Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății avertizează: Nu încercați să cumpărați Remdesivir de pe internet!

Alexandru Rafila - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, recomandă oamenilor să nu încerce să cumpere de pe internet Remdesivir, noul medicament autorizat în Statele Unite ca terapie pentru Covid-19.

Alexandru Rafila a spus la Digi24 că produsul care ar fi de vânzare pe internet în mod sigur este contrafăcut. Medicamentul nu se comercializează în farmacii, ci este administrat numai în spitale, injectabil și numai pacienților în stare critică.

„Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv!”, avertizează profesorul Rafila. 

Președintele Societății Române de Microbiologie este destul de rezervat în privința eficienței acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informațiile sunt contradictorii, nu au fost făcute suficiente studii. În plus, trebuie luat în calcul și factorul politic și economic care apare în recomandarea acestei terapii, subliniază profesorul Rafila.

„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime. Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la Digi24.

„N-aș spune că este un tratament minune”

„N-aș spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea așteaptă un medicament care să rezolve problema paciențilior cu forme grave și așteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de așteptare”, a punctat profesorul Rafila.

„E bine că avem un medicament, mai sunt și alte medicamente în trialuri clinice, probabil că nu va rămâne singurul medicament care acționează direct asupra virusului, dar e bine că există un astfel de tratament care a dat rezultate și care, din punctul meu de vedere, chiar dacă a fost autorizat de către FDA, va continua să fie testat”, a subliniat profesorul Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că „lucrurile au mers pe repede înainte în ultima perioadă” și că și România desfășoară două studii. „La Matei Balș profesorul Cercel a început un studiu care este organizat chiar de firma Gilead, cred, cea care produce acest medicament, dar sper să avem și șansa de a organiza studiul coordonat de OMS, se numește « Solidarity », care include multe țări din UE, dar și din afara UE și compară eficacitatea acestui produs, Remdesivir, cu schemele terapeutice oarecum « tradiționale », hidroxiclorochină sau alte lucruri”, a spus profesorul Rafila.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult