cum am primit asigurări că se va întâmpla în luna ianuarie. În felul acesta, este greu să vorbești despre un parteneriat între mediul public și cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează. Este de neînțeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenționează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului. Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile. Nu înțelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra ”taxă pe stâlp”, care lovește în cele mai productive companii și în cele care fac cele mai mari investiții, în condițiile în care Guvernul ne asigura că va renunța la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri. Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități. Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit în prima zi după Revelion.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Marcel Ciolacu minte mai usor decit respira. Si il credeti. Niciodata Romania n-a fost previzibila in materie de mediu de afaceri. De ce ar fi fost acum?
Fiindca asa a promis Ciolacu?
Asta e gluma cea mai buna. El nu stie cit face 2+2:2. (Am curaj sa fac pariu. Eu pun 100 de lei si voi puneti 1 leu). Si multi ministri nu stiu asta. Nu e in stare sa-si gaseasca diploma de Bac sau facturile cu NORDIS. N-au avut bani de pensii in noiembrie si au apelat la fondul special...
Auzi afirmatie, „Nu se poate construi o economie solida”. Pai este ceva solid in Romania? O tara inchisa pina dupa sf. Ion... Auzi, stat laic cu sarbatori nationale Boboteaza si Sf Ion...!!!!