Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Record de infectări cu Covid: 3.517 cazuri noi în 24 de ore, 629 de bolnavi internați la ATI

ATI Timișoara

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Sâmbătă s-a înregistrat un număr record de cazuri confirmate cu Covid în ultimele 24 de ore - 3.517, după 29.284 de teste procesate. De ieri până astăzi, 59 de oameni au murit din  cauza bolii, în timp ce numărul celor internați în ATI a ajuns la 629. Una dintre persoanele decedate nu prezenta comorbidități.

România a trecut de 150.000 de infectări cu coronavirus, pe teritoriul României fiind confirmate până astăzi 152.403 de cazuri. 5.358 de persoane au murit din cauza SARS-COV2.

Județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:

⮚ București – 2,39

⮚ Alba – 2,16

⮚ Vâlcea -2,0

⮚ Iași – 1,85

⮚ Bacău – 1,75

⮚ Neamț – 1,72

⮚ Teleorman – 1,71

⮚ Sălaj – 1,67

⮚ Sibiu – 1,56

⮚ Caraș-Severin – 1,55

⮚ Cluj – 1,54

⮚ Vaslui – 1,54

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.854.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.656.828 de teste. Dintre acestea, 29.284 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.924 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.360 la cerere.

Pe teritoriul României, 13.247 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.464 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 27.472 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 9 persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un motiv probabil pentru care avem cea mai mare rată de mortalitate a bolnavilor grav de covid-19.
  Din relatările medicilor aflăm că cele mai grave cazuri de bolnavi covid-19 sunt cele care necesită oxigenare forțată. Centrul
  European de Control al Bolilor spune că această operațiune este cea mai mare sursă de infecții, iar medicii italieni spun că este cea mai importantă cauză a deceselor. Aceste două lucruri ne îndreptățesc să spunem că această manevră nu prea este indicată.
  În 2013 un medic spunea următoarele:„Plămânul artificial” a costat 60.000 de euro. Pentru fiecare pacient este nevoie de o trusă de unică folosinţă atunci când este montat dispozitivul, care ajunge la 2.000 de euro. „Nu este un preţ foarte mare. Aparatul este suficient pentru o secţie de terapie intensivă”, a declarat şeful clinicii ATI, Dorel Săndesc. Astfel de aparate au fost achiziționate și de alte spitale din țară.”
  Ați auzit vreo știre care să ne confirme că un astfel de aparat ( plămân artificial ) ar fi fost folosit pentru tratamentul vreunui bolnav grav de covid-19 ?!? Nu mai există aceste dispozitive medicale sau ce s-a întâmplat din 2013 până acum ?!? De ce nu se dotează spitalele covid-19 cu aceste aparate, de ce nu se achiziționează trusele de unică folosință necesare ?
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Problema pe care o ridicați e incitantă, m-ați pus la căutat cu folos și iată ce am găsit: da, au fost cazuri salvate de un astfel de aparat, în străinătate, de acesta ori de o variantă perfecționată. Problema e, sunt puține astfel de aparate, și sunt de obicei în secțiile de cardiologie pentru operațiile de by-pass ori alte intervenții pentru care e necesară oprirea temporară a inimii. Un alt impediment, moartea e cauzată și de acele cheaguri de sânge pe care covid se pare că le cauzează dar deja se foloseste medicatia anticoagulantă ori aspirina. Ideea e în sine foarte bună.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Citiți ce scrie aici: https://www.medlife.ro/articole-medicale/premiera-medicala-in-romania-un-plaman-artificial-a-fost-folosit-pentru-un-pacient-cu-insuficienta-respiratorie.html sau aici: https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/plamanul-artificial-o-sansa-la-viata-43222 sau aici: https://www.viata-medicala.ro/interviuri/plamanul-artificial-de-la-timisoara-6540
   Din cele spuse de către specialiști rezultă că exact pentru astfel de cazuri este utilă și salvatoare această procedură medicală: permite menținerea în viață a pacientului până la repararea plămânului afectat ( în cazul de față eliminarea cheagurilor de sânge din alveolele pulmonare și refacerea capilarelor din aceste alveole ).
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult