Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Revoluție în Sănătate: spitalele, obligate să facă publice achizițiile și sponsorizările pe care medicii le primesc de la companiile private

Un proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice prevede că unitățile sanitare vor fi obligate să dea publicității atât informațiile despre achizițiile făcute, cât și despre sponsorizările primite de medici de la producătorii sau distribuitorii de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum și de la asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale finanţate de aceştia.

Totodată, spitalele de stat vor mai trebui să fie transparente în ceea ce privește studiile clinice derulate în cadrul lor și să publice analiza internă a riscurilor și vulnerabilităților la corupție.

Cetățenii vor trebui să fie informați și cu privire la indicatorii de performanţă realizaţi de managerii instituţiilor spitaliceşti, conform contractului de management.

„Spitalele private care au încheiate contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate sau care folosesc patrimoniul public, au obligaţia de a implementa mecanismul privind asigurarea transparenței în sistemul de sănătate, pentru următoarele domenii de interes: a) Veniturile obținute prin furnizarea serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sau prin utilizarea patrimoniului public; b) Sponsorizările, plata investigatorilor în cadrul studiilor de cercetare clinică și orice alte tipuri de transferuri de valoare primite de profesioniştii din domeniul medical aflaţi în relaţii contractuale cu spitalul privat, de la producători, deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă sau distribuitori de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum și asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale finanţate de aceştia; c) Studiile clinice derulate în cadrul spitalului privat”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern.

De asemenea producătorii și distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale vor trebui să implementeze mecanismul privind asigurarea transparenței în sistemul de sănătate în ceea ce privește sponsorizările către personalul medical, organizațiile profesionale sau organizațiile de pacienți, și studiile clinice finanțate și derulate în sistemul de sănătate românesc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara, oare cum as putea sa mai rezolv o situatie ireversibila, m-am imbolnavit de cancer datorita cardului blocat din greseala de angajatii unei case de asiguari? Este drept, m-au distrus pe mine si familia mea.
    • Like 0
  • O problema ar fi , faptul ca , profesia de farmacist , este inscrisa in catalogul profesiilor liberale . Astfel ca , asa cum notarii , avocatii , expertii contabili , au dreptul sa-si deschida SC cu activitatea specifica pregatirii lor , asa si farmacistii au acest drept. Dar , acest aspect , in domeniul farma , este incalcat LEGAL , legiferat in Parlamentul Romaniei. Astfel ca , oricine poate infiinta SC cu profil farmacie , iar farmacistul are statut de simplu angajat !!
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Domnu ministru ati auzit asa ..sa zicem de ...bugetul consolidat..?? nu cred ca ati auzit cum nici marea majoritate a romanilor nu au auzit..ministerul sanatatii se chinuie sa faca CE???fondurile vin de unde ??banii asiguratilor, pentru sanatate ajung in domenii care nu au nici o legatura cu aceasta..nu aveti ce sa raspundeti ,vina nu este a ministerului sanatatii ci a sistemului ..sau mai bine zis al asa zisului forum legislativ care nu are habar despre asistenta medicala,sau mai bine zis personajele care ar trebui sa se ocupe de aceasta ...nu au ..cunostintele necesare sau sa zicem interesul de a rezolva o mare parte din aceste disfunctionalitati.NICI UN GUVERN NU A SEPARAT ASIGURAREA DE SANATATE PLATITA DE ROMANI DE BUGET..ce altceva mai doriti stiti ca bugetu se duce la f...ui masa, BUGETUL CONSOLIDAT.......
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult