Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Recompensă de un milion de euro pentru găsirea ucigașilor unui ziarist slovac de investigații

Robert Fico - un milion de euro

(Foto: captură video)

Un milion de euro este recompensa anunțată de premierul Slovaciei, Robert Fico, pentru cei care vor oferi informații care să conducă la prinderea ucișașilor jurnalistului de investigații Jan Kuciak, 27 de ani. Suma a fost prezentată pe o masă la conferința de presă susținută de șeful guvernului slovac.

Tânărul jurnalist a fost găsit duminică împușcat, alături de prietena sa, Martina Kusnirova, în locuința lor din Velka Maca, situată la 65 de kilometri de Bratislava.

Jan Kuciak, care lucra pentru publicaţia online Aktuality.sk, parte a grupului media germano-elveţian Ringier Axel Springer, ancheta cazuri de fraude fiscale în rândul oamenilor de afaceri având conexiuni cu partidul de guvernământ de la Bratislava şi cu alţi politicieni. 

Trei oficiali guvernamentali au demisionat în urma morții reporterului și a dezvăluirilor din ultima sa anchetă, neterminată, publicată miercuri.

„Pur şi simplu nu pot accepta ca ministru al culturii uciderea unui jurnalist în timpul mandatului meu", a spus ministrul slovac al culturii, Marek Madaric, care și-a făcut publică miercuri demisia din guvern. El este membru al conducerii partidului Smer al premierului Robert Fico.

(Omagiu adus jurnalistului Jan Kuciak // Credit foto: David Ištok/Aktuality.sk)

Viliam Jasan, secretar al consiliului de securitate naţională, şi Maria Troskova, fostă candidată Miss Univers, asistentă a prim-ministrului, au anunțat că se retrag din funcții și au negat orice legătură cu uciderea jurnalistului.

Jan Kuciak susținea în ancheta sa că cei doi au avut legături cu un om de afaceri italian, înainte de a obţine funcţii guvernamentale. Poliţia a declarat că asasinatul are probabil legătură cu anchetele jurnalistice ale lui Kuciak.

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat ca acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupti de la nivel înalt din Slovacia. 

The New York Times, care preia Reuters, relatează că în 2016, premierul Robert Fico, întrebat despre încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice în timpul preşedinţiei slovace a Uniunii Europene, a numit ziariştii „prostituate murdare anti-slovace”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult