Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Regulile relaxării de la 1 iunie: condiții pentru hoteluri, restaurante, intrarea la piscină, nunți și botezuri

piscina - getty

Foto: Getty Images

Masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare anticovid de 50%. La fel și în spațiile publice, dar asta în cazul în care procentajul celor imunizați va atinge 70%, reiese dintr-o serie de propuneri făcută de Ministerul Economiei, document prezentat de Antena3.

În cazul barurilor și restaurantelor, Ministerul Economiei propune eliminarea limitărilor privind capacitatea de servire. Dacă incidența infectării cu coronavirus va fi cuprinsă între 3 și 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori, în restaurante vor avea acces doar persoanele vaccinate, iar la evenimentele cu mai mult de 20 de oameni, precum nunțile și botezurile, se va permite accesul doar în cazul persoanelor vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de COVID-19.

Pe de altă parte, dacă propunerile vor fi acceptate, românii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populație.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate.

Accesul la piscine, atât în cazul celor interioare cât și a celor exterioare, se va face, doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate și pot demonstra acest lucru.

Propunerile de relaxare a restricțiilor urmează să fie discutate într-o ședință a Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate și, dacă vor fi aprobate, vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern.

Florin Cîțu: Trebuie să se implice tot Guvernul, direct, în această campanie de vaccinare

Avem o rată a infectărilor în scădere semnificativ, în același timp în care vedem și o creștere a ratei de vaccinare, ele merg mână în mână, este o relație de cauzalitate, a spus luni premierul Florin Cîțu, care susține că în continuare crede în ținta de vaccinare, până la 1 iunie, a 5 milioane de persoane vaccinate. „Eu vă spun că se poate, putem atinge această țintă”, a adăugat șeful Guvernului. 

Întrebat despre campania de vaccinare în mediul rural, premierul a precizat că a discutat cu reprezentanții primarilor comunelor și ai președintilor de consilii județene cărora le-a solicitat să se implice direct în campania de vaccinare. „Cred că săptămâna viitoare vom avea tot guvernul în stradă, în țară, miniștrii și secretarii de stat, la centre de vaccinare. Trebuie să se implice tot Guvernul, direct, în această campanie. Cred că săptămâna viitoare facem o acțiune, un fel de ședință de guvern în stradă în care toți vom vorbi cu cetățenii, le vom răspunde întrebărilor, după ce vin de la vaccinare”, a adăugat premierul.

„De 30 de ani de zile se spune că nu se poate. eu am spus anul trecut că putem să avem cea mai mare creștere economică din UE și avem, am spus că putem să revenim la normalitate și vom avea doze, avem. Suntem singura țară din UE în care oamenii se pot vaccina fără programare. Eu zic că se poate și trebuie să ne implicăm cu toții, fiecare membru din acest guvern, pentru că această campanie de vaccinare este campania noastră, a tuturor, nu e doar campania mea și a presedintelui”, a spus premierul Florin Cîțu, atunci cand un reporter i-a amintit că ministrul Sănătății a declarat recent că nu se va putea atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci omul sănătos și nevaccinat trebuie să stea afară, puține libertăți se restituie pentru oamenii sănătoși și nevaccinați, nu mi se pare deloc normal.
    • Like 0
    • @ Don_Quijote
      Dle Calin Batran, te-ai intrebat ce se intampla cu ,,omul sănătos si nevaccinat" ce a doua zi după petrecere, sau a treia prezintă simptome de imbolnavire? Era ,,sanatos" până a intrat și ne-sanatos cand a ieșit.Oare nu este curios că o lume întreagă vrea să se vaccineze.?Oare nu-i curios ca milioanele de vaccinati nu se imbolnavesc, iar ratele imbolnavirilor scad simțitor?
      • Like 1
  • Domnule Câțu, felicitări pentru tot ce ati făcut în cadrul acestei campanii de vaccinare.Si eu îmi doresc să particip la nunți, botezuri etc,de aceea m-am vaccinat.Sper sa o facă in număr cât mai mare,toti românii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult