Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Revenglezion: englezii habar n-au ce e ăla un Revelion adevărat

Revelion.

(Foto: Virgil Simonescu / Inquam Photos)

A trecut Crăciunul, care porc, care curcan, care raţă pe varză, numai eu salată de cartofi şi o bucăţică de piept de pui, dezgolită de mofturile de şniţel. Deh, penitenciar de ficat vicios.

A trecut Crăciunul şi simt cum mă cuprind deja de gât toţi nervii. Toţii nervii care au supravieţuit ultimilor cincisprezece ani, aşa cum au fost ei, numai ploaie, politeţe într-o limbă străină şi iar ploaie.

Ani încrustaţi pe răbojul unei naţii fără Revelion. Englezii habar nu au ce e ăla Revelion: cel puţin cinci feluri de mâncare, plus aperitive, 6-7 feluri de fursecuri, tort de fructe, tort de ciocolată, ciorbă de potroace, Periniţa. Aici, cei pe care nu-i mai supără ploaia sau lipsa ei se adună în Piaţa Mare a oraşului, ascultă câteva cântecele, 2-3 glume pe care nici ei nu ştiu dacă le înţeleg - eu nici după ce am băut toată sticla -, apoi se întorc la casele lor, la paturile lor, la somn şi vise plăcute. Dacă nu eşti bancher sau politician, s-ar putea să ai program întreg sau de duminică în prima zi din ianuarie. E drept că te plătesc ceva în plus, adevărata ispită, şi mai ai şi ocazia să bei ceva şi cu colegii, după program.

Englezii nu au nevoie de Revelion, ei beau până cad în cap în toate sâmbetele şi sfintele vineri ale anului. Câţiva, cu aere de snobism continental, închiriază locuri la pub-uri cu program de petrecere, în general bufet rece, sticks-uri şi biscuiţi. Dacă ai economisit totuşi ceva dincolo de Crăciun, îţi poţi permite şi un fel principal cald, în general friptură, pe lângă coafură, manichiură şi rochia de fiţe de la reduceri. Şi chiar şi acelora li se închid ochii sau, după caz, li se aprind poftele la primele ore de după miezul nopţii.

Ca român eşti cam singur, doar cu Revelionul din capul tău. Chiar dacă faci un efort să li te amesteci printre planuri, se vor retrage în alcool înainte de a avea tu curajul să te apuci de socializare. De unde vine disperarea asta de a îngurgita alcool, până la uitare, a englezilor? Până în 2005, ultima comandă la bar se întâmpla pe la 11 noaptea (23:00). La 12 se punea lacătul pe uşă. Britanicii, disperaţi că timpul de petrecere le fugea de sub picioare, dădeau pe gât, în câteva ore, cantitatea de băutură care ar fi trebuit să-i binedispună o noapte întreagă. Din 2005, pub-urile au primit permisiunea de a vinde iluzii 24 ore din 24. Dar obiceiurile au rămas aceleaşi. Doar crimele raportate ca din vina alcoolului s-au mutat la orele, altădată virgine, ale dimineţii. Consumul de alcool a scăzut totuşi, puţin şi numai din cauza scăderii puterii de cumpărare.

Unde sunt Stela mea şi Arşinel, Loredana, Smiley, Sofia Vicoveanca şi manelele de dimineaţă? Romanţele şi canţonetele au trecut demult la dinozauri, încă de la primele semne de inflaţie pe piaţă. Unde sunt concertele number one-urilor de toată noaptea? Unde sunt prietenii de 3 zile, horele şi pupăturile cu necunoscuţi? Tot ce ne-au mai rămas în comun sunt focurile de artificii. Aici Benny nu staţionează pe Hill, Alan Carr, Jimmy Carr şi cei care Mock the week trag oblonul după primul şpriţ.

Nu mă mai întind nici eu la vorbă că e mai lung textul de azi decât Revenglezionul.

La mulţi ani cu sănătate, bucurii şi vervă românească! Ţineţi sus gălăgia şi nu lăsaţi pe nimeni să vă spună noapte bună până n-a tămâiat locul Sfântul Vasile! Să trăiţi, să citiţi, să înfloriţi!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Merita sa petreci Revelionul pana si in UK-ul cel ploios daca reusesti astfel sa scapi de mizeriile alea numite "manele" care bantuie peste tot in tara noastra. Si mai nou cam in toate tarile pe unde isi petrec concediile ai nostri: Grecia, Egipt, Bulgaria, Italia, Spania....
    • Like 1
  • Suntem de câteva ore în 2023, petrecerea de Revelion doar ce s-a terminat și vecinii mei (locuiesc la curte) au pus de un grătar, asezonat cu nelipsita muzică- la un sonor rezonabil până acum, numai să îl țină așa- și de câte un chiot, anemic totuși, explicabil după cât au urlat azi-noapte. Dacă ar fi să dăm lecții vreunei nații, la petreceri suntem ași! Slabă consolare...
    În articol eu văd totuși o ușoară ironie, sau autoironie, mai degrabă decât un regret sincer legat de atmosfera din plaiurile natale. Nivelul nostru de civilizație, (de trai ,economic,etc)
    este atât de departe de cel britanic încât această comparație a Revelioanelor rămâne doar o satiră, scrisă probabil cu speranța că, vreodată, vom îndrepta ceva. Cale lungă... mai ales că bubuie petardele și la ora asta...
    • Like 3
  • De ce sunt aduse in actualitate articole atat de vechi. Initial am crezut ca e vorba despre acest revelion 2023-2024 si am facut si un comentariu. Apoi am bagat de seama ca e foarte vechi. Am sters comentariul initial si intreb: de ce puneti in primplan articole atat de vechi?
    • Like 2
    • @ Daniela Damian
      Aș adăuga la comentariul dvs- documentat și argumentat, ca de obicei- că suntem pe primele locuri în Europa în ceea ce privește procentul de boli cardiovasculare și diabet, în principal ca număr de decese cauzate de acestea. Dar o să dăm vina pe politicieni, tot ei sunt vinovați de asta! Nu consumul de alcool, tutun, carne și alte chestii nelipsite de la party-urile naționale și nu numai.
      Rămân totuși la părerea că autoarea articolului ascunde printre rânduri și un ton ușor ironic sau auto ironic.
      • Like 3
    • @ Christian
      Exact. Stati sa vedeti ca vine 1 mai si nu mai scapam de nelipsita sintagma de la stiri : sfaraie gratarele. Si bineinteles descrierea petrecerilor facute de petrecareti. Alt cuvant drag televiziunilor noastre. Repetate pana la paroxism. Cred ca daca treci peste Romania de 1 mai, nu o zaresti de fum.

      Mie petrecerile de Revelion romanesti imi dau emotii si multa anxietate. Pentru mine noaptea de Revelion e cam ca noaptea din The Purge. Mi se par violente si periculoase. Despre petarde, pocnitori si alte chestii care bubuie, ce sa mai zic? Sunt vandute minorilor fara nicio problema chiar daca legea interzice. Nimeni nu tine cont de legi. Nici parintii nu sunt interesati sa stie ce fac copiii lor. Si anul asta sunt minori raniti. E asa o inconstienta din partea parintilor, sa nu te intereseze cum copilul tau poate sa ramana fara un ochi sau alte nenorociri. E incredibil.

      Doua lucruri am vazut la stiri azi: minori care se bateau in noaptea de Revelion, in sectorul 4. Si faptul ca niste tineri aruncau cu petarde inspre trecatori.

      • Like 2
  • Simpatic textul. Adevarat, sunt campioni la baut. La sfarsit de saptamana, singurul tel al lor e sa fie cat mai beti. Cu sarbatoritul nu prea le au. Ei sunt prezenti in pub in fiecare zi, cel putin barbatii dupa ce termina lucrul. Cat despre vanzarea bauturilor in pub-uri 24/7, e putin exagerat. Nu stiu unde locuiti sau ati locuit dvs., in care parte a Angliei, dar pub-urile ca sa functioneze au nevoie de licente. Una penteu a vinde mancare si alta pentru a vinde alcool. Care licente le permit sa functioneze pana la 23 in timpul saptamanii si pana la 00 sau 01 dimineata daca au evenimente anuntate la consiliu. Vand alcool si noaptea daca au regim hotelier, dar si atunci nu vand decat clientilor cazati in hotel.
    In rest, ce pot spune, au alte metode de a se distra sau de a petrece timpul liber.
    • Like 0
  • Soso check icon
    In regula, ei au un alt fel de a sarbatori anul nou. Care e problema? Vreti revelion in stil traditional romanesc? Puteti veni in Romania, nicio problema. Si ei pot sa zica despre noi de exemplu: uita si la aia, nu sunt in stare sa mearga pe un stadion la un meci de fotbal, cu familia, sa se bucure, sa cante.... Asta e, fiecare natie cu obiceiurile ei. Daca ne adaptam, stam acolo, daca nu, mergem mai departe. In ziua de azi migratia nu e o problema!
    • Like 0
  • Grea misie,nostalgia...
    • Like 1
  • Un articol provincial tare...daca nu e bine in UK, de ce nu va intoarceti la manekeke romanesti si la pocniturile oribile de Revelion din Romania?! Si la natia abstinenta de acasa..
    • Like 4
  • Societate decazuta și lipsita de valori (unde ești tu smiley?). Are dreptate Dragnea. Niște bețivi în frunte cu Junker. Și vor sa ne dea lecții noua, celor mai veseli dintre veseli!
    • Like 0
  • Macar la Londra se serbeaza revelionul ! Adica se vede clar pe strazi, sunt artificii, e marcat evenimentul in sine...
    In schimb la Dublin nici macar atat...doar unele restaurante vand bilete pentru petrecerea anului nou, de obicei restaurante ale hotelurilor, incat biletul include si noaptea la hotel daca vrei...dar oferta nu se gaseste pe toate drumurile, exista doar pentru ca unii se orienteaza si stiu ca sunt straini veniti la munca si ar putea iubi revelionul. Altfel, in general, vei gasi irlandezi care declara ca nu le place ideea de a face atata caz din nimic, cica, ce daca e anul nou !!! Dar ei ca fac atatea 'baute' din nimic, la fiecare meci absolut obisnuit, asta li se pare ca merita efortul, chiar o fac cu mare entuziasm...Intr-adevar, la atatea party-uri insirate tot anul, Revelionul pare fara sens pentru ei...sunt prea satui de petreceri neimportante :(.... Pacat, habar n-au ei ce petrecere pe cinste pierd !!!
    • Like 4
  • Eu daca as trai in occident, m-as intalni cu inca 3-4 familii, ar aduce fiecare 2, 3 feluri de mancare, am sta pana la 4 dimineata, asa cum e si in tara.
    Anul acesta am fost 4 familii, gazda a facut vreo 10 feluri de aperitive (majoritatea sanatoase, avocado cu rosii, etc) restul am adus si noi diverse salate, am avut un fel 2, copiii s-au jucat in alte 2 camere, am pus tara la cale, a fost super. PS In total s-a baut o jumate de sticla de vin si o jumate de sampanie. Ca daca vrei sa evaluezi anul care a trecut, te gandesti cum ai vrea sa fie cel ce urmeaza, e folositor sa ai mintea limpede.
    • Like 4
    • @ Kinga Toma
      Ăsta revelion, nu glumă!
      Ședință de analiză, mâncare de iepuri, tot tacâmul!
      Copiii sper că nu au pierdut timpul aiurea cu PS/Xbox ci s-au jucat de-a făcut lecții.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult