Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Regulile relaxării de la 1 iunie: condiții pentru hoteluri, restaurante, intrarea la piscină, nunți și botezuri

piscina - getty

Foto: Getty Images

Masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare anticovid de 50%. La fel și în spațiile publice, dar asta în cazul în care procentajul celor imunizați va atinge 70%, reiese dintr-o serie de propuneri făcută de Ministerul Economiei, document prezentat de Antena3.

În cazul barurilor și restaurantelor, Ministerul Economiei propune eliminarea limitărilor privind capacitatea de servire. Dacă incidența infectării cu coronavirus va fi cuprinsă între 3 și 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori, în restaurante vor avea acces doar persoanele vaccinate, iar la evenimentele cu mai mult de 20 de oameni, precum nunțile și botezurile, se va permite accesul doar în cazul persoanelor vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de COVID-19.

Pe de altă parte, dacă propunerile vor fi acceptate, românii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populație.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate.

Accesul la piscine, atât în cazul celor interioare cât și a celor exterioare, se va face, doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate și pot demonstra acest lucru.

Propunerile de relaxare a restricțiilor urmează să fie discutate într-o ședință a Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate și, dacă vor fi aprobate, vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern.

Florin Cîțu: Trebuie să se implice tot Guvernul, direct, în această campanie de vaccinare

Avem o rată a infectărilor în scădere semnificativ, în același timp în care vedem și o creștere a ratei de vaccinare, ele merg mână în mână, este o relație de cauzalitate, a spus luni premierul Florin Cîțu, care susține că în continuare crede în ținta de vaccinare, până la 1 iunie, a 5 milioane de persoane vaccinate. „Eu vă spun că se poate, putem atinge această țintă”, a adăugat șeful Guvernului. 

Întrebat despre campania de vaccinare în mediul rural, premierul a precizat că a discutat cu reprezentanții primarilor comunelor și ai președintilor de consilii județene cărora le-a solicitat să se implice direct în campania de vaccinare. „Cred că săptămâna viitoare vom avea tot guvernul în stradă, în țară, miniștrii și secretarii de stat, la centre de vaccinare. Trebuie să se implice tot Guvernul, direct, în această campanie. Cred că săptămâna viitoare facem o acțiune, un fel de ședință de guvern în stradă în care toți vom vorbi cu cetățenii, le vom răspunde întrebărilor, după ce vin de la vaccinare”, a adăugat premierul.

„De 30 de ani de zile se spune că nu se poate. eu am spus anul trecut că putem să avem cea mai mare creștere economică din UE și avem, am spus că putem să revenim la normalitate și vom avea doze, avem. Suntem singura țară din UE în care oamenii se pot vaccina fără programare. Eu zic că se poate și trebuie să ne implicăm cu toții, fiecare membru din acest guvern, pentru că această campanie de vaccinare este campania noastră, a tuturor, nu e doar campania mea și a presedintelui”, a spus premierul Florin Cîțu, atunci cand un reporter i-a amintit că ministrul Sănătății a declarat recent că nu se va putea atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deci omul sănătos și nevaccinat trebuie să stea afară, puține libertăți se restituie pentru oamenii sănătoși și nevaccinați, nu mi se pare deloc normal.
  • Like 0
  • @ Calin Batran
   Dle Calin Batran, te-ai intrebat ce se intampla cu ,,omul sănătos si nevaccinat" ce a doua zi după petrecere, sau a treia prezintă simptome de imbolnavire? Era ,,sanatos" până a intrat și ne-sanatos cand a ieșit.Oare nu este curios că o lume întreagă vrea să se vaccineze.?Oare nu-i curios ca milioanele de vaccinati nu se imbolnavesc, iar ratele imbolnavirilor scad simțitor?
   • Like 1
 • Domnule Câțu, felicitări pentru tot ce ati făcut în cadrul acestei campanii de vaccinare.Si eu îmi doresc să particip la nunți, botezuri etc,de aceea m-am vaccinat.Sper sa o facă in număr cât mai mare,toti românii.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult