Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Rezultatele finale, după centralizarea voturilor din străinătate, ar putea să arate o surpriză: diferența dintre PSD și Alianța USR-PLUS, la 13.000 de voturi

Alianta 2020 USR-PLUS, 27 mai

O numărătoare paralelă realizată de Code for Romania, după centralizarea a 100% dintre procesele verbale transmise către BEC din țară și din străinătate, arată un PSD situat la un minim electoral istoric și o Alianță USR-PLUS aflată la doar 13.000 de voturi de poziția a doua.

Astfel, potrivit numărătorii paralele, situația arăta marți, la ora 13:15, astfel:

1. PNL 27.00% - 2,447,985.0 de voturi

2. PSD 22.50% - 2,040,472.0 de voturi

3. USR-PLUS 22.36% - 2,027,106.0 de voturi

4. PRO România 6.44% - 583,898.0 de voturi

5. PMP 5.75% - 521,775.0 de voturi

6. UDMR 5.26% - 476,763.0 de voturi

7. ALDE 4.11% - 372,894.0 de voturi

Dacă diferența infimă va fi confirmată de rezultatele finale ale BEC înseamnă că o organizare puțin mai bună a procesului de vot în străinătate ar fi schimbat clasamentul alegerilor. „Un singur vot. Dacă în fiecare secție mergea încă un singur om care ar fi votat Alianța eram pe locul 2”, a scris pe Facebook Vlad Voiculescu, coordonatorul de campanie al PLUS, când numărătoarea paralelă arăta, înainte de ultima actualizare, o diferență de 20.000 de voturi.

Cum s-a făcut numărătoarea paralelă

Olivia Vereha, cofondatoarea Code for Romania, o comunitate de programatori care dezvoltă aplicații civice, a explicat pentru Republica.ro cum a fost făcută numărătoarea paralelă. 

Reprezentanții Code for Romania se aflau în call center-ul pentru observatori, de unde urmăreau transparența votului, așa cum o fac de la alegerile din 2016 încoace. Rolul lor era acela de a încărca procesele verbale trimise în format electronic de observatorii din secții. „Un coleg de-al nostru, voluntar de la Iași, a făcut un tool care extrage toate procesele verbale trimise către BEC și pe baza numărului de alegători calculează procentul de voturi”, a spus Olivia Vereha.

Rezultatele prezentate au la bază toate procesele verbale trimise către BEC. Ulterior, acestea mai trec printr-un proces de verificare al Biroului Electoral Central, a adăugat ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu am votat USR, dar acum cind ii vad cum se expun la Latrina 3 , emit arogante premature de candidatura la presedentie si se trag pe strampi la preluarea guvernarii , incep sa cred, ca, le place sa miroasa a kkt.....treziti-va adormitilor, ca Romanii care v-au votat, nu va asteapta si sunt satui de politicieni derbedei a la psd,pnl+pdl (fostii parteneri la furaciuni psd), pntcd (cu idiotul de pavelescu), alde(boaita de servici a lui draknea), udmr (traseista de pe centura a tuturor) pmp; pro-ro (aceiasi marie cu alta palarie)samd....Oare v-a timpit procentul ? credeti ca veti mai capata a doua sansa ?! Sau va bazati pe faptul ca electoratul vostru este tot atit de imatur (e.g. psd) ?
    • Like 0
  • Eu am învățat că atunci când scriem numere care au mai multe clase (clasa unităților, clasa miilor, clasa milioanelor, clasa miliardelor, etc) aceste clase se despart prin puncte, nu prin virgule!
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Păi n-a trecut. Astea au fost alegeri pentru Parlamentul European.
    • Like 0
  • Close call, a trecut si de data asta, de acum liber la somn, natiune. Si din nou, daca sa intamplat o data se va mai intampla. Again and again, apar noi fripturisti, alte partide vor iesi din barlogul"cloakingului" si te vor conduce la urmatoarea criza. Santem o populatie cumplit de plictisita si de asta ne aplicam unii altora terapii de grup, gen solicitare alternant simetrica. Vorba lui Harriet mai zisa si Beecher Stowe, aia ce a scris Coliba unchiesului Tom ne place sa ne lovim la degetul mic de la picior pentru ca ne simtim tare bine cand trece durerea. Si uite asa din durere in placere nu avem timp sa vedem cum se naruie totul in jur.
    • Like 3
    • @ Victorin Borsciov
      Roxana B check icon
      Excelent comentariul.
      Asta e realitatea ca sa zic asa reala.
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Normal că pot ieşi pe locul 2 din moment ce sunt o ALIANŢĂ. USR n-ar fi ieşit niciodată pe locul 2 fără ajutorul lui Cioloş. A fost o mutare strategică bună, dar o alianţă rămâne tot o alianţă. Şi alianţa trebuie să se menţină. Dacă se destramă...
    • Like 1
    • @ Valentin
      raimond check icon
      Valentine lasa-ne cu chestii de-astea. E clar unde bati. PNL-ul nu-i alianta dar e o struto-camila. Pai jumatate din penelisti sunt pedelisti, si-nca notorii... Decat asa mai bine o alianta. Oricum USR si PLUS sunt foarte apropiati ca oferta, si baietii pare ca se si inteleg foarte bine. Asta da alianta. Sa ne reamintim cu cine a facut PNL-ul alianta. Iar daca nu fuzionau cu mult hulitul PDL, erau si acum la 15%.
      • Like 3
    • @ raimond
      Valentin check icon
      USR e încă pe locul 3, şi asta într-o alianţă. Pe de altă parte n-ar fi rău să fie lăsaţi să se erodeze la guvernare vreo patru ani.
      • Like 0
    • @ Valentin
      raimond check icon
      Sunt de acord. Dupa alegeri parlamentare. Daca castiga.
      • Like 1
    • @ raimond
      Valentin check icon
      Dacă câştigă vor avea nevoie de aparat uman de proporţii. Nu poţi guverna fără primari, consilieri, tot tacâmul. Vor creşte în volum şi erodarea se va produce. Evident, nu vor accepta în rândurile lor oameni cu probleme penale - la ora actuală şi PSD-ul discută principiul ăsta - dar categoric vor exista persoane care vor avea probleme penale.
      Un partid mic nu are probleme prea multe la fel cum nu are un copil mic. Când creşte apar problemele.
      • Like 0
    • @ Valentin
      raimond check icon
      Nicio problema. Nimeni nu vrea sa ramana mic pe vecie, chiar daca copilaria e frumoasa.
      • Like 1
    • @ raimond
      Valentin check icon
      Da, dar electoratul este încă în copilărie prelungită. Din păcate. Mulţi nu fac diferenţa dintre o cercetare penală şi o condamnare penală. Sau nu fac diferenţa dintre a fi inculpat şi a fi chemat ca martor. Printre altele, se pare că PNL şi restul opoziţiei pun de o alianţă cu jocuri subtile şi negocieri multe. Ar putea exista şi o negociere cu Ponta. Rămâne de văzut.
      • Like 0
  • ”Primarul PSD din oraşul timişean Lugoj, Francisc Boldea, susţine că a resimţit rezultatul alegerilor europarlamentare ca pe un cuţit înfipt în spate. Edilul, care a inaugurat în campania electorală din 2016 un SPA nefuncţional, a declarat că este dezamăgit că, după ce le-a făcut lugojenilor un SPA, aceştia i-au „înfipt un cuţit în spate” - Adevărul.ro
    Adică, dobitocii pe care-i plătim să ne servească interesele au impresia că tot ce fac ei trebuie să fie interpretat ca fiind o dovadă de înțelegere din partea stăpânului... ăștia nu sunt capabili să înțeleagă că se află în serviciul cetățeanului, iar nu la conducerea vreunei găști.
    Iar m-apucă sila de pisdiști...
    • Like 3
  • mike mike check icon
    Un singur vot... Putem deci considera ca Alianta USR-PLUS a iesit pe locul doi. PNL si USR-PLUS. Ce poate fi mai frumos? Data viitoare castiga alegerile.
    • Like 2
    • @ mike
      DACĂ iese din schemă Meleșcanu, altfel măgăria se repetă la infinit.
      • Like 5
    • @ mike
      Ada check icon
      Castiga alegerile adaca se schimba legea : in toate sectile de votare minim 5 cabine de vot, minim 5 stampile, oameni pregatiti si responsabili, obligatoriu vot electronic.
      • Like 0
    • @ Ada
      mike mike check icon
      Corect. Asa sa fie.
      • Like 0
    • @ Ada
      raimond check icon
      Cu vot electronic si prin corespondenta functionale PSD chiar devine istorie.
      • Like 7
    • @ raimond
      mike mike check icon
      La miting in Piata Victoriei! Trebuie sa dam jos guvernul asta de handicapati!
      • Like 0
    • @ Ada
      Vot electronic în străinătate.
      Simplificarea procedurii de votare; ce atâta birocrație și hârtogăraie ?
      În UK nici măcar nu îți cer vreun document de identitate !
      O mai eficientă și simplificată procedură de înregistrare în registrul electoral, totul făcut online sau prin poștă în cel mai rău caz.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult