O numărătoare paralelă realizată de Code for Romania, după centralizarea a 100% dintre procesele verbale transmise către BEC din țară și din străinătate, arată un PSD situat la un minim electoral istoric și o Alianță USR-PLUS aflată la doar 13.000 de voturi de poziția a doua.
Astfel, potrivit numărătorii paralele, situația arăta marți, la ora 13:15, astfel:
1. PNL 27.00% - 2,447,985.0 de voturi
2. PSD 22.50% - 2,040,472.0 de voturi
3. USR-PLUS 22.36% - 2,027,106.0 de voturi
4. PRO România 6.44% - 583,898.0 de voturi
5. PMP 5.75% - 521,775.0 de voturi
6. UDMR 5.26% - 476,763.0 de voturi
7. ALDE 4.11% - 372,894.0 de voturi
Dacă diferența infimă va fi confirmată de rezultatele finale ale BEC înseamnă că o organizare puțin mai bună a procesului de vot în străinătate ar fi schimbat clasamentul alegerilor. „Un singur vot. Dacă în fiecare secție mergea încă un singur om care ar fi votat Alianța eram pe locul 2”, a scris pe Facebook Vlad Voiculescu, coordonatorul de campanie al PLUS, când numărătoarea paralelă arăta, înainte de ultima actualizare, o diferență de 20.000 de voturi.
Cum s-a făcut numărătoarea paralelă
Olivia Vereha, cofondatoarea Code for Romania, o comunitate de programatori care dezvoltă aplicații civice, a explicat pentru Republica.ro cum a fost făcută numărătoarea paralelă.
Reprezentanții Code for Romania se aflau în call center-ul pentru observatori, de unde urmăreau transparența votului, așa cum o fac de la alegerile din 2016 încoace. Rolul lor era acela de a încărca procesele verbale trimise în format electronic de observatorii din secții. „Un coleg de-al nostru, voluntar de la Iași, a făcut un tool care extrage toate procesele verbale trimise către BEC și pe baza numărului de alegători calculează procentul de voturi”, a spus Olivia Vereha.
Rezultatele prezentate au la bază toate procesele verbale trimise către BEC. Ulterior, acestea mai trec printr-un proces de verificare al Biroului Electoral Central, a adăugat ea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asta e realitatea ca sa zic asa reala.
Un partid mic nu are probleme prea multe la fel cum nu are un copil mic. Când creşte apar problemele.
Adică, dobitocii pe care-i plătim să ne servească interesele au impresia că tot ce fac ei trebuie să fie interpretat ca fiind o dovadă de înțelegere din partea stăpânului... ăștia nu sunt capabili să înțeleagă că se află în serviciul cetățeanului, iar nu la conducerea vreunei găști.
Iar m-apucă sila de pisdiști...
Simplificarea procedurii de votare; ce atâta birocrație și hârtogăraie ?
În UK nici măcar nu îți cer vreun document de identitate !
O mai eficientă și simplificată procedură de înregistrare în registrul electoral, totul făcut online sau prin poștă în cel mai rău caz.