Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Realitatea e că, în problema războiului din Ucraina, Germania e „călduță” pentru că se încălzește cu gazul lui Putin

Steinmeier - Putin

Foto: Președintele german, vizită la Kremlin în 2017 (Getty Images)

  • Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, urma să viziteze Ucraina alături de președinții Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei, dar i s-a transmis că nu îi este dorită prezența la Kiev, pe motivul relațiilor sale din ultimii ani cu Rusia. 
  • Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, ale cărui strânse legături cu Vladimir Putin au fost extrem de criticate de la începutul războiului din Ucraina, a declarat pentru cotidianul american New York Times că liderul de la Kremlin nu va întrerupe livrările ruseşti de gaz către Germania, relatează DPA.
  • Volodimir Zelenski a ținut o conferință de presă într-o stație de metrou. „Dacă oamenii noștri sunt uciși la Mariupol și dacă pseudo-referendumuri sunt organizate în regiunea Herson (sud), atunci Ucraina se va retrage din orice proces de negociere”, a afirmat Zelenski în conferința ținută într-o stație de metrou din Kiev, la care au participat numeroși jurnaliști străini.

Întrebarea firească este dacă Ucraina a făcut bine că i-a trântit ușa în nas președintelui german, căci există niște reguli sfinte în diplomație, care, atunci când se încalcă, este de neiertat. Aș spune că ceea ce e corect și sfânt pe timp de pace, nu mai este la fel pe timp de război.

Președintele Zelenski, de altfel ca și Putin, dar pe baricade diferite, unul apărător și salvator al poporului său, celălalt atacator și distrugător al poporului ucrainean, e pornit pe un drum fără întoarcere. Are o singură cale: își salvează poporul sau moare odată cu el. Și în condițiile acestea, de viață și de moarte pentru țara lui, are voie să schimbe regulile jocului și să își impună condițiile, să transmită un mesaj clar că nu mai este loc de scăldat, de stat cu fundul în două luntri, că ții cu el și cu poporul ucrainean, dar nu te-ai strica chiar de tot nici cu Putin.

Când Zelenski și poporul ucrainean este baricada sau zidul ce ține piept puhoiului migrator din est, când, apărându-se pe ei, de fapt apără întreaga Europă, are voie să facă regulile jocului și să le impună.

Acestea nu sunt vremuri pentru căldicelul despre care scrie în Biblie. „Dar fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot am să te vărs din gura Mea”.

Sunt vremuri în care trebuie să fii fie în clocot, fie rece, fie de partea lui Zelenski și a poporului său, fie de partea lui Putin. Nu există cale de mijloc... Nu în vreme de război...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Nicidecum , Germania Austria Ungaria nu au treaba doar cu gazul rusesc , la ei colcaie de spioni rusi care trag sforile , vezi declaratia Austriei de astazi privind apartenenta Ucrainei la UE.
    • Like 1
    • @ dan
      Gandalf check icon
      Dane, îmi amintești de un mai vechi banc, de prin pruncie.
      Un grup de humanși, noi ziceam că erau ardeleni, zice unui alt grup (noi ziceam că de prin sud): „Băi, să ne pupați îndărăt” la care li se răspunde: „Și noi pe voi”
      Unde era morala.
      Și la noi e plin de bolșevici sforari, nu doar pe forumuri și feisbuci... din păcate, sunt unii cu pită și cuțit în mână :(
      • Like 3
    • @ Gandalf
      dan check icon
      Nu spun ca nu au painea si cutitul rusii dar si Germania construind Nord Stream 2 si-a bagat singura capul in lat din egoism si nu numai .
      Pe de alta parte Germania si Austria mai au o problema , au uitat cam repede ca daca nu erau de partea occidentala a trasarii granitelor cu mult ajutor american acum aveau PIB-ul Rusiei .
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult