Foto: George Călin/Inquam Photos
După ce miercuri oamenii au protestat în stradă față de grațierea faptelor de corupție, Comisia juridică din Senat a decis joi că faptele de corupție nu se grațiază.
PNL şi USR au propus respingerea amendamentelor prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi. Senatorii juriști au votat propunerea reprezentanților Opoziției, cu 5 voturi ”pentru” şi 4 abţineri, scrie News.ro.
Comentariu Cristian Tudor Popescu: „Altă speranţă decât în stradă nu există”
Chiar dacă senatorii juriști au dat înapoi, speranța opririi acestui proiect nu e în Parlament, ci în stradă, crede jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „M-a bucurat reacţia a 1000 de oameni care au ieşit imediat, s-au format nişte reflexe în această societate. Oamenii au simţit că dacă acceptă aşa ceva, ieşirea a sute de mii de oameni în Piaţă în iarnă a fost degeaba. Se licitează continuu în a transforma România într-un stat de hoţi. A fost o reacţie care m-a bucurat. Îndrăznesc să sper că dacă (legea) va trece prin Parlament şi va fi votată - pentru că există această posibilitate -, oamenii ar putea reacţiona din nou. Altă speranţă decât în stradă, din păcate şi din fericire totodată, nu există”, a afirmat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.
Ce s-a întâmplat miercuri
Senatorii juriști au votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.
Cinci senatori PSD și ALDE au votat „pentru” grațierea corupților, în timp ce un senator PNL, unul USR și unul UDMR au votat împotrivă. Situația ar fi fost alta dacă la ședință ar fi participat penelistele Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc care au lipsit fără a trimite înlocuitori. În urma criticilor venite din spațiul public, atât Gorghiu, cât și Pauliuc, care a anuțat că este internată în spital, au trimis la ședința de joi înlocuitori, pe Florin Citu și Iancu Caracota.
Tot joi, senatorii juriști au decis că abuzul în serviciu și traficul de influență nu se grațiază.
În timpul ședinței, fostul președinte Traian Băsescu a pledat pentru grațierea abuzului în serviciu. „Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europe ne găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, a spus Băsescu citat de News.ro.
Șerban Nicolae: „Oameni care au o plăcere să fie manipulați”
Peste 1.500 de oameni au protestat miercuri seara în fața Guvernului față de grațierea corupților. Șeful Comisiei juridice, Șerban Nicolae, i-a numit joi pe protestatari „oameni neinformați sau care poate au tendința, așa o plăcere să fie manipulați”.
Alți politicieni au avut însă alte reacții la scandările străzii.
Președintele este îngrijorat, șeful PSD „dezaprobă categoric”
Oarecum surprinzător, primul care a reacționat a fost premierul Grindeanu, sub „balconul” căruia începuseră să se i strângă din nou cetățenii la protest. Declarația premierului aici.
Al doilea care a reacționat a fost președintele Iohannis, neplăcut surprins de ce s-a întâmplat la comisia juridică din Senat.
În fine, aseară, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că „dezaprobă categoric” amendamentele. Protestatarii nu cred însă în sinceritatea șefului Camerei Deputaților și mută, în prima parte a zilei de joi, manifestațiile în jurul Parlamentului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este un nume fatidic im istoria omeniri