Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Revoluție în Sănătate: spitalele, obligate să facă publice achizițiile și sponsorizările pe care medicii le primesc de la companiile private

Un proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice prevede că unitățile sanitare vor fi obligate să dea publicității atât informațiile despre achizițiile făcute, cât și despre sponsorizările primite de medici de la producătorii sau distribuitorii de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum și de la asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale finanţate de aceştia.

Totodată, spitalele de stat vor mai trebui să fie transparente în ceea ce privește studiile clinice derulate în cadrul lor și să publice analiza internă a riscurilor și vulnerabilităților la corupție.

Cetățenii vor trebui să fie informați și cu privire la indicatorii de performanţă realizaţi de managerii instituţiilor spitaliceşti, conform contractului de management.

„Spitalele private care au încheiate contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate sau care folosesc patrimoniul public, au obligaţia de a implementa mecanismul privind asigurarea transparenței în sistemul de sănătate, pentru următoarele domenii de interes: a) Veniturile obținute prin furnizarea serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sau prin utilizarea patrimoniului public; b) Sponsorizările, plata investigatorilor în cadrul studiilor de cercetare clinică și orice alte tipuri de transferuri de valoare primite de profesioniştii din domeniul medical aflaţi în relaţii contractuale cu spitalul privat, de la producători, deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă sau distribuitori de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum și asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale finanţate de aceştia; c) Studiile clinice derulate în cadrul spitalului privat”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern.

De asemenea producătorii și distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale vor trebui să implementeze mecanismul privind asigurarea transparenței în sistemul de sănătate în ceea ce privește sponsorizările către personalul medical, organizațiile profesionale sau organizațiile de pacienți, și studiile clinice finanțate și derulate în sistemul de sănătate românesc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara, oare cum as putea sa mai rezolv o situatie ireversibila, m-am imbolnavit de cancer datorita cardului blocat din greseala de angajatii unei case de asiguari? Este drept, m-au distrus pe mine si familia mea.
    • Like 0
  • O problema ar fi , faptul ca , profesia de farmacist , este inscrisa in catalogul profesiilor liberale . Astfel ca , asa cum notarii , avocatii , expertii contabili , au dreptul sa-si deschida SC cu activitatea specifica pregatirii lor , asa si farmacistii au acest drept. Dar , acest aspect , in domeniul farma , este incalcat LEGAL , legiferat in Parlamentul Romaniei. Astfel ca , oricine poate infiinta SC cu profil farmacie , iar farmacistul are statut de simplu angajat !!
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Domnu ministru ati auzit asa ..sa zicem de ...bugetul consolidat..?? nu cred ca ati auzit cum nici marea majoritate a romanilor nu au auzit..ministerul sanatatii se chinuie sa faca CE???fondurile vin de unde ??banii asiguratilor, pentru sanatate ajung in domenii care nu au nici o legatura cu aceasta..nu aveti ce sa raspundeti ,vina nu este a ministerului sanatatii ci a sistemului ..sau mai bine zis al asa zisului forum legislativ care nu are habar despre asistenta medicala,sau mai bine zis personajele care ar trebui sa se ocupe de aceasta ...nu au ..cunostintele necesare sau sa zicem interesul de a rezolva o mare parte din aceste disfunctionalitati.NICI UN GUVERN NU A SEPARAT ASIGURAREA DE SANATATE PLATITA DE ROMANI DE BUGET..ce altceva mai doriti stiti ca bugetu se duce la f...ui masa, BUGETUL CONSOLIDAT.......
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult