Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ucraina respinge vizita președintelui german Steinmeier: „Eram pregătit să merg, dar se pare, şi a trebuit să iau act, că prezenţa mea la Kiev nu este dorită”

Frank-Walter Steinmeier

Foto: Getty Images

Un caz de diplomație cu nuanțe, în care anularea unei vizite constituie un element de presiune pentru acordarea unui sprijin de război mai concret: Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Rusia, a declarat marţi că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.

- Această călătorie urma să aibă loc împreună cu preşedinţii Poloniei şi celor trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania): „Eram pregătit să merg, dar se pare, şi a trebuit să iau act, că prezenţa mea la Kiev nu este dorită”, a declarat președintele german. Această vizită avea scopul „de a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”, şi-a exprimat el regretul. 

- În ultimele două săptămâni, Steinmeier, care a fost în două rânduri ministru de externe pe vremea cancelarului conservator Angela Merkel, a făcut obiectul unor critici, la fel ca Angela Merkel pentru presupusa sa lipsă de fermitate în faţa Rusiei. El chiar recunoscuse la începutul lunii aprilie că a făcut o „greşeală” susţinând construcţia gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. „Adeziunea mea faţă de Nord Stream 2 a fost clar o greşeală. Ne agăţam de poduri în care Rusia nu mai credea şi împotriva cărora partenerii noştri ne-au avertizat”, afirmase preşedintele german.

- Steinmeier a declarat că nu îşi poate imagina o „revenire la normalitate” cu Rusia guvernată de Vladimir Putin. „Nu poate exista o revenire la normalitate cu Rusia lui Putin”, a apreciat şeful statului german, aflat într-o vizită oficială la Varşovia. Preşedintele german a subliniat necesitatea de a accepta preţul pe care ar urma să-l plătească ţările democratice în urma acestui război.„Acest război va impune sprijinul nostru, capacitatea noastră de a ne apăra, disponibilitatea de a suporta sarcini pentru o lungă perioadă de timp”, a mai spus oficialul german.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am înțeles că președintele german nu a primit un refuz oficial în urma intenției declarate de a vizita Ucraina, ci doar o reacție informală după discuții prealabile.
  Și nu a scăpat prilejul de a se victimiza...
  Dacă voia neapărat să-și "spele obrazul", făcea mai departe demersurile oficiale și ar fi explicat ce și cum direct la Kiev.
  • Like 1
 • Paul check icon
  Steinmeier e unul dintre arhitecții subjugarii energetice a Germaniei fata de Rusia. Asta și ai lui au crezut ca dacă se leagă cu lanțuri de Rusia, o sa reușească ei sa ii tragă pe rusi in sus nu ca rușii ii trag pe ei in jos… și asta in ciuda avertismentelor multor state UE die Europa centrala și de est.

  In ciuda tuturor legăturilor dubioase pe care Steinmeier le are cu Putin și Lavrov, in ciuda poziției sale constant pro ruse pana acum câteva săptămâni, tipul a recunoscut ca a greșit și susține Ucraina. Pe deasupra e și președintele Germaniei.

  Zelensky a făcut o greșeală dându-i lu’ Steinmeier ocazia sa pozeze in victima și enervanți-i pe unii nemți care nu îl plac pe Steinmeier, dar se simt jigniti de modul in care e tratat președintele lor.
  • Like 0
 • Ce tupeist acest mic om de stat , fost actoras ; cititi The Washington Post despre el si Pandora Papers , v-a sta mintea-n loc ce i-a prostit pe prosti ! De la inceput am stiut ca e ceva ciudat cu el si oligarhii lui , pana in februarie ,tot vestul il critica si spunea ca nu se califica pentru nato si u.e. iar acum vor sa scoata castanele din foc cu mana ucrainienilor , le e frica sa nu le-o ia inainte rusia si china si l-au bagat la inaintare probabil santajand-ul , pe papagalul asta !La sfarsit , o sa-l sfasie de viu .
  • Like 2
  • @ Costel Iordanescu
   Nume check icon
   Oricum era foarte clar ca Ucraina nu ar fi putut sa acceada la EU si NATO in urmatorii zece ani cu siguranta. Ganditi-va la modul dur de abordare al Olandei cu toate tarile din est, precum si alte tari. Toti stiau ca sistemul lor politic, dar mai ales economic era o copie palida a "bunelor practici" din Rusia sau alte tari din fosta Uniune Sovietica. Deasemenea si lozinca NATO, ca este deschisa la orice adeziuni, a jucat un rol destul de important in ambitiile Ucrainei, in ciuda faptului ca nici o adeziune nu poate sa fie discutata pana cand nu exista liniste la granite, iar dupa pierderea Crimeei era foarte clar ca adeziunea Ucrainei la NATO era practic imposibila. Si poate cred ca ar fi trebuie spus foarte raspicat acest lucru pentru a linisti putin spiritele naziste ale rusilor, dar in sfarsit este un alt subiect.
   Prin urmare intr-adevar nimeni nu este fara de pata, DAR nimic din ce au facut ei nu se poate compara cu agresiunea miseleasca a nazistilor rusi condusi de Putin. Si inca o data va intreb: ce ar fi trebuit sa faca Zelenski? Pur si simplu sa se predea la primul glont venit din partea rusilor numai pentru ca are conturi off-shore si are ambitii mai mari decat le poate duce? Iar daca Rusia ajunge la noi, deasemenea Johannis trebuie sa ne predea la primul glont pentru ca are sase case?
   • Like 5
  • @ Nume
   Statele Unite sunt gata să lupte împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Mascariciul pe tocuri cui a reusit sa il supere si pe papa de la roma pentru declaratia de azi ! acest om , nu-si mai vede lungul nasului , ordona la toti sefii de state sa execute ordinele date de el , altfel ii ia mama draku" .am vazut putin din serialul lui , ep.01 , n-am reusit sa -l urmaresc pe tot . e ceva infantil , un profesor mai pitic decat elevii lui , da cu pantofii in catedra si alte copilarii de prost gust , asa i-a pacalit pe naivii de ucrainieni pe care nu-i banuiesc de cine stie ce I.Q. maret , de l-a ales presedinte !acum , platesc cu viata prostia pe care au facut-o , totul se rezolva pe cale diplomatica , dar se pare ca piticului , nu-i pasa de vietile ucrainienilor , dovada ca a instituit legea martiala , ceva de neiertat !il asteapta o mare pedeapsa , data chiar de conationalii lui .
   • Like 1
  • @ Costel Iordanescu
   Eh daca a reusit sa-l inerveze si pe papadelaroma musai trebe luat la palme, unde mai pui ca pe langa ca e pitic e si cu 10 cm mai inalt decat ucigaltoaca si cu 25 de ani mai tanar.De frumos ce sa mai vorbim:)
   • Like 4
  • @ Costel Iordanescu
   Sunt câțiva troli ruși pe-aici care măcar scriu corect românește ... tu ești chiar un nimic analfabet.
   • Like 1
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Nimic nu conteaza mai mult decat adevarul care se pare ca-ti sta in gat si d-aia te iei de nimicuri , gen :Sunt câțiva troli ruși pe-aici care măcar scriu corect românește ... tu ești chiar un nimic analfabet. ! da' te doare ca piticul atomic si-a ucis conationalii si in loc sa fie diplomat , a ales cea mai proasta cale , cea a razboiului si a razbunarii ! Daca nu stie diplomatie , putea sa-l roage pe ciolanis sa duca tratative de pace in locul lui , ca si-asa da din clanta ca dupa el , urmeaza romania , polonia si moldova , habar n'are ca moldova e tara neutra .vai de capu' lui de netot !
   • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Gandalf check icon
   Pașol na turbinca ciorti dobitoc și analfabet! Bată-te Dumnezeu să te bată de vândut Moscovei și duce-te-ar unde-a dus mutu' iapa da' să nu se oprească cu tine până sub talpa iadului nenorocit bolșevic și ucide-te-ar toaca!
   • Like 2
  • @ Costel Iordanescu
   N E N O R O C I T U L E !
   Cine a ales "cea mai proasta cale , cea a razboiului si a razbunarii" ???
   Nu cumva idolul tău, PUTLER ??
   • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Din păcate asistăm la distrugerea unei țări din motive pe de o parte geopolitice dar și de ambiții naționaliste și de manipulare grosieră de către democrațiile vestice. Războiul e groaznic dar și îndemnurile cinice la luptă până la distrugerea totală a țării de către trăgătorii de sfori par la fel de cinice și probabil vor fi la fel după terminarea conflictului când se va cere returnarea împrumuturilor și ajutoarelor financiare. Dacă dăm la o parte empatia față de popor și victimele războiului și judecăm faptele după real politik atunci nu putem să nu observăm că de la o țară importantă din componența URSS și apoi după destrămarea colosului Sovietic, Ukraina era lider in domeniul tehnologiilor de vârf ( industrie spațială - Naveta Buran și colosul de transport Antonv 225 dar și portavioanele URSS au fost construite la Mikolaev de asemenea o mare parte din armele atomice și termonucleare din dotarea fostului URSS , dar și microelectronică sau industrie de armament. Acum produce doar grâu , floarea soarelui și datorii față de creditorii internaționali. Infrastructura e la pământ iar Oligarhii ukrenieni nu sunt cu nimic mai prejos față de cei ruși chiar dacă în presa mainstream nu se suflă o vorbuliță despre ei mai ales că o bună parte din ei și-au luat zborul spre țările calde cu tot cu cashul acumulat lăsând tot prostimea să lupte cu rușii și se vor întoarce după război să-și ceară proprietațile dacă mai rămâne ceva din ele după bombardamente. Ukraina beneficia de o relație comercială bună cu rușii de la care primeau energie și combustibil ieftine , aveau o desfacere asigurată într-o țară cu o piață mare , industria avea legături cu statele foste URSS dar și cu piața ccidentală. Odata cu alegerile democratice era independentă față de Moscova , ce le-o fi trebuit militari străini și tabere de antrenament cu consilieri și armament occidental să-i provoace pe ruși precum și promovarea naționalismului ultras care a dus la răscoala etnicilor ruși înainte de Donbas și Lugansk? Dacă privim din afară cu obiectivitate și judecăm lucrurile pe fapte și lăsăm la o parte frazele patriotarde sforăitoare vedem doar ce a lăsat revoluția portocalie în Ukraina : o țara devastată , redusă la agricultura cu o corupție mai mare decât în Rusia și cu o datorie externă uriașă, practic un stat în faliment . Nu vreau să dau nas prorușilor pe care îi știm cum acționează de la doctrina Brejnev încoace dar chiar nu văd ce a câștigat Ukraina din toată afacerea asta în afară de cele descrise mai sus și tare cred că Zelenski va fi judecat de ai lui după ce a lăsat în urma mandatului său de președinte ,el și colaboratorii lui. Chiar în cazul extrem al câștigării războiului de către ucranieni vor pleca la drum cu relații economice și politice șterse cu țările fost surori iar piața occidentală va prelua doar produsele agricole și minereurile sau materiile prime ( evident în contul datoriilor iar oamenii de rând vor rămâne cu munca câmpului iar orașele dezindustrializate se vor umple de supermarketuri). Occidentalii le livrează arme pe datorie și îi îndeamnă să lupte până la distrugerea totală în timp ce ei fac afaceri cu Putin pentru că business is business nu-i așa ?
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Domnule Rusu, dacă vreți să ne convingeți de bunele intenții în comentarii de ce răspundeți unui troll rusnac precum Iordănescu ? Oare nu ați citit până acum ce debitează insul ?
   În multe privințe aveți dreptate (deși, din punctul meu de vedere, vă contraziceți în niște fraze) dar vă rog atenție la tușele care vă pot cataloga drept putinist printre republicani.
   • Like 0
 • Maron_S check icon
  Mie mi se pare extrem de ciudat sa nu il primesti pe presedintele unei tari care te ajuta, cel putin la nivel declarativ si politic. Ce dedesubturi sunt aici ? cine l-a pus pe Zelenski sau cum il cheama ? Zelenski si clasa politica din Ucraina nu isi reproseaza nimic din macelul care are loc astazi pe teritoriul tarii lor? Ei chiar au facut lucrurile perfect si au dus o politica inteligenta ca sa ajunga cu tara facuta terci de rusi , acum sa invinovateasca presedintele Germaniei de legaturile cu rusii ?
  Aceasta este o stire care se putea citi oriunde ca si informatie - ma asteptam in articol de ceva comentatii explicatii / pareri , nu doar relatarea stirii
  • Like 2
  • @ Maron_S
   Ion check icon
   Nu prea ai urmărit în timp acțiunile acestor domni care au acționat pentru "federalizarea" Ukrainei sau a Moldovei. Războiul rusiei și Brexitul sunt în cârca liderilor germani. Germania nu dă nici un semn că ar plănui reducerea relațiilor economice cu rusia. Un prim pas l-ar putea face prin expulzarea ambasadorului rus la Berlin. Da, este adevărat au făcut mai mult decât ne așteptam dar nu este suficient. Noroc cu americanii că dacă ar fi după germani și francezi acum eram in curtea rușilor! Decât așa pace mai bine să bage americanii NATO în război direct cu rusia!
   • Like 2
  • @ Ion
   Maron_S check icon
   Si Brexitul e la ei ?? Asta nu stiam. (aha, deci nu PM ul lor a facut referendum care a iesit pt brexit, ci domnii din Germania)
   Nu au reusit acesti domni "federalizarea" dar le-a iesit celorlalti "macelarizarea". Sunt de acord ca nu inteleg nimic.
   • Like 2
  • @ Maron_S
   Ion check icon
   Da, și Brexitul! Proasta gestionare a migrației islamice făcută de Merkel în 2015 plus propaganda rusă au înclinat balanța la referendum în UK. Europa nu era pregătită să primească brusc 1 mil. + de migranți islamici. Era logic că se va vedea la vot.
   • Like 2
  • @ Ion
   Maron_S check icon
   Get out of here :)
   • Like 1
  • @ Maron_S
   Gandalf check icon
   Io aș recomanda călduros să o iei mătăluță nițel la cujetat.
   Ce spune Ion este crudul adevăr, nemții, din diferite motive, unele mai proaste ca altele, au vândut UE Rusiei.
   Merkel e o cretină care chiar a crezut că arabii vin în UE să MUNCEASCĂ, cam cât de idiot să fii în poziția respectivă să ai asemenea fantasmagorii.
   Au ajutat Rusia și au oferit sprijin sau doar s-au uitat în altă parte când bolșevicii și-au făcut meandrele prin vecini. Iar trolii Bolșeviciei au propulsat dovezile peste tot - pe internet - prin UK „ajutând” substanțial Brexit-ul. Am avut colegi din diferite părți ale UK care mi-au spus același lucru, deci nu e doar povestea mea.
   Să nu amintim și francezii, care sunt pupincuriștii Europei, btw.
   Deci ai trotinetă sau îți iei acum?
   • Like 2
  • @ Maron_S
   Și eu sunt de acord că nu înțelegi nimic. Get out of here, ca să parafrazez un poliglot de pe-aici...
   • Like 1
 • Nume check icon
  Incep sa apara toate prostiile facute de europeni pentru bani murdari si plini de sange ai rusilor. P.S. 1.5 milioane de rusi au rezidenta in Rusia si pe noi ne verificau si in f... inainte de intrarea in EU.
  • Like 1
  • @ Nume
   Ruși rezidenți în Rusia ? Detaliați sau explicați cumva, că nu e clar...
   • Like 0
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Nume check icon
   Scuze. Era vorba despre Germania
   • Like 1
  • @ Nume
   Gandalf check icon
   Mister NAME; este un buton de editare, face lucrurile mai simple pentru muritorii de rând. Io îmi închipuisem, de pildă, că ai vrut să scrii (spui) că sunt 1,5 milioane de ruznaci în UE...
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult