Când Regele Charles vorbește despre România, descrie o țară pe care nu ai cum să nu o iubești. Aflat aici într-o vizită privată, Regele Charles a vorbit cu căldură despre România pe care a numit-o, în limba română „țară de glorii, țară de dor”. Și tot în limba română a rostit primele cuvinte ale discursului ținut la Palatul Cotroceni.
„Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată această țară. Cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Când am venit aici și chiar înainte, am simțit o legătură profundă cu România”, a spus Regele Charles, amintind legăturile de sânge dintre familia regală britanică și Regele Mihai.
Redăm mai jos cele mai importante elemente din discursul său.
- „Pot să spun că întotdeauna m-am simțit acasă în România. În toți acești ani, am avut bucuria de a putea călători prin toată țara și am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor, la prima mână, a dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este o mărturiei a energiei, inventivității și rezistenței dvs. Am întâlnit și am fost impresionat de reprezentanții tinerii generații, întreprinzători tineri care fac față provocărilor lumii moderne în toate domeniile, din tehnologie, ecoturism sau protecția mediului”.
- „Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit care lucrează neobosit pentru ceilalți. Încă din anii 90 am devenit prietenul lor și sunt și acum prietenul asociației monumentelor care îi instruiește pe arhitecți și cei activi în conservarea monumentelor. Este impresionant să vezi câți voluntari tineri lucrează an de an cu atâta dragoste, atâta dedicate și atenție la detalii pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diverse.
Așa cum am mai spus, am ajuns să iubesc România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea. Țară de glorii, țară de dor, dacă pot să îl parafrazez pe poetul dvs. național”.
- „România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modelele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici trăiesc numeroase specii care au dispărut din alte zone din Europa și din lume. Cu atât mai prețioasă devine această țară”.
- „Dar, mai ales prețuiesc prietenii mei din România, sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care m-au sprijinit în proiectele mele”.
- „În timpul ultimei vizite de aici, am putut de asemenea să văd un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina”.
- „Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român, pentru suferințele îndurate în celui de-Al Doilea Război Mondial. Mi-am dorit mai ales să amintesc lumii de toate lucrurile care au făcut ca România să fie o țară atât de specială. Astăzi nu mai e nevoie să le amintim asta oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România și milioane de români reprezintă un element important al vieții din Marea Britanie. Legăturile de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei și de abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică pe viitor”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In presa din întreaga lume au apărut aceste idei legate de România și de locuitorii ei speciali.
Românii pot fi mândri de acest prieten vechi.