Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„- Doamna Marinescu, ce vă trebuie scandal?!” Trenul spre Bușteni, actrița Medeea Marinescu și protestul solitar: „Am fost singura dintre acele 6 persoane care a luat atitudine...”

Medeea Marinescu

Foto: Facebook Medeea Marinescu

Cine vrea să lupte în România împotriva incorectitudinii riscă să fie privit drept o ciudățenie, tocmai de către acei oameni care sunt victime directe ale acelei incorectitudini. Actrița Medeea Marinescu a avut ocazia să constate acest lucru într-un tren, în timpul unei scene de viață, care părea o scenă de film.

Voia să ajungă cu trenul de la București la Bușteni, și-a luat bilet, s-a urcat în vagon, s-a așezat, iar la cinci minute după aceea au urcat două doamne. Una dintre ele avea bilet chiar pentru locul rezervat de Medeea Marinescu. 

„Doamna s-a așezat lângă mine. Omul care avea locul lângă mine a venit. În 5 minute, am constatat că 6 locuri din zona mea erau dublate. Am zis: Hai să chemăm controlorul. A venit controlorul și a zis: Păi nu mai avem locuri la clasa I. Bun, ce putem face? Păi nu știu. Să vă dăm banii înapoi, să vă dam alte locuri. Mi-am dat seama ca tot vagonul de clasa I era dublat sau triplat. M-am enervat și am zis că fac reclamație”, a povestit actrița în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Au urmat niște scene demne de un scenariu de scurtmetraj. Un tânăr a spus că el stă și într-un picior dacă primește banii înapoi. Altul a zis că s-a săturat și că se mulțumește cu un bilet la clasa a doua. O doamnă i-a spus: „Doamna Marinescu, ce vă trebuie scandal? Nu aveți loc?”.

„Da. Dar problema nu e asta. Problema e că acea greșeală se va repeta dacă nu atragem atenția. Asta era povestea. Am fost singura din cei 6 oameni cu locuri dublate care am făcut reclamație și am primit răspuns după o lună că da, au greșit. Eram singura care nu suferea de pe urma acelei greșeli, dar singura care a luat atitudine. Vedeți? Aici greșește românul. Pentru ce ne trebuie scandal? Nu e bine și așa? Dacă ne dă banii înapoi, stăm și într-un picior”, spune Medeea Marinescu.

Crede că este de datoria ei să atragă atenția atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum ar trebui, pentru că altfel nu va avea niciu drept să se plângă.

„Fac asta cu speranța că se vor schimba. Nu știu daca se vor schimba maine, ce fac eu o picătură într-un ocean. Dar dacă eu fac asta și alt cetățean căruia i s-a întâmplat face lucrul ăsta azi și mâine, și poimâine, cred că ceva trebuie să se schimbe. Schimbarea trebuie să plece de la nivel de mentalitate”.

Medeea Marinescu, fragment din emisiunea „În fața ta”

Realizator: Cu toate astea, dumneavoastră aţi descoperit în luna februarie, când aţi ieşit în stradă, am văzut că aţi fost activă în perioada aceea, solidaritatea protestatarilor. Cum aţi găsit această nouă Românie, pe care, spuneţi dumneavoastră, n-aţi găsit-o în tren, n-aţi găsit-o în alte situaţii, dar aţi găsit-o atunci în stradă?

Medeea Marinescu: Vedeţi, de asta spun că România mi se pare că e uşor debusolată. Pentru că românii se obişnuiesc, s-au obişnuit să se revolte numai atunci când le ajunge cuţitul la os sau atunci când se întâmplă o dramă uriaşă cum a fost şi cea de la Colectiv, care a scos mii de oameni în stradă. Dar de ce trebuie să moară 65 de oameni pentru ca românul să urle împotriva nedreptăţii? De ce nu o putem face în mod constant şi civilizat? Vedeţi, aici apare problema, sigur că atunci în februarie am ieşit în stradă, atunci cred că a fost şi momentul meu de, dacă vreţi, de debusolare în care mă întrebam da' ce fac eu de aici încolo, în ce ţară îmi cresc eu copilul, copiii, şi am ieşit în stradă din disperare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Are dreptate, dar nu înţeleg de ce nu a ieşit în stradă şi când s-a legiferat vânzarea pământului românesc la străini, ajungându-se ca până în prezent peste 55 % din pământ să fie înstrăinat, România fiind singura ţară care a permis aceasta !
  Sau de ce nu ieşim în szradă când guvernul scoate acciza la carburanţi, iar comercianţii, străini şi ei, că deh, ce-a mai rămas al nostru în afară de vreun guvern , scumpesc benzina în loc s-o ieftinească !? Dacă suntem vigilenţi, să fim tot timpul nu doar când le convine unora !
  • Like 0
 • DA e adevarat ca indolenta si lipsa de respect lasa mult de dorit.Doamna Marinescu are dreptate dar cu o floare nu se face primavara.Trebuie multa educatie si simtul civic dezvoltat
  • Like 0
 • Si pentru primirea inapoi a de doua ori costul biletului romanul zboara pe langa tren, iar pentru despagubire consistenta in instanta tot el, romanul, se face locomotiva si are el grija de tren.
  • Like 0
 • Este de fapt vorba despre ceea ce identifica Marin Preda drept „buimăceală” a unora dintre personajele sale; o atitudine tipic românească cu efecte dezamăgitoare.
  • Like 2
 • Asa ar fi bine de procedat ca d-na Marinescu. Dar multi oameni din Romania au atatea griji pe cap, nu au energie pentru procese.
  • Like 0
 • Vorba lu Nea Mitica :” România e o țara mai a dracu decât țările bananiere . “. Romanul ( exista și excepții ) a rămas la statutul de homo erectus , pina ajunge la homo sapiens mai are încă vreo 5000000000000 ani !
  • Like 3
 • O mentalitate, articolul in cauza cu protagonista....mai multe mentalitati, mai jos in comment-uri. Concluzia numitorului comun ? Unora le place sa merga cu trenul !
  • Like 0
 • Asa procedez si eu! Doamna Medeea Marinescu a reactionat ca un cetatean european. I s-au confiscat niste drepturi, a facut o sesizare si cineva ar fi trebuit sa plateasca. N-a dat in cap si n-a injurat pe nimeni! Cu cat vom fi mai multi care sa procedam la fel, cu atat mai repede si legea se va schimba si nu va mai permite statului, prin functionarii bine platiti de noi, sa greseasca, sa nu raspunda si chiar sa ne ia peste picior. In acest sens eu am reusit sa implementez un program care sa trezeasca constiinta civica la copii si adolescenti. Daca educatia se face in masa si de la varste mici, o intreaga generatie va actiona altfel. L-am avut model pe tatal meu care reactiona civic la orice incalcare a drepturilor cetatenesti.
  • Like 3
 • Lucruri de genul acesta se intimpla mereu. Am calatorit si eu la Brasov. Mi-am luat biletul on-line. Dar in vagonul pentru care am primit bilet nu exista locul meu 94. Mai erau si alte persoane care s-au confruntat exact cu aceiasi problema. Daca mi-am aratat nemultumirea am primit un loc si mi-i s-a spus ca oricum de la Sinaia gaseam un loc pentru ca se elibereaza multe. Din pacate aceste mentalitati comuniste inca mai dainuie.
  • Like 2
 • cu tot respectul pentru o actriță, nu poți trăi toată viața luptându-te (”cu morile de vânt”). Ce s-a rezolvat în februarie cu meetingul ? Voiculescu, Fenechiu liberi, nealeșii noștri au salarii duble, unora le-a crescut salariile cu 10 % (sau vreo 40 % in 4 ani). La CFR s-a mai întâmplat, dar sunt greșeli care se pot întâmpla în viață, sunt neplăcute, dar nu poți tăia capul cuiva, sau să-i iei din salariul de 1200 lei. A face reclamație înseamnă, de multe ori, să-ți pierzi timp și nervi degeaba, mai ales nervi. Îmi aduc aminte de 2 întâmplări în care am făcut reclamație și am realizat că mi-am pierdut timpul și m-am enervat. Cui să-i pese, vămii românești ? No way! Să rezolve poliția o înșelăciune făcută de o firmă de recuperare ? Mai bine-l pui pe reclamant pe drumuri, îl pui să dea declarație și va regreta el. Credeți că ”ei” pățesc ceva ? Și dacă s-ar ajunge la demitere (deși i-am cerut demisia lui Iordache), ce s-a întâmplat ? A venit Toader și ne tot poartă cu preșul, cu legea, cu avizele, o schimbă ”pe ici pe colo”. Nu poți toată viața să te lupți cu sistemul, lui nu-i pasă, tot acolo stă. Dar oameni care nu au produs nimic în viață sunt dispuși să se bată cu toată lumea tocmai pentru că ei nu sunt în stare de altceva. Românii nu mai vin la vot nu de anul trecut ci de 8 sau 21 de ani. Tocmai pentru că nu se schimbă nimic, că nu avem încredere în nimeni.
  • Like 2
  • @ Romeo Ionescu
   daca am fi fost toti uptatori ca si stimata doamna Marinescu poate,azi nu se mai intimplau lucruri de genul asta
   • Like 4


Îți recomandăm

Alexandra Boberly

Este prima dată în ultimii ani când președintele Academiei Europene de Film încearcă să semnaleze pasarea ștafetei - fie și numai declarativ momentan - tinerei generații. Și când spunem tineri nu mă gândesc la cineaști sub 30 de ani, ci la un spectru mai larg între 20 și 50 de ani. (În imagine: Alexandra Borbely//Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult