Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Recompensă de un milion de euro pentru găsirea ucigașilor unui ziarist slovac de investigații

Robert Fico - un milion de euro

(Foto: captură video)

Un milion de euro este recompensa anunțată de premierul Slovaciei, Robert Fico, pentru cei care vor oferi informații care să conducă la prinderea ucișașilor jurnalistului de investigații Jan Kuciak, 27 de ani. Suma a fost prezentată pe o masă la conferința de presă susținută de șeful guvernului slovac.

Tânărul jurnalist a fost găsit duminică împușcat, alături de prietena sa, Martina Kusnirova, în locuința lor din Velka Maca, situată la 65 de kilometri de Bratislava.

Jan Kuciak, care lucra pentru publicaţia online Aktuality.sk, parte a grupului media germano-elveţian Ringier Axel Springer, ancheta cazuri de fraude fiscale în rândul oamenilor de afaceri având conexiuni cu partidul de guvernământ de la Bratislava şi cu alţi politicieni. 

Trei oficiali guvernamentali au demisionat în urma morții reporterului și a dezvăluirilor din ultima sa anchetă, neterminată, publicată miercuri.

„Pur şi simplu nu pot accepta ca ministru al culturii uciderea unui jurnalist în timpul mandatului meu", a spus ministrul slovac al culturii, Marek Madaric, care și-a făcut publică miercuri demisia din guvern. El este membru al conducerii partidului Smer al premierului Robert Fico.

(Omagiu adus jurnalistului Jan Kuciak // Credit foto: David Ištok/Aktuality.sk)

Viliam Jasan, secretar al consiliului de securitate naţională, şi Maria Troskova, fostă candidată Miss Univers, asistentă a prim-ministrului, au anunțat că se retrag din funcții și au negat orice legătură cu uciderea jurnalistului.

Jan Kuciak susținea în ancheta sa că cei doi au avut legături cu un om de afaceri italian, înainte de a obţine funcţii guvernamentale. Poliţia a declarat că asasinatul are probabil legătură cu anchetele jurnalistice ale lui Kuciak.

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat ca acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupti de la nivel înalt din Slovacia. 

The New York Times, care preia Reuters, relatează că în 2016, premierul Robert Fico, întrebat despre încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice în timpul preşedinţiei slovace a Uniunii Europene, a numit ziariştii „prostituate murdare anti-slovace”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult