Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Doamna Marinescu, ce vă trebuie scandal?!” Trenul spre Bușteni, actrița Medeea Marinescu și protestul solitar: „Am fost singura dintre acele 6 persoane care a luat atitudine...”

Medeea Marinescu

Foto: Facebook Medeea Marinescu

Cine vrea să lupte în România împotriva incorectitudinii riscă să fie privit drept o ciudățenie, tocmai de către acei oameni care sunt victime directe ale acelei incorectitudini. Actrița Medeea Marinescu a avut ocazia să constate acest lucru într-un tren, în timpul unei scene de viață, care părea o scenă de film.

Voia să ajungă cu trenul de la București la Bușteni, și-a luat bilet, s-a urcat în vagon, s-a așezat, iar la cinci minute după aceea au urcat două doamne. Una dintre ele avea bilet chiar pentru locul rezervat de Medeea Marinescu. 

„Doamna s-a așezat lângă mine. Omul care avea locul lângă mine a venit. În 5 minute, am constatat că 6 locuri din zona mea erau dublate. Am zis: Hai să chemăm controlorul. A venit controlorul și a zis: Păi nu mai avem locuri la clasa I. Bun, ce putem face? Păi nu știu. Să vă dăm banii înapoi, să vă dam alte locuri. Mi-am dat seama ca tot vagonul de clasa I era dublat sau triplat. M-am enervat și am zis că fac reclamație”, a povestit actrița în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Au urmat niște scene demne de un scenariu de scurtmetraj. Un tânăr a spus că el stă și într-un picior dacă primește banii înapoi. Altul a zis că s-a săturat și că se mulțumește cu un bilet la clasa a doua. O doamnă i-a spus: „Doamna Marinescu, ce vă trebuie scandal? Nu aveți loc?”.

„Da. Dar problema nu e asta. Problema e că acea greșeală se va repeta dacă nu atragem atenția. Asta era povestea. Am fost singura din cei 6 oameni cu locuri dublate care am făcut reclamație și am primit răspuns după o lună că da, au greșit. Eram singura care nu suferea de pe urma acelei greșeli, dar singura care a luat atitudine. Vedeți? Aici greșește românul. Pentru ce ne trebuie scandal? Nu e bine și așa? Dacă ne dă banii înapoi, stăm și într-un picior”, spune Medeea Marinescu.

Crede că este de datoria ei să atragă atenția atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum ar trebui, pentru că altfel nu va avea niciu drept să se plângă.

„Fac asta cu speranța că se vor schimba. Nu știu daca se vor schimba maine, ce fac eu o picătură într-un ocean. Dar dacă eu fac asta și alt cetățean căruia i s-a întâmplat face lucrul ăsta azi și mâine, și poimâine, cred că ceva trebuie să se schimbe. Schimbarea trebuie să plece de la nivel de mentalitate”.

Medeea Marinescu, fragment din emisiunea „În fața ta”

Realizator: Cu toate astea, dumneavoastră aţi descoperit în luna februarie, când aţi ieşit în stradă, am văzut că aţi fost activă în perioada aceea, solidaritatea protestatarilor. Cum aţi găsit această nouă Românie, pe care, spuneţi dumneavoastră, n-aţi găsit-o în tren, n-aţi găsit-o în alte situaţii, dar aţi găsit-o atunci în stradă?

Medeea Marinescu: Vedeţi, de asta spun că România mi se pare că e uşor debusolată. Pentru că românii se obişnuiesc, s-au obişnuit să se revolte numai atunci când le ajunge cuţitul la os sau atunci când se întâmplă o dramă uriaşă cum a fost şi cea de la Colectiv, care a scos mii de oameni în stradă. Dar de ce trebuie să moară 65 de oameni pentru ca românul să urle împotriva nedreptăţii? De ce nu o putem face în mod constant şi civilizat? Vedeţi, aici apare problema, sigur că atunci în februarie am ieşit în stradă, atunci cred că a fost şi momentul meu de, dacă vreţi, de debusolare în care mă întrebam da' ce fac eu de aici încolo, în ce ţară îmi cresc eu copilul, copiii, şi am ieşit în stradă din disperare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu suntem toti lipsiti de atitudine. Asa cum putem scrie comentarii la un articol pe net, la fel putem face o reclamatie acolo unde este cazul.
    Am facut si eu o reclamatie la CFR, ptr un vagon/multe murdar/murdare si am sa mai fac acolo unde este cazul. Si deschid gura si-mi spun parerea. Si sunt nascuta si crescuta si educata in comunism asa ca nu tine de varsta ci doar de atitudinea fiecaruia dintre noi.
    • Like 0
  • Astia suntem. Suntem lipsiti de atitudine. Comunismul asa ne-a facut. Ba mai mult, daca iei atitudine devii chiar tinta oprobiului public: un adevarat scandalagiu! Adica lasa, stai cuminte, ia si iarta,eventual pupa moastele, altii mor de foame si tu ai pretentii ideologice,democrate si de morala! Ei asta-i buna! ...Astia suntem. Si asta o stiu toti cei care castiga teren zilele astea. Avem foarte mult de lucrat pana sa devenim altii.
    • Like 2
  • Tara suntem toti. O reclamatie nu costa mult timp, si nici nu e o lupta ci e un gest firesc. Vrem sa fie mai bine, de ce sa nu fac ceva?

    Cat despre CFR si vandut bilete dublu, era si acum 20 de ani - nimic nu s-a schimbat.
    • Like 0
  • Eram la pâine.Se descărca.Soferul,cu mâinie murdare de pe volan şi clanţa uşii, aşeza pâinea pe raft.L-am întrebat de ce nu foloseşte mănuşi? Să fi bucuros că o ai,a venit răspunsul! Da ce,e război,zic eu?Oare protecţia consumatorului ce spune,am continuat. Atunci s-a muiat.Azi,o parte din pâine era ambalată ,de la fabrică,în pungi.DA,trebuie să luăm atitudine,altfel se presupune că acceptăm.Aici nu e valabil proverbul,că"Tot mutul mănâncă untul"! Protestul trebuie să fie civilizat,în termeni legali şi cu drept la replică fără violente şi jigniri. Nu uitaţi ce spunea democratul,cu adevărat,Ion Raţiu:" Mă voi lupta,până la ultima picătură de sânge,ca TU SĂ AI DREPTUL,LA O ALTĂ OPINIE,DECÂT A MEA"!
    • Like 1
  • DA e adevarat ca indolenta si lipsa de respect lasa mult de dorit.Doamna Marinescu are dreptate dar cu o floare nu se face primavara.Trebuie multa educatie si simtul civic dezvoltat
    • Like 0
  • Si pentru primirea inapoi a de doua ori costul biletului romanul zboara pe langa tren, iar pentru despagubire consistenta in instanta tot el, romanul, se face locomotiva si are el grija de tren.
    • Like 1
  • Este de fapt vorba despre ceea ce identifica Marin Preda drept „buimăceală” a unora dintre personajele sale; o atitudine tipic românească cu efecte dezamăgitoare.
    • Like 2
  • Asa ar fi bine de procedat ca d-na Marinescu. Dar multi oameni din Romania au atatea griji pe cap, nu au energie pentru procese.
    • Like 1
  • Vorba lu Nea Mitica :” România e o țara mai a dracu decât țările bananiere . “. Romanul ( exista și excepții ) a rămas la statutul de homo erectus , pina ajunge la homo sapiens mai are încă vreo 5000000000000 ani !
    • Like 3
  • O mentalitate, articolul in cauza cu protagonista....mai multe mentalitati, mai jos in comment-uri. Concluzia numitorului comun ? Unora le place sa merga cu trenul !
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult