Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Registrul entităţilor pentru care se acordă deduceri fiscale. Condiții de înscriere

anaf

În Monitorul Oficial nr. 223 din 22 martie a fost publicat ordinul ANAF nr. 819/2019 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, precum şi modelul şi conţinutul unor formulare.

Începând cu 1 aprilie 2019 operatorii economici plătitori de impozit pe profit sau microîntreprinderi vor beneficia de facilitățile fiscale aferente sponsorizărilor doar dacă aceste sponsorizări sunt efectuate către persoane înscrise în registrul beneficiarilor de sponsorizări.

Această situație este reglementată de Legea nr. 30/2019 pentru modificarea Codului fiscal. 

Prin actul normativ analizat astăzi se adoptă procedura ținerii registrului cu beneficiarii de sponsorizări, registru ce va fi public și poate fi consultat pe pagina de internet a ANAF. Același act normativ adoptă procedura de înscriere în registru și reglementează formularul 163 „Cerere de înscriere/radiere în/din Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale“.

O entitate sau o unitate de cult se poate înscrie în registru dacă îndeplinește următoarele condiții:

  • desfăşoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituită;
  • a îndeplinit toate obligaţiile fiscale declarative prevăzute de lege;
  • nu are obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile de la scadenţă/termen de plată;
  • a depus situaţiile financiare anuale, prevăzute de lege;
  • nu a fost declarată inactivă, potrivit art. 92 din Codul de procedură fiscală.

Condiţia privind situațiile financiare se consideră îndeplinită în cazul entităţilor/unităţilor de cult care, potrivit legii, nu sunt obligate să întocmească şi să depună situaţii financiare anuale.

O entitate interesată de înregistrarea în registru va depune, în format electronic, prin mijloace de transmitere la distanță, formularul 163 - cerere de înscriere în registru.

În conținutul cererii solicitantul declară pe propria răspundere că desfășoară activități în domeniul pentru care a fost constituită.

Autoritatea fiscală are termen de soluționare a cererii 10 zile de la depunere.

De reținut: actul normativ nu impune un termen până la care beneficiarii de sponsorizări să se înregistreze în acest registru, acesta fiind lăsat la latitudinea persoanei interesate.

Procedura prezintă și etapele pe care le va urma Autoritatea fiscală pentru înscrierea în registru și, de asemenea, adoptă și documentația utilizată în cazul respingerii cereri de înscriere în registru. În această ultimă situație, entitatea interesată va putea face contestație în terme de 45 de zile de la comunicare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult