Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Senatorii juriști dau înapoi după proteste și revin asupra votului de miercuri. Faptele de corupție nu se mai grațiază

Comisia juridica din Senat

Foto: George Călin/Inquam Photos

După ce miercuri oamenii au protestat în stradă față de grațierea faptelor de corupție, Comisia juridică din Senat a decis joi că faptele de corupție nu se grațiază.

PNL şi USR au propus respingerea amendamentelor prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi. Senatorii juriști au votat propunerea reprezentanților Opoziției, cu 5 voturi ”pentru” şi 4 abţineri, scrie News.ro.

Comentariu Cristian Tudor Popescu: „Altă speranţă decât în stradă nu există”

Chiar dacă senatorii juriști au dat înapoi, speranța opririi acestui proiect nu e în Parlament, ci în stradă, crede jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „M-a bucurat reacţia a 1000 de oameni care au ieşit imediat, s-au format nişte reflexe în această societate. Oamenii au simţit că dacă acceptă aşa ceva, ieşirea a sute de mii de oameni în Piaţă în iarnă a fost degeaba. Se licitează continuu în a transforma România într-un stat de hoţi. A fost o reacţie care m-a bucurat. Îndrăznesc să sper că dacă (legea) va trece prin Parlament şi va fi votată - pentru că există această posibilitate -, oamenii ar putea reacţiona din nou. Altă speranţă decât în stradă, din păcate şi din fericire totodată, nu există”, a afirmat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Ce s-a întâmplat miercuri

Senatorii juriști au votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul. 

Cinci senatori PSD și ALDE au votat „pentru” grațierea corupților, în timp ce un senator PNL, unul USR și unul UDMR au votat împotrivă. Situația ar fi fost alta dacă la ședință ar fi participat penelistele Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc care au lipsit fără a trimite înlocuitori. În urma criticilor venite din spațiul public, atât Gorghiu, cât și Pauliuc, care a anuțat că este internată în spital, au trimis la ședința de joi înlocuitori, pe Florin Citu și Iancu Caracota. 

Tot joi, senatorii juriști au decis că abuzul în serviciu și traficul de influență nu se grațiază.

În timpul ședinței, fostul președinte Traian Băsescu a pledat pentru grațierea abuzului în serviciu. „Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europe ne găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, a spus Băsescu citat de News.ro

Șerban Nicolae: „Oameni care au o plăcere să fie manipulați”

Peste 1.500 de oameni au protestat miercuri seara în fața Guvernului față de grațierea corupților. Șeful Comisiei juridice, Șerban Nicolae, i-a numit joi pe protestatari „oameni neinformați sau care poate au tendința, așa o plăcere să fie manipulați”. 

Alți politicieni au avut însă alte reacții la scandările străzii. 

Președintele este îngrijorat, șeful PSD „dezaprobă categoric”

Oarecum surprinzător, primul care a reacționat a fost premierul Grindeanu, sub „balconul” căruia începuseră să se i strângă din nou cetățenii la protest. Declarația premierului aici.

Al doilea care a reacționat a fost președintele Iohannis, neplăcut surprins de ce s-a întâmplat la comisia juridică din Senat.

În fine, aseară, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că „dezaprobă categoric” amendamentele. Protestatarii nu cred însă în sinceritatea șefului Camerei Deputaților și mută, în prima parte a zilei de joi, manifestațiile în jurul Parlamentului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • sa achite de 20 de ori prejudiciul...nu doar o data...ce, daca prinzi hotzul si zice sorry tre sa ii dai drumul si "we are ok"? pai atunci daca nu patzeste nimik cind e prins si restituie paguba, normal ca o sa tot fure pina nu mai e prins...
  • Like 0
 • Cum adica "senatorii juristi au votat...." Pai,Basescu e jurist? Tare as vrea sa stiu care din comisie mai e jurist ca Base...
  • Like 1
 • Am citit ca in China functionarii acuzati de coruptie sunt pedepsiti cu moartea. Si la noi, sa-i gratiem? Nu zic sa-i decapitam in piata publica ( ca pe vremea lui Robespierre) dar macar, ca pe la americani, cu pedepse de 40-70 ani de puscarie si decadere din orice drepturi. Auzi alta gogonata: chiar daca a fost condamnat penal ticalosul sa poata sa fie ministru!? Neam de neamul lui, pana la a 7 spita sa nu mai poata ocupa functie publica , darami-te sa fie chiar ministru! Hai ca am ajuns de rasul lumii, s-au terminat toti oamenii capabili din Romania si acum, in lipsa de destepti, punem infractorii ministri in guvernul Romaniei!
  • Like 0
 • Nu vad cum dau inapoi, gratiaza la constituire de grup infractional, gravide, ridzi si eventual udrea, borfasi sub 3 ani sau inveterati in rele peste 70, deci Voiculescu iese automat. Gasca PSD-Basescu-aripa penala din PNL vor continua cu tacticile de fandare pe plansa ca la scrima, iar in final vor lovi in plin. Se va trece prin Parlament o forma mai light a gratierii cat sa nu fie expres pentru toti coruptii, nici nu e nevoie, se pun criterii de varsta si alte criterii generale, tocmai ce ii trebuie Varanului si altor decani de furt. Versiunea hard va veni de la CCR pentru Dragnea-Bombonica cu pragul pe abuz cat sa-l scape pe Dragnea si alte zeci de mii de primar, baroni, satrapi ce doar morti de moarte naturala vor mai parasi functiile.
  • Like 0
 • Taman când mă pregăteam să ies iar în stradă și să-mi încasez cec-ul de la Soros, pfff, ce nervi am. Dar mai nervos e cățelul meu că nu-și primește retribuția canină de la ungur pentru participarea la protest.
  • Like 4
 • Elena
  Este un nume fatidic im istoria omeniri
  • Like 0
 • Ok, au respins amendamentele privind abuzul în serviciu și conflictul de interese, dar au rămas alea adopate ieri privind darea sau luarea de mită, traficul de influenţă sau cumpărarea de influenţă.. Deci cum au dat înapoi?
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult