Foto: SOPA Images/ Sipa Press/ Profimedia
Trăim într-o eroare cumplită având impresia că oamenii au luptat în revoluții pentru o viață mai bună, pentru progres, pentru drepturile pe care le avem astăzi. Realitatea este că doar o foarte mică parte a populației a generat revoluțiile, grupuri de persoane animate de idealuri diferite, oameni marginalizați de societate. Marea masă nu s-a alăturat revoluțiilor, marea masă de cele mai multe ori chiar a condamnat schimbarea. Cu toate acestea progresul social a fost însușit de toți.
Grupul celor care se opun schimbărilor este convins că numai tradiția contează, că societatea trebuie să evolueze așa cum a fost și înainte, idealizând trecutul. Să nu se schimbe nimic. Frica de necunoscut, frica de nou, acesta e motivul pentru care nu doresc revoluțiile.
Eu știu ce s-a întâmplat la Revoluția din 89. O foarte mică parte a populației a demonstrat în stradă, în marea lor majoritate oameni nesusținuți. Grosul populației a stat ascunsă în casă, a așteptat să vadă cum se înclină balanța, să iasă oportunist când lucrurile se mai limpezeau. De altfel s-a văzut foarte clar că poporul a dorit schimbarea lui Ceaușescu, dar nu a dorit schimbarea comunismului, schimbarea sistemului. Iliescu a fost votat masiv, de peste 85%, tocmai pentru că cetățenii voiau să rămână tovarăși. Astăzi, că vor să recunoască sau nu, toți acești tovarăși o duc mult mai bine decât acum 30 de ani, dar asta se datorează acelui mic grup de oameni denumiți la vremea respectivă, golani, huligani, „agenturili străine” etc. Tinerii de astăzi nici nu-și pot imagina o viață așa cum am avut noi până în 89.
Cei care sunt la putere încearcă să-i prezinte pe contestatarii lor ca pe niște dușmani ai poporului, anarhiști, neo-marxiști, sexo-marxiști, bandiți, tâlhari la drumul mare. Este evident că cei ce se lăfăie în bunăstare nu doresc o revoluție. Ideologic vorbind, cei ce se opun mișcărilor de protest se folosesc de două arme mai ruginite, dar care încă mai funcționează: naționalismul și religia.
În Franța, o țară cu o tradiție puternică în materie de revoluții, au fost protestele „vestelor galbene”. De acolo am auzit un mesaj „bogați versus săraci”. În SUA acum sunt mișcări masive cu mesaje diverse: feminism, anti-rasism, ecologic, și probabil de conjunctură, dar bine exploatat, anarhism și comunism. Acestea se consideră a fi forțele progresiste pentru că ele promovează schimbarea, revoluția. Cei ce se opun sunt numiți conservatori, tradiționaliști sau fricoși.
În democrație protestele sunt permise, mai mult, se consideră ca fiind sunt un mijloc legal de a te face auzit. Țările cu tradiție democratică exersează permanent acest mijloc de presiune. La noi lumea se sperie și caută să fie liniște cu orice preț, chiar dacă se taie curentul, nu se dă căldură, nu sunt alimente, nu contează, important e să fie liniște. Asta e tradiția noastră, să nu ne revoltăm.
Românul ține cu stăpânirea, indiferent cine vine la putere, important e să supraviețuiască. Alții nu sunt așa și din acest motiv ar trebui să nu judecăm și să nu ne mirăm. S-a declanșat un război în toată regulă pe rețelele de socializare. La o fotografie cu niște albi care își cereau iertare pentru acțiunile înaintașilor lor am văzut comentarii de genul: „de ce trebuie să-mi cer eu iertare pentru ce au făcut unii acum 200 de ani?”. Tot din tabăra „contra” se înmulțesc articolele cu „vinovăția de a fi alb” în care se revendică 4000 de ani de civilizație construită de omul alb. Mai există și varianta ce diluează mesajul protestatarilor care spune „toate viețile contează”, în opoziție cu „viața negrilor contează”.
Venitul universal însă e o idee generoasă și din ce în ce mai vehiculată. Munca a fost automatizată, informatizată, eficientizată la maximum, cu repercusiuni serioase în societate, șomajul a crescut și probabil va crește, lipsa veniturilor pentru categorii din ce în ce mai largi ale populației, adâncirea diferențelor sociale între bogați și săraci. Munca nu mai are o valoare economică, dar nici morală. Degeaba îți dorești să muncești dacă nu ai unde.
Nicio revoluție nu s-a bucurat de încurajarea majorității populației, multe dintre revoluții au fost înăbușite, altele au reușit parțial, cu toate astea în urma lor au avut loc schimbări, schimbări ce au făcut viața oamenilor mai bună.
La noi intelectualitatea, în mod nenatural, s-a plasat în zona tradițională și conservatoare. În occident intelectualitatea conduce revendicările maselor populare, se interesează de viața celor săraci pe care îi învață și îi reprezintă. Misiunea de a fi alături de cei defavorizați este oricum mai nobilă decât aceea de a fi bufon la curtea regelui. Se miră unii că de ce universitățile din SUA sunt în frunte, de ce tinerii se revoltă. Așa a fost întotdeauna și probabil că așa va fi și în viitor, masa critică pentru declanșarea progresului se formează în rândul tinerilor studioși.
Noi suntem cei care suntem anapoda în toată chestiunea asta, nu ei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De asemenea banii rezultati din activitatea economica sa fie folositi in comunitatile care produc. Nu produci si freci duda la nivel de comunitate nu ai ce sa imparti. simplu. Ia priviti la Haiti. Oamenii aia sunt independenti de 200 si ceva de ani. O duc bine? Atata pot. Au exact ce merita!
La momentul asta comunitatile neagra si latino profita cu nerusinare de ajutoare sociale la care nu contribuie decat infim. Unde e egalitatea ca eu nu o vad?
Dacă ei ar fi serioși, ar avea o bază, planuri si voință, poate unii dintre noi i-am lua în serios. Recunosc, pe undeva sunt curioasă dacă așa ceva ar reuși FĂRĂ să răsucească ideea de libertate și natura umană. Cât de "liberi" am fost acum 30 și ceva de ani, asta știm. Mai știm și de ce. Dar cum la ei totul e inconsistent și nebulos, cum nu-i văd dornici să pună osul la treabă nici noi nu putem să-i luăm în serios. DACĂ ar avea măcar sorți de izbândă aș recunoaște și mi-aș face mea culpa. Dar...acum nu. Nu știu dacă vreodată ar fi. Ce va fi peste niște sute ori mii de ani nu se poate prevedea. Acum sunt doar fumuri și iluzii care se risipesc în fața realității ca...fumul de marijuana.
Socialismul este o iluzie periculoasă, ideile de egalitate și dreptate s-au transformat fără excepție în contrariul lor! Toți și-au rupt dinții până acum iar cei de rit nou își închipuie că-s ei mai breji și o să le iasă.
În occident e altceva, e vorba de sistem social, dar știți de ce? Pentru că pot, au acumulat rezerve și au de unde. Dar nici ei nu-i lasă în pace pe trântori.
Revoluționarii de carton din USA nu-s decât niște naivi îmbătați de iluzii iar armele lor sunt vopseaua și joint-ul.
"Avangarda revolutionara ....."
Unii le mai spun "mineri". Pentru ca unii ies in strada si incaseaza gloante, bastoane, gaze sau Covid...(cum e sa organizezi manifestari populare de amploare, in plina pandemie?) si altii profita. Asa a fost mereu si va fi mereu.
Totusi, trebuie sa existe o corelare intre obiectiv, fortele "avangardiste", metode. De ce sa scot lumea la demonstratii (repet, in plina pandemie intens popularizata de aceleasi forte care scot lumea in strada -?!!!-), daca am majoritatea in Parlament? Cretinism sau demagogie?
Ce revolutie vreau sa fac, darimind statui? Intimplator, nici nu stiau ce/pe cine reprezinta unele din ele. (Aceeasi mentalitate ca la ISIS(DAESH). Ca de obicei, extremele se ating. Si gindesc, actioneaza la fel.)
De ce nu se da ordin sa se inlantuiasca marea/oceanul si sa fie biciuita?
Ce schimba, in fapt, toata aceasta fermentare de drojdii? (Legi permisive, pentru categoriile pe care le amintiti, se tot dau din '68 incoace. Dar vor tot mai mult. Sa ne gindim ca o minoritate -sau mai multe, aliate- vrea sa dicteze majoritatii prin forta? Ciudat... Si cine profita de dictatura asta? Caci exista si un profitor, ca intotdeauna.)
Nu cumva telul este mult mai prozaic si mai apropiat? (Vezi alegerile din noiembrie.) Intreb si eu. Nu prea sunt lamurit. Dvs., deja, v-ati lamurit? Nu toti sunt asa geniali ca dvs si prietenii dvs...
(Si cum se rezolva problema inegalitatilor sociale, prin iesirea in strada? Se vor da legi ca cei care muncesc, gandesc, economisesc mai mult, sa dea si lenesilor, prostilor, risipitorilor, asa cum era in comunism?)
Am vazut imagini si clipuri video cu astfel de practici. Parca asistam la un ritual religios. Intr-un fel e cam ca-n crestinism cu pacatul originar. Te-ai nascut alb, esti vinovat pentru ce-au facut altii in trecut. Insa in crestinism poti sa scapi pacatul originar prin botez. Pana acum n-am vazut ca profetii BLM sa ofere vreo metoda pentru lepadarea de pacatul de a fi alb.
Și apoi: "se revendică 4000 de ani de civilizație construită de omul alb". Nu înțeleg. Cu ce ar fi putut contribui omul negru la civilizație, când el a fost izolat în Africa? De ce aceștia politically correct aleg să ignore adevărul? Și să fiu rea(listă) până la capăt, care civilizație au construit ei PÂNĂ la venirea omului alb, ce-i drept, incredibil de crud și profitor? Au fost luați sclavi, ținuți în întuneric însă acum ce oare, inafara propriilor complexe, îi face să rămână mai departe în întuneric și se plâng doar pe muzică rap și hip-hop? Cu toate că sunt oameni înzestrați cu multe calități. Și da, sunt mai presus de orice, oameni.
Problema cu revoluțiile este însă alta: scopul lor a fost unul destul de nebulos și nerealist. S-a dorit mereu mai bine însă n-au fost luate în calcul toate capcanele. Nici chiar cei mai idealiști dintre ei nu au avut o imagine clară despre cum ar trebui să arate societatea dorită, chiar dacă au pornit la luptă cu Capitalul în mână. Ca să schimbi radical o societate ai nevoie de un PLAN iar schimbarea ar începe cu schimbarea fundamentală a omului, din interior. Imposibil. Capii revoluțiilor au luptat pentru un scop în esență bun în timp ce marea majoritate s-a lăsat doar dusă. Revoluțiile s-au făcut cu oameni flămânzi, semi-analfabeti și dornici de răzbunare. Mase de manevră. Idealurile au fost ciuntite, îngreunate de compromisuri. Ce a ieșit din toate revoluțiile socialiste am văzut (și ce ar ieși acum dintr-una e iarăși previzibil). Ce a ieșit din revoluția din 1989 iar am văzut, deși era imperios necesară. Se găsesc întotdeauna unii să tragă foloase.
Nu pot să nu mă gândesc la revoluția din Iran, pornită de ...studenți revoltați de capriciile șahului, revoluție efectiv confiscată de gruparea islamistă care domnește și azi.
Nu există azi nici o țară care să aibă deja o infrastructură adaptabilă unui sistem socialist, USA cu atât mai puțin.
Cu CHAZ, marijuana și vise nu se poate construi o lume nouă de altfel utopică.
Da, și această mișcare va trece.
Omul alb nu a luat nici un negru (sau nu am voie sa scriu "negru"?) sclav. Se luau intre ei, in luptele intertribale. Si tot ai lor ii vindeau. Daca nu ii cumparau albii, ii omorau.
Oricum, lumea nu stie ca primii sclavii in America de nord au fost... albii. Prin tot felul de contracte de care nu puteau scapa toata viata.
Si ca primul stapin de sclavi negri, in America de Nord, a fost un ... negru! El a adus sclavia si s-a judecat pentru dreptul de a detine sclavi.
Multe nu stiu pitigoii astia, care tot dau cu gura.
Si ce vor, de fapt? Sa comita, si ei, abzurile pe care le condamna? Pai sunt sanatosi la cap? Sunt -totusi- minoritari. Nu-si dau seama de consecinte?
Ei nu-si pot implementa dictatura decat prin forta statului. dar condamna existenta statului. -?!!!-
Dobitoci, care nu au vazut fata raului si care macane la ordin, tot felul de texte rasuflate. Comunismul a esuat in practica si nimeni n-a inventat un nou sistem!
O putea fi inventat?
In nici un caz cu darimari de statui si tugulanii/"minerii" in strada.
Aici e problema. Comunismul funcțional nu a fost inventat și nu există decât în visele lor pline de fum(uri). Poate prin sf-uri căci e sf.
PS: aș vrea să știu ce și cum ar face, care planuri au, ce bază teoretică au (evident n-au) așa, just for fun.
PPS: pe pițigoii ăștia o să-i mănânce Trump fripți la micul dejun. Acum încinge grătarul.