Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rezistența lui Mihai Șora: „Când țara ta este confiscată de hoți și impostori, văduvită de ceea ce are ea mai valoros, când țara ta se prăbușește sub cozi de topor...”

Mihai Șora

„Așadar, ne întoarcem la esențe: r e z i s t”, a scris miercuri filosoful Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române, pe contul său de Facebook. Postarea are până acum peste 4.600 de aprecieri și 550 de distribuiri. 

Peste 1.500 de oameni au protestat miercuri seara în fața Guvernului față de grațierea corupților. Șeful Comisiei juridice, Șerban Nicolae, i-a numit joi pe protestatari „oameni neinformați sau care poate au tendința, așa o plăcere să fie manipulați”. După proteste, Comisia juridică din Senat a decis joi că faptele de corupție nu vor mai fi grațiate.

Când țara ta este confiscată de hoți și impostori, văduvită de ceea ce are ea mai valoros – mințile strălucite și brațele vrednice –, când țara ta se prăbușește sub cozi de topor, a-i descuraja pe tinerii care aleg să rămână acasă ori pe cei cărora, din exil, încă le pasă, a-i îndemna să plece ori să nu se mai întoarcă vreodată devine o formă de cinism iresponsabil, periculos și grosolan.

Iresponsabil – pentru că stă sub semnul unei generalizări absurde, fără legătură cu ființele umane (reale și irepetabile).

Periculos – pentru că ceea ce poate trece drept un „sfat“ nu este decât cultivarea resentimentelor și frustrărilor celor care oricum ar fi nemulțumiți, în orice fel de împrejurări și în orice țară s-ar fi născut.

Grosolan – pentru că jignește tocmai inteligența și talentul celor care chiar fac ceva bun pentru țara lor, rămași acasă ori aflați în exil, și o fac fără emfază, de cele mai multe ori în mod tăcut, anonim și nerăsplătit la justa măsură”, scrisese miercuri Mihai Șora într-o postare anterioară. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Toatã stima domnule Sora! Sã ajungi 100ani,cu mintea limpede,deschisã si permeabilã,e un mare dar al destinului!
    • Like 4
    • @
      Am citit cu atentie reflectiile domnului Mihai Sora, am apreciat eforturile intelectuale in a prezenta starea prezenta a tarii sub pantofii din piele de crocodil a celor ce se identifica foarte plastic ca fiind "cozie de topor" Trebuie sa observ in mod vocal ca aceste cozi de topor nu sunt creatia periodei "Ilesciene" ci le gasea-i cu usurinta si inainte de 1989. Sigur ne intrebam "limbiile de topr " reprezinta o clasa politica specifica zonei balcanice sau este ceva specific romanilor?, raspunsul I-l asteapta opinia publica pentru a sti cum sa-si calibreze eforturile in a iesii din starea de deriva descrisa de dl Sora.Este strada locul unde caracterul militant de protest si inlocuire al "limbilor de topor" se poate realiza? De aici defapt plecam in a ajuta societatea , educindu-i cum sa schimbe limbile de topor in unelte necesare societatii.
      • Like 1
    • @ George Frehden
      check icon
      ...dacă ar fi să apreciez și eu "efortul Dvs intelectual" v-aș da nota 3. Dar poate sunteți plecat de mult, ați uitat limba și apucăturile "zonei balcanice"...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult