Foto: Facebook Medeea Marinescu
Cine vrea să lupte în România împotriva incorectitudinii riscă să fie privit drept o ciudățenie, tocmai de către acei oameni care sunt victime directe ale acelei incorectitudini. Actrița Medeea Marinescu a avut ocazia să constate acest lucru într-un tren, în timpul unei scene de viață, care părea o scenă de film.
Voia să ajungă cu trenul de la București la Bușteni, și-a luat bilet, s-a urcat în vagon, s-a așezat, iar la cinci minute după aceea au urcat două doamne. Una dintre ele avea bilet chiar pentru locul rezervat de Medeea Marinescu.
„Doamna s-a așezat lângă mine. Omul care avea locul lângă mine a venit. În 5 minute, am constatat că 6 locuri din zona mea erau dublate. Am zis: Hai să chemăm controlorul. A venit controlorul și a zis: Păi nu mai avem locuri la clasa I. Bun, ce putem face? Păi nu știu. Să vă dăm banii înapoi, să vă dam alte locuri. Mi-am dat seama ca tot vagonul de clasa I era dublat sau triplat. M-am enervat și am zis că fac reclamație”, a povestit actrița în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
Au urmat niște scene demne de un scenariu de scurtmetraj. Un tânăr a spus că el stă și într-un picior dacă primește banii înapoi. Altul a zis că s-a săturat și că se mulțumește cu un bilet la clasa a doua. O doamnă i-a spus: „Doamna Marinescu, ce vă trebuie scandal? Nu aveți loc?”.
„Da. Dar problema nu e asta. Problema e că acea greșeală se va repeta dacă nu atragem atenția. Asta era povestea. Am fost singura din cei 6 oameni cu locuri dublate care am făcut reclamație și am primit răspuns după o lună că da, au greșit. Eram singura care nu suferea de pe urma acelei greșeli, dar singura care a luat atitudine. Vedeți? Aici greșește românul. Pentru ce ne trebuie scandal? Nu e bine și așa? Dacă ne dă banii înapoi, stăm și într-un picior”, spune Medeea Marinescu.
Crede că este de datoria ei să atragă atenția atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum ar trebui, pentru că altfel nu va avea niciu drept să se plângă.
„Fac asta cu speranța că se vor schimba. Nu știu daca se vor schimba maine, ce fac eu o picătură într-un ocean. Dar dacă eu fac asta și alt cetățean căruia i s-a întâmplat face lucrul ăsta azi și mâine, și poimâine, cred că ceva trebuie să se schimbe. Schimbarea trebuie să plece de la nivel de mentalitate”.
Medeea Marinescu, fragment din emisiunea „În fața ta”
Realizator: Cu toate astea, dumneavoastră aţi descoperit în luna februarie, când aţi ieşit în stradă, am văzut că aţi fost activă în perioada aceea, solidaritatea protestatarilor. Cum aţi găsit această nouă Românie, pe care, spuneţi dumneavoastră, n-aţi găsit-o în tren, n-aţi găsit-o în alte situaţii, dar aţi găsit-o atunci în stradă?
Medeea Marinescu: Vedeţi, de asta spun că România mi se pare că e uşor debusolată. Pentru că românii se obişnuiesc, s-au obişnuit să se revolte numai atunci când le ajunge cuţitul la os sau atunci când se întâmplă o dramă uriaşă cum a fost şi cea de la Colectiv, care a scos mii de oameni în stradă. Dar de ce trebuie să moară 65 de oameni pentru ca românul să urle împotriva nedreptăţii? De ce nu o putem face în mod constant şi civilizat? Vedeţi, aici apare problema, sigur că atunci în februarie am ieşit în stradă, atunci cred că a fost şi momentul meu de, dacă vreţi, de debusolare în care mă întrebam da' ce fac eu de aici încolo, în ce ţară îmi cresc eu copilul, copiii, şi am ieşit în stradă din disperare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am facut si eu o reclamatie la CFR, ptr un vagon/multe murdar/murdare si am sa mai fac acolo unde este cazul. Si deschid gura si-mi spun parerea. Si sunt nascuta si crescuta si educata in comunism asa ca nu tine de varsta ci doar de atitudinea fiecaruia dintre noi.
Cat despre CFR si vandut bilete dublu, era si acum 20 de ani - nimic nu s-a schimbat.