Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Văd o suferință pe chipul dvs.” Șerban Nicolae, despre cei din Piață: „Oameni neinformați sau care au o plăcere să fie manipulați”

serban nicolae

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Senatorul Șerban Nicolae a spus joi că, în cazul protestatarilor din Piața Victoriei, este vorba de „oameni neinformați sau care au tendința sau așa o plăcere de a fi manipulați”.

„Dacă ar fi vorba de un dialog le-aș spune (protestatarilor din Piața Victoriei -n.n.) să nu cadă pradă manipulării. Am văzut aseară opinii că se reabilitează corupții, că rămân cu banii cei ce au furat. E vorba de oameni neinformați sau care poate au tendința, așa o plăcere să fie manipulați. Pentru că altminteri nu poți discuta de lucruri care nu s-au întâmplat și să spui că așa se întâmplă”, a spus senatorul Șerban Nicolae, răspunzând la întrebarea ce le-ar transmite manifestanților care au protestat miercuri față de votul senatorilor din comisia juridică la legea grațierii.

Referitor la declarația premierului Sorin Grindeanu care a precizat că nu susține amendamentele votate miercuri de senatorii din comisia juridică, Șerban Nicolae a spus că „poate guvernul are deja banii pregătiți pentru amenda de la CEDO”.

„Primul ministru nu susține amendamentele, susține proiectul Guvernului. E de asemenea un punct de vedere. Probabil guvernul are măsurile pregătite în așa fel încât sau poate are deja banii pregătiți pentru amenda de la CEDO”, a spus senatorul Șerban Nicolae, care a adăugat că proiectul legii grațierii nu este „niciun fel de ambiție personală”.

Principalele declarații din dialogul senatorului Șerban Nicolae cu ziariștii, miercuri, pe holul Parlamentului:

(Nu intrați în conflict cu ceea ce spune în prezent conducerea PSD?) „Nu e vorba de conflict. Nu înțeleg de ce vi se pare că totul ar trebui să fie o chestie militărească, pe bază de ordin sau pe bază de comandă unică”

„Dacă asta e fericirea unora și trebuie să rămână oamenii în pușcărie foarte bine, nu e nici un fel de problemă”

(Reprezentantul Parchetului a spus că s-ar transmite un semnal greșit) „Asta este o opinie, dar mie mi se pare o opinie foarte proastă, pentru că eu nu cred că cineva care ar vrea să comită acte de corupție s-ar simți încurajat de o grațiere care privește fapte trecute. Dumneavostră credeți că cine vrea să comită de acum încolo acte de corupție e încurajat, știind că nu mai poate beneficia de acte de clemență? Mi se pare ilogic”. 

„Din păcate se spune despre abuzul în serviciu că înseamnă furt. Pentru specialiști nu se confundă lucrurile. Alții spun că nu ar trebui să se grațieze deloc. Și asta e o opinie. Dar nu e propunerea mea”.

„Din 1000 de deținuti, 12 sunt pentru fapte de corupție și dacă înlăturăm faptele asimilate corupției sunt vreo 8 din 1000. Dacă pe unii îi interesează doar 8, dar nu îi interesează ceilalți 992 și li se pare că e mai grav ce au făcut cei 8 și nu e grav ce au făcut cei 992, asta e un punct de vedere”. 

„Grațierea nu e în programul de guvernare”

Întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea după ce liderul PSD a scris miercuri seara pe Facebook că nu susține votul din Senat pentru legea corupției, Șerban Nicolae a răspuns că nu, adăugând că „grațierea nu e în programul de guvernare”.

„Nu. Dar mai fac o precizare. Grațierea nu e în programul de guvernare. E o chestiune care ține de parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului român. Ați văzut că foarte mulți lideri politici și-au nuanțat opiniile, eu nu mi le-am nuanțat, că nu a fost cazul”.

Șerban Nicolae a declarat că „Franța a grațiat pedepse pentru fapte de corupție și nu s-a inflamat lumea”.

„Eu am explicat că avem un procent foarte mic de condamnați pentru corupție, care arată că România nu e o țară corupță. E total contraproductiv să tot exhibăm această imagine: «România e o țară de corupți. Clasa politică românească e coruptă» . Faptele infirmă”, crede Șerban Nicolae.

„Văd așa o suferință pe chipul dumneavoastră, haideți în sală vă rog”, i s-a adresat Șerban Nicolae unui ziarist, înainte de a pleca la ședința de joi a comisiei juridice din Senat.

Majoritatea senatorilor din Comisia juridică a votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Miercuri seara peste 1.500 de persoane au protestat împotriva votului pentru Legea grațierii.

Joi dimineața senatorii juriști au dat înapoi, iar mai mulți pesediști s-au răzgândit, astfel că grațierea abuzului în serviciu și a conflictului de interese a fost respinsă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Omg...de la base si serban + unu de nu-l cubosc, la ce sa te astepti???
  Oameni buni treaba e nasoala... astia chiar cred ca ciordeala si restu de infractiuni de mai sus pot fi legale. Asa cum sunt legalele pentru tineri tomografu particular in curtea spitalului, politaiu fuge dupa copiii nostri si multe altele. Incerc cu greu sa im traiesc veacul impreuna cu familia in tara mea dar oare cat mai pot ? Parca nu mai pot.... parca m-asi duce la engleji si eu si nu singur....trist dar mai indur !
  • Like 0
 • Vai ce plăcere mi-ar face sa-ți manipulez niște picioare in ratul ale de porc , bre Tovarășe Șerban
  • Like 4
 • Anon check icon
  Aceeasi aroganta, aceeasi lipsa de respect tipica PSD. Tupeu de cocalar parfumat cu aere de superioritate.
  • Like 2
 • check icon
  Feriți-vă de individul ăsta, să nu luați cumva gripă porcină de la el...
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult