Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Regulile relaxării de la 1 iunie: condiții pentru hoteluri, restaurante, intrarea la piscină, nunți și botezuri

piscina - getty

Foto: Getty Images

Masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare anticovid de 50%. La fel și în spațiile publice, dar asta în cazul în care procentajul celor imunizați va atinge 70%, reiese dintr-o serie de propuneri făcută de Ministerul Economiei, document prezentat de Antena3.

În cazul barurilor și restaurantelor, Ministerul Economiei propune eliminarea limitărilor privind capacitatea de servire. Dacă incidența infectării cu coronavirus va fi cuprinsă între 3 și 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori, în restaurante vor avea acces doar persoanele vaccinate, iar la evenimentele cu mai mult de 20 de oameni, precum nunțile și botezurile, se va permite accesul doar în cazul persoanelor vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de COVID-19.

Pe de altă parte, dacă propunerile vor fi acceptate, românii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populație.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate.

Accesul la piscine, atât în cazul celor interioare cât și a celor exterioare, se va face, doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate și pot demonstra acest lucru.

Propunerile de relaxare a restricțiilor urmează să fie discutate într-o ședință a Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate și, dacă vor fi aprobate, vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern.

Florin Cîțu: Trebuie să se implice tot Guvernul, direct, în această campanie de vaccinare

Avem o rată a infectărilor în scădere semnificativ, în același timp în care vedem și o creștere a ratei de vaccinare, ele merg mână în mână, este o relație de cauzalitate, a spus luni premierul Florin Cîțu, care susține că în continuare crede în ținta de vaccinare, până la 1 iunie, a 5 milioane de persoane vaccinate. „Eu vă spun că se poate, putem atinge această țintă”, a adăugat șeful Guvernului. 

Întrebat despre campania de vaccinare în mediul rural, premierul a precizat că a discutat cu reprezentanții primarilor comunelor și ai președintilor de consilii județene cărora le-a solicitat să se implice direct în campania de vaccinare. „Cred că săptămâna viitoare vom avea tot guvernul în stradă, în țară, miniștrii și secretarii de stat, la centre de vaccinare. Trebuie să se implice tot Guvernul, direct, în această campanie. Cred că săptămâna viitoare facem o acțiune, un fel de ședință de guvern în stradă în care toți vom vorbi cu cetățenii, le vom răspunde întrebărilor, după ce vin de la vaccinare”, a adăugat premierul.

„De 30 de ani de zile se spune că nu se poate. eu am spus anul trecut că putem să avem cea mai mare creștere economică din UE și avem, am spus că putem să revenim la normalitate și vom avea doze, avem. Suntem singura țară din UE în care oamenii se pot vaccina fără programare. Eu zic că se poate și trebuie să ne implicăm cu toții, fiecare membru din acest guvern, pentru că această campanie de vaccinare este campania noastră, a tuturor, nu e doar campania mea și a presedintelui”, a spus premierul Florin Cîțu, atunci cand un reporter i-a amintit că ministrul Sănătății a declarat recent că nu se va putea atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci omul sănătos și nevaccinat trebuie să stea afară, puține libertăți se restituie pentru oamenii sănătoși și nevaccinați, nu mi se pare deloc normal.
    • Like 0
    • @ Don_Quijote
      Dle Calin Batran, te-ai intrebat ce se intampla cu ,,omul sănătos si nevaccinat" ce a doua zi după petrecere, sau a treia prezintă simptome de imbolnavire? Era ,,sanatos" până a intrat și ne-sanatos cand a ieșit.Oare nu este curios că o lume întreagă vrea să se vaccineze.?Oare nu-i curios ca milioanele de vaccinati nu se imbolnavesc, iar ratele imbolnavirilor scad simțitor?
      • Like 1
  • Domnule Câțu, felicitări pentru tot ce ati făcut în cadrul acestei campanii de vaccinare.Si eu îmi doresc să particip la nunți, botezuri etc,de aceea m-am vaccinat.Sper sa o facă in număr cât mai mare,toti românii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult