Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Suntem vinovaţi, nu victime: chiar ați crezut că mărirea numărului de paturi ATI se face înghesuind încă două în același salon infect?

Spital Piatra Neamț salon

Foto: Exploziv Piatra Neamț

E patetic să ne revoltăm că au murit oribil zece pacienţi internaţi într-o secţie ATI din cauza unui incendiu. Şi, mai rău, să începem a căuta vinovaţi.

Am crezut guvernul că a mărit numărul de paturi ATI? Ştim că nu e mare lucru să mai înghesui într-un salon infect cu patru paturi încă două. Aşa facem şi noi când ne vin oaspeţi. Aşa am făcut şi la Colectiv, când am închis ochii că pe autorizaţie sunt prevăzute câteva zeci de persoane, dar acceptam sute înăuntru. Da, e adevărat, nu noi i-am lăsat. Noi doar l-am făcut în septembrie pe Piedone primar, după ce justiţia l-a găsit vinovat tocmai pentru asta. Noi, care ne pricepem la toate, nu ştiam că nu e suficient să avem paturi la Terapie Intensivă, ci avem nevoie de medici, infirmiere, asistente, aparate etc, etc, etc. 

Câţi dintre noi avem în case instalaţii electrice improvizate care ar putea lua oricând foc, cu fire neizolate la care s-ar putea curenta oricând copiii? Câţi ne pricepem să reparăm maşinile ca odinioară cu ce se găseşte la îndemână? Păi doar pe vremea lui Ceauşescu nu tot aşa făceam?

Cine i-a votat mereu pe aceiaşi inculţi fuduli care ne furaseră în mandatele anterioare? Sau chiar pe sceleraţii care se filmau bătându-şi copiii. A furat, dar a şi făcut! sau Bătaia e ruptă din rai! De ce s-ar schimba politicienii când nouă ni-s buni aşa?

Avem toţi rude sau prieteni care lucrează la stat. Ştim cum o fac aproape toţi. Ştim că cei mai nevolnici dintre noi s-au aciuiat în vreun birou pe care scrie „inspector” sau „comisar” şi primesc lefuri mult mai mari decât cei care muncim la orele când ei îşi plimba plictisiţi căţelul sau mai fac un ban ţinând contabilitatea vreunei firme. În schimb, ne privesc superiori când venim să depunem o cerere şi ne citează din memorie articole din legi care nu există pentru a ne trimite acasă după încă o foaie. Dar când îi întâlnim pe stradă sau la o bere îi salutăm cu respect fiindcă odată o să avem nevoie de ei.

Privim încântaţi discursurile şi laudele „starurilor” autohtone la emisiuni de toată jena chiar şi după ce aflăm că maşinile scumpe şi casele opulente şi le-au făcut furând. Dar au făcut-o de la stat, nu de la noi, corect? Adică tocmai de la spitalul în care vom ajunge mai devreme sau mai târziu ori de la drumul pe care vom muri încercând să evităm o groapă unde ar fi trebuit să fie asfalt... doar că s-a turnat în curtea vreunui director de la stat.

Mergem la slujbele unor arhierei care coboară din maşini mai scumpe decât apartamentele pentru care noi plătim treizeci de ani rate la bănci şi le pupăm mantaua hainelor ţesute cu aur în vreme ce le spunem „Părinte” şi le cerem sfaturi medicale.

Câţi am avut curiozitatea să vedem că, dintre pacienţii intubaţi, rata de supravieţuire este între 5 şi 10%? Dar nu vrem să purtăm mască fiindcă nu putem respira. Nu vrem să facem vaccinuri fiindcă suntem liberi sau am fost vaccinaţi de TBC în copilărie şi acum suntem imuni şi la coronavirus, şi la HIV. Câţi i-am rugat frumos pe pasagerii de lângă noi să-şi aşeze masca corect pe faţă ori pe şmecherul cu BMW din 2000 parcat în faţa alimentarei să nu intre până ce nu îşi pune o mască atunci când doar două minute intru, pentru ţigări? Protestăm împotriva avorturilor, cerem închisoarea pentru femeile care şi-ar întrerupe sarcina, dar nu ne dezlipim ochii de la doamna Olivia când ne spune ce periculoase sunt vaccinurile. Iar în timp ce ea îşi termină pateticul discurs mai mor doi copilaşi de rujeolă fiindcă părinţii le-au dat miraculoasele ceaiuri dacice, iar nu vaccinul masonic.

E mai uşor să fim prostiţi decât să ne smulgem din această spirală maladivă şi mortală a incompetenţei, servilismului, a lui merge şi aşa... Singura asemănare cu mult-lăudata Suedie este doar Sindromul Stockholm dintre noi, fiii partiei, şi cei pe care îi desemnăm mereu să ne conducă.

Nu suntem toţi aşa, aveţi dreptate. Dar suntem prea mulţi care le ştim pe toate şi trăim cu o mentalitate de slugi. Când vom renunţa la această iluzie inspirată de Tovarăş vom începe să murim mai puţini din prostie, fudulie şi hoţie. Doar atunci vom avea o moarte bună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Istoria va judeca aspru lipsa de înțelepciune a acestor înalți ierarhi, care au acționat complet iresponsabil, forțând conflicte între știință și religie acolo unde pandemia le-a apropiat cel mai mult.
    • Like 0
  • Incendii in spitale...
    Incendiu in club (spatiu de relaxare, eliminare de energii negative, destresare)...
    Doamne, n-ar fi mai bine sa-ti directionezi "distractia" asta cu focul spre Casa Poporului, cand se intrunesc "alesii"?... N-ai vrea sa-ti faci un partid sau mai multe acolo, sus sau jos nu conteaza, si sa nu mai iei la Tine noi-nascuti, tineri, oameni cinstiti, cu frica de Tine?!....
    • Like 1
  • Am evitat sa ma uit la televizor.Si nu pentru ca nu imi pasa dar comportamentul acesta sablonat!Se intimpla ceva urla televiziunile cu titluri care mai de care mai pompoase,apoi incep "sezatorile"unde tot felul de personaje care se pricep la toate isi dau cu parerea si apoi uitam pina la urmatoarea oroare.Si lasam oamenii aceeia sa moara degeaba.
    Trebuie sa invatam ,SA INVATAM pers I prural!!!!Toti!
    Sa respectam reguli,proceduri,legi.Citeodata complicate ,intortocheate dar asa cum sint trebuie sa fie pentru toti.Daca am lua toti la locul nostru fiecare dupa posibilitatile sale pozitie impotriva "smecheriei"generale sau uneori pur si simplu ne-am pastra bunul simt si pe cel al datoriei de a-ti face treaba cit de bine poti acolo unde esti.Ca instalatie electrica suprasolicitata sau cine stie ce alta regula nerespectata sau cine stie ce altceva -intrebarea este daca acolo este singurul loc unde se intimpla asta?Sau simbata ei au avut ghinionul sa se intimple si acum 10ani la maternitate si acum 4 la Colectiv si cine stie mai unde.Ideea este ca avem si institutii cum le avem dar si noi ceilalti daca functionam in fiecare zi dupa principiul "las' ca merge si asa" sintem la fel de buni ca ei.In aceeasi indisciplina si degringolada generalizata sfinta spaga uneori rezolva lucruri si noi ne scandalizam si?Fara suparare ca unii s-a primeasca altii trebuie sa o dea!
    Nu ca ar mai fost mare nevoie dar perioada de pandemie ne=a cam aratat ca imaginea ne este cam sifonata .Speram sa ne invete ceva de exemplu cum sa facem echipa,cum sa ne prindem ce trebuie facut ca in perioada de criza sa avem resurse aici la noi sa rezistam macar o perioada,cum sa ne respectam si da eventual sa ne ajutam unii pe altii cu sinceritate.
    • Like 1
  • Cati dintre noi nu se erijeaza in critici? Cati nu ar lapida, ca pe femeia adultera, pe politicienii din "tabara" adversa? Dar...nu-si pun problema cum muncesc, ce fac ei!!! Chemati trei meseriasi pentru o aceeasi instalatie. Vor fi, de obicei, trei solutii (pretul nu-l discut aici!). Din cele trei solutii, spiritul critic personal va selecta si va construi un compromis. Oricaruia dintre cei trei i se va parea o mostruozitate, o adevarata insulta faptul ca este contrazis! Iar argumentele...alea nu exista! Ce a spus fiecare ramane casatie! Nu asa se construieste, se evolueaza! Valabil in cazul instalatiilor, al proiectelor, al proiectelor de tara! Nimeni,absolut nimeni nu le stie pe toate si fiecare poate aduce o contributie. Iar cea mai importanta este sa fii dispus sa inveti in fiecare zi! Fie si din greseli. Iar cei care au gresit ingrozitor - cazul Piedone, nu are ce cauta nici dupa ispasirea pedepsei! Idei, da! Daca are! Dar drept de decizie, doar pe viata lui si a celor din familie!
    • Like 0
  • Cand vad astfel de scriituri de la romani care traiesc in Marte ( colegii lui CTP sau experti care au citit o carte!) imi dau seama ca sunt urmasii celor 5 mil.de peceristi care credeau ca imperialistii sunt de vina si Tovarasul ii conduce prin Iepoca de aur!Oare autorul nu cunoaste ca administratia tarii romanesti cuprinde sute de mii de romani plus milioane de bugetari?Daca acestia s-au dovedit nevrednici timp de 30 de ani,are el inlocuitori validati de fapte cuvcare sa-i inlocuiasca total sau partial prin selectie(cine i face?)?E plina nassmedia romaneasca de experti comentatori de ai zice ca numai faptul ca nu sunt ei la butoane nu ne-a transformat in Islanda Europei ( nu Suedia caci aia dupa ce au luptat impotiva Covidului cu batranii in fata ca nemtii cuvromanii la Cotul Donului,acum au trecut la tineretul betiv!),dar daca ii iei la bani marunti nu au avut si nici nu au vreo raspundere in viata reala!Coborati pe pamantul romanesc si demonstrati ca sunteti in stare de profesionalism si caracter,cu aratatul cu aratatul cu degetul se ocupa destul politicienii romani sau,mai nou,de import!
    • Like 1
  • Instinctiv, așa, aș fi de acord. Dar deși tind să-mi ascult instinctele, de obicei corecte, de data asta nu pot să subscriu la diluarea responsabilității. Suntem toți vinovați, adică nu e nimeni vinovat. Ba eu cred că aleșii sunt vinovați: cei care pun traseiști de profesie în funcții de răspundere, cei care fac legi cu dedicație, cei care le aplică cu părtinire criminală.
    • Like 1
    • @ Éva Edith Vereș
      Corect!
      Subscriu!
      • Like 0
  • asta pt. ca a fost psd la guvernare. daca vom vota pnl pt. parlamentare, lucrurile se vor schimba. e nevoie de ceva mai mult ca sa mai scoateti lumea la vot.
    • Like 0
    • @ Dumitrescu Bogdan
      Ce naiv sa crezi ca daca te duci la vot si ii schimbi pe cei care te reprezinta, gata, ai schimbat totul! Efortul pe care trebuie sa il depui este cu mult mai mare. Dar in primul rand trebuie schimbare la nivelul fiecarui individ onest care are intentia sa ramana in tara asta, daca o mai fi vreunul in viitorul destul de apropiat.
      • Like 3
    • @ Adina Foldal
      Sunt de acord ca este nevoie de schimbare la nivel de individ. Schimbare de atitudine, de scara de valori. Asta cu atat mai mult cu cat este vorba aceea romaneasca: pestele se impute de la cap, dar se curata de la coada! Ideea este ca pentru igienizare ar fi nevoie de o forma intermediara de cenzurare a celor alesi. Si aici intervine societatea civila! Altfel, psihologia cica demonstreaza, "aerul inaltimilor" dauneaza grav echilibrului! Si, inca ceva: igienizarea educatiei! Este o problema mai mult decat grava si care nu tine doar de reforma, sistem, programa.
      • Like 1
    • @ Diana Gheorghiu
      Delia MC Delia MC check icon
      De acord numai că peștele când ajunge în halul ăsta de împuțit nu mai ajunge să-l cureți de la coadă ci trebuie să-i schimbi și capul. De fapt această analogie nu mai merge. Deci prin schimbarea individuală care e încurajată și promovată de la cap.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult