Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revolta actorului Mihai Călin împotriva regimului PSD: Noi, actorii, suntem testați, ne calcă, ne calcă: „Ia bani, stai pe scenă, fă frumos, să ne râdem”. Sau filologii: „Ia faceți voi niște poezele”

Mihai Călin - captura

(Foto captura video)

Actorii vor continua protestul pentru susținerea magistraților și în această săptămână, a spus marți seara actorul Mihai Călin. Duminică, ei au ieșit pe scările Teatrului Național, cu pancarte, în semn de solidaritate cu magistrații care protestează față de ordonanța de urgență 7.

El a comentat reacția președintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care s-a arătat sceptic că artiștii au înțeles ordonanţa împotriva căreia protestau.

„Dl Buzatu a spus că n-am înțeles și că pentru așa ceva trebuie puțintică carte. Și a mai spus ceva grav: «Haideți să fim puțin serioși în țara asta» . Haide să fim puțin serioși?! După ce ei fac jaf după jaf, aproape zilnic, în țara asta, cu justiția, cu economia? Păi cine să fie serios? Da, haideți să fim serioși și să ieșim la vot”, a spus Mihai Călin la Digi24.

„Dăm cu capul de grobianism în fiecare zi, ce a făcut Tudorel Toader e de o nesimțire crasă. M-a deranjat aroganța suficientă, didactică, de profesor de anii '50 cu care tratează pe oricine. (... ) Cred că studenții lui sunt chinuiți rău de tot. Colegii lui de Universitatea din Iasi, am văzut o listă de semnături prin care îi cer demisia”, a continuat actorul.

„Ne uităm de 2 ani și studiem economie și jurisprudență. Dl Pop (Liviu Pop, PSD, fost ministru al Educației - n.n.) a spus « ...și atrag atenția tuturor actorilor că noi, PSD, v-am crescut salariile. Atunci prezentatoarea a spus:  «Stați un pic, asta înseamnă nu au dreptul să protesteze?». Și atunci dl Pop a spus, textual:  « Să protesteze pe teme culturale, cu drag» . 

Asta e relevant pentru mulți, vă dau nume: Dragnea, Nicolicea, Cristian Rădulescu, Toader, Iordache, Liviu Pop (...) toți cei din sistemul juridic și pesedist la vârf spun așa:  «V-am dat bani, tăceți din gură. Cu ce drept protestați? Protestați la voi în cameră». Nu există autostrăzi, nu există drumuri, trenurile deraiază, e din ce în ce mai rău”, a punctat Mihai Călin.

„Au crescut salarii, asta are impactul cel mai  mare.  Și bineînțeles că bugetarii sunt mulțumiți. Poate că are un impact mai mic, după ce omul își dă seama că mâncarea s-a scumpit, inflația e mare... Vă aduc aminte de 2008, cu creștere economică de 7 la sută, România era numită „tigrul Europei”, când era prim-ministru alde Tăriceanu. 

S-a dat cu bani în populație, la primării, au ras toată rezerva aia, a pocnit criza și ne-a găsit în fundul gol”, a adăugat Mihai Călin.

„Oamenii să înţeleagă că nu e vorba doar în a creşte salariul. Creşti salarirul şi stai într-o cloacă de mocirlă.

Vom mai protesta, magistraţii nu mai au cale de întoarcere, trebuie mers până la capăt.

Marius Manole tot a spus despre grevă, cred că spre greva generală trebuie să ne îndreptăm. Dar pentru asta avem nevoie de categorii foarte largi, CFR, poate, pentru că are probleme foarte mari, că deraiază, poate s-or trezi şi oamenii de acolo sau din alte companii de stat. Nu o să cer companiilor private să facă grevă sau să îşi blocheze activitatea”, a spus Mihai Călin.

Actorul vede modificările la legile justiției drept „o testare”.

„Există un fel de testare. Te încalec, încet-încet. Eu te testez. Ai reacție? N-ai reacție, deci mai merge. Mai fac un pas, îți iau și mașina. Mai ai reacție? Hm, cam slab. Mai merg mai departe, îți iau si casa. Mai ai reacție? Nu. (...)

Noi, actorii, suntem testați, ne calcă, ne calcă, mai mârâie unul: «Ia bani, salariu, 50 la sută. Păi stai, mă, ce protestezi? Care e problema ta? Cu justiția? Stai frumos acolo pe scenă si fă frumos, hai zi ceva de râs. Ești actor? Hai, zi un banc să ne râdem» . Sau filologii: «Ia faceți voi niște poezele acolo». Noi nu înțelegem că de fapt ordonanța 7 este bună, filologii nu înțeleg, ăia nu înțeleg. Același lucru le spun și miilor de magistrați? Nici ei nu înțeleg ce e cu ordonanța 7, ce a fost cu ordonanta 13?”, a mai spus Mihai Călin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Românii se ceartă pe probleme de „politică democrată” iar „industria românească” cu patroni străini (gen Holzindustrie Schweighofer, prieteni cu marii noștri politicieni) fac mulți bani din muncă românească cu materie primă românească (pădurile, minereuri și multe altele inclusiv inteligență) până când România va determina apariția unei clase politice conștientă de forța sa și să-i dea afară.
  Nu vi se pare curios întreținerea acestei stări de ceartă continuă cu „actori” prezentați nouă ca „hoți și imbecili”? uneori acești „actori” sunt susținuți pentru a ajunge în vârful piramidei pentru a se putea certa; „avem nevoie de ceartă pentru a ne face afacerile, politice și economice”.
  • Like 0
 • mi-a plăcut Mihai Călin în întervențiile de la TV, dar dacă unii sunt disprețuitori și hoți, asta nu înseamnă că ceilalți dau doi bani pe poporul român. Nu văd nimic constructiv, numai critică la cei de la putere, și faptele bune făcute de aceștia sunt puternic criticate de cei care nu au fost votați să jefuiască România
  • Like 1
 • Ionel check icon
  Pun pariu ca actorii astia care fac politica pe scena si la tv nici nu au citit vre-o lege/ordonanta de urgenta . Locul lor este pe scena si daca intra in "haznaua politica" vor iesi sifonati.
  "Vom avea stat de drept, vom avea Justiție, așa cum au cerut-o procurorii răsculați. Dar nu vom avea ordine și lege, adică nici morală, cîtă vreme reputația nu mai este un criteriu. Una-două, după trei mitinguri și zece scandări, au dispărut cele cîteva modificări de lege care incomodau peste măsură. Judecătorii nu mai pot fi conducători de parchete. Mare brînză! Se poate delega mai departe, pînă cînd Justiția din țara noastră va fi condusă numai de interimari ușor de ținut în hățuri. Asta da, ține de statul de drepți. Și vom avea judecători și procurori după tipicul și asemănarea celor de la Ploiești și Oradea. "
  • Like 2
  • @ Ionel
   cox check icon
   Ionelaș, tată de ce te bagi în discuții care te depășesc? Tu nu stii nici gramatica de clasa a patra. Când scrii "vre-o" cum ar putea să te ia cineva în serios? Auzi la el, pesedic analfabet
   • Like 8
  • @ cox
   Paul check icon
   Nu te poți aștepta de la un postac alde pesedist sa aprecieze cultura, sau rolul ei in societate, atâta timp cât pentru el și ai lui Adi Minune e fratele mai mic al lui Eminescu și Florin Salam “îl face” pe Caragiale. Cel mai trist lucru e ca scrierile lui Eminescu sau Caragiale sunt dureros de actuale și in România sunt putini care realizează asta, deoarece, nu prea interacționează cu... cultura.
   • Like 6
  • @ cox
   Draga Cox, vreo, vreun, nicio, niciun sint grafii noi, venite prin ucazuri date de Academia Romana, care zice ca, daca agramatii asa stie sa scrie, atunci asa trebuie sa fie corect pentru toata lumea. Adica, cum ar veni, obligatoriu. Iar daca iti aduci aminte cum era, odata, corect si literar, atunci tu esti din gramada de prosti.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Filbert check icon
   Ceea ce spui tu cu ucazurile e adevarat doar pentru 'nici un/nici o'. 'Vreun/vreo' nu s-a scris niciodata, in ultimii 60 de ani, cel putin, 'vre un, vre-un/vre o, vre-o'.
   • Like 3
  • @ Anca Paduraru
   cox check icon
   Stimata doamnă, de ce țineți neapărat sa semnalizati ca sunteți la fel de "grămadă" ca Ionel. Dacă îmi arătați un singur document oficial al Academiei Române în care se amintește ceva de "vre-o" sau "vre-un", mănânc DEX-ul și o carte de gramatică.
   Altminteri, știți vorba aia cu:"dacă tăceai filozof rămâneai"?
   • Like 4
 • Au crescut ei salarii si pensii ( nu ma leg de faptul ca le-au crescut in scop electoral si ca le-au crescut fara fundament economic ), insa ,, uita"( ca sa nu spun altfel ) ca , de fapt ,noi suntem cei ce le platim lor salarii, indemnizatii si tot ce primesc , ca,magari ce sunt , ei si-au marit de trei ori anul trecut indemnizatiile , ca, si-au dat pensii suplimentare la greu desi de cotizat cotizeza la fel ca ceilalti si ca , tot ce fac, fac pentru imbuibarea lor personala , noua revenindu-ne doar frimiturile !Am spus si repet , daca clasa politica ar fi platita cu salariul minim pe economie , sa-i vezi ce ar veni la Parlament cu bicicletele ,(transportul cu masina fiind suportat din propriul buzunar ), nu ar mai avea nasurile atat de sus si nu s-ar mai purta cu oamenii obisnuiti ca si cand acestia le sunt inferiori !Si mai cred ca nici nu s-ar imbulzi toti excrocii pe liste , ci ar lasa locul celor care intr-adevar vor sa faca ceva pentru poporul acesta !
  • Like 4
  • @ Gabriela Apostol
   escroci, e corect; nu excroci.
   • Like 0

Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult