Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Realitatea e că, în problema războiului din Ucraina, Germania e „călduță” pentru că se încălzește cu gazul lui Putin

Steinmeier - Putin

Foto: Președintele german, vizită la Kremlin în 2017 (Getty Images)

 • Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, urma să viziteze Ucraina alături de președinții Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei, dar i s-a transmis că nu îi este dorită prezența la Kiev, pe motivul relațiilor sale din ultimii ani cu Rusia. 
 • Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, ale cărui strânse legături cu Vladimir Putin au fost extrem de criticate de la începutul războiului din Ucraina, a declarat pentru cotidianul american New York Times că liderul de la Kremlin nu va întrerupe livrările ruseşti de gaz către Germania, relatează DPA.
 • Volodimir Zelenski a ținut o conferință de presă într-o stație de metrou. „Dacă oamenii noștri sunt uciși la Mariupol și dacă pseudo-referendumuri sunt organizate în regiunea Herson (sud), atunci Ucraina se va retrage din orice proces de negociere”, a afirmat Zelenski în conferința ținută într-o stație de metrou din Kiev, la care au participat numeroși jurnaliști străini.

Întrebarea firească este dacă Ucraina a făcut bine că i-a trântit ușa în nas președintelui german, căci există niște reguli sfinte în diplomație, care, atunci când se încalcă, este de neiertat. Aș spune că ceea ce e corect și sfânt pe timp de pace, nu mai este la fel pe timp de război.

Președintele Zelenski, de altfel ca și Putin, dar pe baricade diferite, unul apărător și salvator al poporului său, celălalt atacator și distrugător al poporului ucrainean, e pornit pe un drum fără întoarcere. Are o singură cale: își salvează poporul sau moare odată cu el. Și în condițiile acestea, de viață și de moarte pentru țara lui, are voie să schimbe regulile jocului și să își impună condițiile, să transmită un mesaj clar că nu mai este loc de scăldat, de stat cu fundul în două luntri, că ții cu el și cu poporul ucrainean, dar nu te-ai strica chiar de tot nici cu Putin.

Când Zelenski și poporul ucrainean este baricada sau zidul ce ține piept puhoiului migrator din est, când, apărându-se pe ei, de fapt apără întreaga Europă, are voie să facă regulile jocului și să le impună.

Acestea nu sunt vremuri pentru căldicelul despre care scrie în Biblie. „Dar fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot am să te vărs din gura Mea”.

Sunt vremuri în care trebuie să fii fie în clocot, fie rece, fie de partea lui Zelenski și a poporului său, fie de partea lui Putin. Nu există cale de mijloc... Nu în vreme de război...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Nicidecum , Germania Austria Ungaria nu au treaba doar cu gazul rusesc , la ei colcaie de spioni rusi care trag sforile , vezi declaratia Austriei de astazi privind apartenenta Ucrainei la UE.
  • Like 1
  • @ dan
   Gandalf check icon
   Dane, îmi amintești de un mai vechi banc, de prin pruncie.
   Un grup de humanși, noi ziceam că erau ardeleni, zice unui alt grup (noi ziceam că de prin sud): „Băi, să ne pupați îndărăt” la care li se răspunde: „Și noi pe voi”
   Unde era morala.
   Și la noi e plin de bolșevici sforari, nu doar pe forumuri și feisbuci... din păcate, sunt unii cu pită și cuțit în mână :(
   • Like 3
  • @ Gandalf
   dan check icon
   Nu spun ca nu au painea si cutitul rusii dar si Germania construind Nord Stream 2 si-a bagat singura capul in lat din egoism si nu numai .
   Pe de alta parte Germania si Austria mai au o problema , au uitat cam repede ca daca nu erau de partea occidentala a trasarii granitelor cu mult ajutor american acum aveau PIB-ul Rusiei .
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult