Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Recompensă de un milion de euro pentru găsirea ucigașilor unui ziarist slovac de investigații

Robert Fico - un milion de euro

(Foto: captură video)

Un milion de euro este recompensa anunțată de premierul Slovaciei, Robert Fico, pentru cei care vor oferi informații care să conducă la prinderea ucișașilor jurnalistului de investigații Jan Kuciak, 27 de ani. Suma a fost prezentată pe o masă la conferința de presă susținută de șeful guvernului slovac.

Tânărul jurnalist a fost găsit duminică împușcat, alături de prietena sa, Martina Kusnirova, în locuința lor din Velka Maca, situată la 65 de kilometri de Bratislava.

Jan Kuciak, care lucra pentru publicaţia online Aktuality.sk, parte a grupului media germano-elveţian Ringier Axel Springer, ancheta cazuri de fraude fiscale în rândul oamenilor de afaceri având conexiuni cu partidul de guvernământ de la Bratislava şi cu alţi politicieni. 

Trei oficiali guvernamentali au demisionat în urma morții reporterului și a dezvăluirilor din ultima sa anchetă, neterminată, publicată miercuri.

„Pur şi simplu nu pot accepta ca ministru al culturii uciderea unui jurnalist în timpul mandatului meu", a spus ministrul slovac al culturii, Marek Madaric, care și-a făcut publică miercuri demisia din guvern. El este membru al conducerii partidului Smer al premierului Robert Fico.

(Omagiu adus jurnalistului Jan Kuciak // Credit foto: David Ištok/Aktuality.sk)

Viliam Jasan, secretar al consiliului de securitate naţională, şi Maria Troskova, fostă candidată Miss Univers, asistentă a prim-ministrului, au anunțat că se retrag din funcții și au negat orice legătură cu uciderea jurnalistului.

Jan Kuciak susținea în ancheta sa că cei doi au avut legături cu un om de afaceri italian, înainte de a obţine funcţii guvernamentale. Poliţia a declarat că asasinatul are probabil legătură cu anchetele jurnalistice ale lui Kuciak.

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat ca acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupti de la nivel înalt din Slovacia. 

The New York Times, care preia Reuters, relatează că în 2016, premierul Robert Fico, întrebat despre încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice în timpul preşedinţiei slovace a Uniunii Europene, a numit ziariştii „prostituate murdare anti-slovace”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult