Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care a vorbit la prezentarea Strategiei naţionale anticorupţie 2016-2020 despre efectele „plicului” dat medicilor.
În opinia lui, „plicul” are legătură cu salariile mici ale personalului medical.
„CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanțele legale aș vrea să mă refer la cauzele plicului. Nu poți să vorbești despre cauzele plicului fără să vorbești despre salariile relativ mici ale personalului medical. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentați să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul așa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mulți pacienți să nu ajungă la medic. Din punct de vedere moral, plicul e nimic altceva decât un abuz, un abuz împotriva celor mai slabi ca noi, un abuz împotriva noastră, a tuturor, atunci când suntem cel mai vulnerabili", a spus ministrul Vlad Voiculescu.
Ministrul Voiculescu vede o problemă la nivelul mentalității societății și a dat exemplul unei mame care și-a dus prea târziu la doctor copilul bolnav de cancer, pe motiv că „nu avea bani de București”. Ministrul a precizat că personal cunoaște mulți medici oncologi care nu ar condiționa actul medical de primirea de foloase necuvenite.
„Acum ceva vreme am întâlnit într-o localitate din Dâmboviţa o mamă care şi-a dus copilul prea târziu la medic. Avea o afecțiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: „Nu am eu bani de București'. (...) Întâmplător știu foarte mulți medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu știu nici măcar unul care să condiționeze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la București, nu putea să-și ducă copilul la tratament fără a avea bani pentru a face lucrul acesta. Corupția ucide!", a precizat ministrul.
Oficialul de la Sănătate spune că din cauza corupției apar și conflicte între membrii personalului medical.
„Plicul duce la conflicte nejustificate între membrii corpului medical, pentru resurse, precum săli de operaţii, paturi şi multe altele. Plicul îi face pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienți de multe ori pentru că există plic. Plicul, de asemenea, duce la existența absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce și la respingerea ideii de second opinion, second opinion fiind un mecanism care salvează vieți și care salvează și bani", este de părere Voiculescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In acest moment sistemul medical este de tot rahatu' (scuzati-mi expresia!), care omoara competenta si oamenii, (atat pacietii cat si medicii)! Tot sistemul trebuie aruncat la gunoi si reconstruit altul.
Solutiile doamna Voiculescu, care sunt solutiile? De ce nu-l intrebati pe domnul ministru? Eu asta astept sa ne spuneti, ca macar este intrebat si poate da raspunsuri concrete.Umblam cu strategia anti coruptie plina de vorbe goale.Solutia frate, care e solutia! Sa ne spuna, uite incepem cu spitalul X, facem mai intai curatenie adevarata si la propriu si la figurat in el, punem la intrare o receptie la care punem o tanti care se ocupe de formalitati, facem un soft care tina legaruta cu toate departamentele din spital, care sa programeze pacientii, sa-i caute la acte, la istoric medical s.a.m.d. Si daca merge ok la primul, care e luat pilot facem in toata tara, in 10-20 ani! Ce dracu e asa de greu?