Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Sănătății: „Plicul dat în spitale este un abuz împotriva noastră atunci când suntem cel mai vulnerabili”

Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care a vorbit la prezentarea Strategiei naţionale anticorupţie 2016-2020 despre efectele „plicului” dat medicilor.

În opinia lui, „plicul” are legătură cu salariile mici ale personalului medical.

„CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanțele legale aș vrea să mă refer la cauzele plicului. Nu poți să vorbești despre cauzele plicului fără să vorbești despre salariile relativ mici ale personalului medical. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentați să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul așa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mulți pacienți să nu ajungă la medic. Din punct de vedere moral, plicul e nimic altceva decât un abuz, un abuz împotriva celor mai slabi ca noi, un abuz împotriva noastră, a tuturor, atunci când suntem cel mai vulnerabili", a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Ministrul Voiculescu vede o problemă la nivelul mentalității societății și a dat exemplul unei mame care și-a dus prea târziu la doctor copilul bolnav de cancer, pe motiv că „nu avea bani de București”. Ministrul a precizat că personal cunoaște mulți medici oncologi care nu ar condiționa actul medical de primirea de foloase necuvenite. 

„Acum ceva vreme am întâlnit într-o localitate din Dâmboviţa o mamă care şi-a dus copilul prea târziu la medic. Avea o afecțiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: „Nu am eu bani de București'. (...) Întâmplător știu foarte mulți medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu știu nici măcar unul care să condiționeze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la București, nu putea să-și ducă copilul la tratament fără a avea bani pentru a face lucrul acesta. Corupția ucide!", a precizat ministrul.

Oficialul de la Sănătate spune că din cauza corupției apar și conflicte între membrii personalului medical.

„Plicul duce la conflicte nejustificate între membrii corpului medical, pentru resurse, precum săli de operaţii, paturi şi multe altele. Plicul îi face pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienți de multe ori pentru că există plic. Plicul, de asemenea, duce la existența absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce și la respingerea ideii de second opinion, second opinion fiind un mecanism care salvează vieți și care salvează și bani", este de părere Voiculescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fără plic ești......Mort!Nu mai vindeți gogoși aici.Și dacă scapi fără plic la doctor, te ucid .....nenorocirile alea de asistente și infirmiere! Te duc cu scaunul la cite un cabinet și te lasă acolo pentru ca i-ai dat doar 5lei sau 10 lei .îți vine sa pui mina pe mitraliera! Partea proasta e ca și la privat e...La fel. Acolo mai și plătești!
  • Like 0
 • Ei bine, la români plicul a ajuns să facă parte din cultură. Ne-a intrat în sânge. Te duci la frizer. După tunsoare îi lași ceva extra? Te duci să îți speli mașina. Lași ceva extra? Medicii or fi mai proști? Numai că nouă ne place să dăm atenții doar atunci când vrem, doar pentru a suferi de exces de zel, o chestie nativă la noi. Aici pot da exemple oricui le cere. Cele expuse în articol sunt efectele majore înrudite cu micile atenții cu care fiecare dintre noi parcă suntem familiarizați. Pe principiul vrem să avem bani dar urâm să avem servici și nu vrem să dăm șpagă dar preferăm să lăsăm atențiile subtile. Un păcat minor nu este mai pur decât unul major.
  • Like 0
 • Stefania check icon
  Ne spune domnul ministru (pe care il respect doar pentru faptul ca iese si spune adevarul) care sunt solutiile? Medicul competent nu conditioneaza actul medical niciodata! Cand o sa vedem un sistem care respecta valorile medicale adevarate si elimina medicii incompetenti si corupti? In acel moment o sa dispara in mod natural si plicul!
  In acest moment sistemul medical este de tot rahatu' (scuzati-mi expresia!), care omoara competenta si oamenii, (atat pacietii cat si medicii)! Tot sistemul trebuie aruncat la gunoi si reconstruit altul.
  Solutiile doamna Voiculescu, care sunt solutiile? De ce nu-l intrebati pe domnul ministru? Eu asta astept sa ne spuneti, ca macar este intrebat si poate da raspunsuri concrete.Umblam cu strategia anti coruptie plina de vorbe goale.Solutia frate, care e solutia! Sa ne spuna, uite incepem cu spitalul X, facem mai intai curatenie adevarata si la propriu si la figurat in el, punem la intrare o receptie la care punem o tanti care se ocupe de formalitati, facem un soft care tina legaruta cu toate departamentele din spital, care sa programeze pacientii, sa-i caute la acte, la istoric medical s.a.m.d. Si daca merge ok la primul, care e luat pilot facem in toata tara, in 10-20 ani! Ce dracu e asa de greu?
  • Like 0
 • Venom check icon
  Păi ministrul ar fi trebuit să ordone anchetă la Oncologie, dacă avea informații fie și vagi, nu s-o facă proastă pe o mamă, mai ales după ce femeia și-a pierdut un copil din cauza reputației de șpăgari a medicilor. În loc de asta, face pacienții vinovați că exploatează bieții medici la vulnerabilitate. Nu-mi dau seama ce e la Voiculescu, prostie sau tupeu.
  • Like 0
 • Dl Vlad Voiculescu eu nu cred ca plicul are legatura cu salariile mici ale medicilor; poate este vorba de asa ceva la asistenti... Sunt destui medici care au si cabinete particulare si au suficiente venituri suplimentare si asta nu-i opreste sa sa primeasca plicul la o interventie pe care o are la spitalul la care lucreaza. Si daca nu dai plicul dai oricum bani pe medicatie, pe o flexura etc. pt spitalul " nu are". Daca doriti exemple vi le pot da. Vorbiti din prisma unui om care are un nume si o functie. Daca ma duc eu neica nimeni la doctor sigur " imi trebuie un plic ".
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult