„Așadar, ne întoarcem la esențe: r e z i s t”, a scris miercuri filosoful Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române, pe contul său de Facebook. Postarea are până acum peste 4.600 de aprecieri și 550 de distribuiri.
Peste 1.500 de oameni au protestat miercuri seara în fața Guvernului față de grațierea corupților. Șeful Comisiei juridice, Șerban Nicolae, i-a numit joi pe protestatari „oameni neinformați sau care poate au tendința, așa o plăcere să fie manipulați”. După proteste, Comisia juridică din Senat a decis joi că faptele de corupție nu vor mai fi grațiate.
„Când țara ta este confiscată de hoți și impostori, văduvită de ceea ce are ea mai valoros – mințile strălucite și brațele vrednice –, când țara ta se prăbușește sub cozi de topor, a-i descuraja pe tinerii care aleg să rămână acasă ori pe cei cărora, din exil, încă le pasă, a-i îndemna să plece ori să nu se mai întoarcă vreodată devine o formă de cinism iresponsabil, periculos și grosolan.
Iresponsabil – pentru că stă sub semnul unei generalizări absurde, fără legătură cu ființele umane (reale și irepetabile).
Periculos – pentru că ceea ce poate trece drept un „sfat“ nu este decât cultivarea resentimentelor și frustrărilor celor care oricum ar fi nemulțumiți, în orice fel de împrejurări și în orice țară s-ar fi născut.
Grosolan – pentru că jignește tocmai inteligența și talentul celor care chiar fac ceva bun pentru țara lor, rămași acasă ori aflați în exil, și o fac fără emfază, de cele mai multe ori în mod tăcut, anonim și nerăsplătit la justa măsură”, scrisese miercuri Mihai Șora într-o postare anterioară.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.