Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Tudor Popescu: Este cea mai rea situație dintre cele posibile

CT Popescu

Cristian Tudor Popescu consideră că rezultatul alegerilor parlamentare 2020, așa cum este prefigurat el de exit-polluri și de rezultatele provizorii, arată cea mai rea situație dintre cele posibile, pentru că indiferent de ce majoritate se va forma în Parlament, ea va fi o majoritate fragilă.

„Bine nu e, în nicio direcție rezultată din aceste cifre. Să zicem că rămâne așa. Ce este destul de clar este că partidul câștigător în aceste alegeri va avea o diferență mică în față în raport cu al doilea clasat, nu o să avem o diferență mare. Poate vor fi modificări, e posibil să se schimbe și ordinea primilor doi clasați față de cea pe care o vedem acum, dar sunt șanse mici să avem o diferență de 5 procente”, a arătat Cristian Tudor Popescu, duminică seara, la Digi24.

PSD câștigă întotdeauna alegerile

„Plecăm de la această ipoteză a distanței mici între primii doi clasați. Dacă se menține situația aceasta, PSD câștigă alegerile, adică se întâmplă ce s-a întâmplat întotdeauna în 30 de ani. PSD nu a pierdut niciodată alegerile parlamentare. Niciodată. 1990 - n-avem ce discuta, FSN - 67 la sută; 1992 - la fel, PSD câștigă sub forma de atunci, FDSN; în 1996, a câștigat tot PSD ca partid, a avut cele mai multe voturi, însă s-a realizat coaliția cu Convenția Democrată care a intrat la guvernare; în 2000 câștigă din nou PSD; în 2004 câștigă din nou PSD, ca număr de voturi a avut cele mai multe la parlamentare, dar Traian Băsescu, soluția imorală, coaliția și n-au intrat la guvernare, dar la voturi au câștigat; în 2008, iarăși, au fost practic la egalitate cu PDL, cu care au și intrat la guvernare; USL în 2012 - din nou PSD la guvernare câștigător; de 2016 ce să mai vorbim! Deci, acum ar însemna că încă o dată PSD nu pierde la alegeri, chiar dacă nu va face guvernarea acum și are șanse mici să facă guvernarea, pentru că președintele Iohannis nu va nominaliza un premier de la PSD”, a comentat CTP.

PSD nu vrea să guverneze acum

De altfel, gazetarul crede că PSD-ul nici nu urmărește ca obiectiv principal în acest moment obținerea guvernării. „Le e de ajuns să câștige alegerile, fie și cu un procent în față, ca dl. Ciolacu să se ducă la Cotroceni, să bată cu pumnul în masă, să ceară un premier PSD. N-o să i-l dea Iohannis. Și o să înceapă lupta de opoziție de pe o poziție foarte tare și foarte bună. Cu câștigarea alegerilor, dl. Ciolacu se validează împreună cu camarila lui din fruntea PSD-ului și păstrează imaginea vie, puternică a partidului și poate să aștepte. De ce să intre la guvernare acum, în situația asta dificilă? Poate să aștepte la cotitură, la momentul potrivit, având în vedere că se mai întâmplă ceva în ipoteza acestei mici distanțe dintre primii doi clasați, și anume că orice majoritate s-ar forma, ea va fi o majoritate fragilă în Parlament, care poate fi schimbată printr-o trădare, ceva, o mișcare la un moment dat. Dacă PSD va fi pe locul 2, atunci se va declanșa scenariul 'fraudarea alegerilor', o să înceapă să țipe toate goarnele partidului. (...) Dl. Ciolacu a câștigat, oricum a câștigat din punctul lui de vedere, în PSD, aceste alegeri”, a punctat gazetarul.

În ce caz USR-ului nu i se va ajunge la nas decât „cu un număr apreciabil de prăjini”

Pe de altă parte, dacă PNL și USR PLUS vor face guvernul, oricum le va fi greu să guverneze împreună. Cât de greu le va fi depinde de distanța dintre ele, spune CTP. Dacă PNL va avea dublu sau mai mult față de USR, atunci negocierile PNL-ului cu USR-ul vor fi ceva mai blânde. Dacă însă distanța scade, dacă se apropie prea mult USR, atunci „USR-ului nu li se va mai ajunge la nas decât cu un număr apreciabil de prăjini. Pretențiile lor vor fi dure, sălbatice de-a dreptul, vor fi aroganți și vor ceda extrem de greu. Asta este perspectiva”, a comentat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

După cum arată rezultatele exit-pollului, ce se poate calcula rapid este că PSD nu poate face o coaliție de guvernare, spre deosebire de PNL, care poate s-o facă cu USR PLUS, nu știu dacă are suficient, dar dacă n-are, poate să negocieze cu UDMR, care oricum va intra în parlament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cine este aur si faptul ca s-au gasit 8% prosti care sa se arunce in cap la comanda sa,mi se pare absolut irelevant;prostia este universala,iar peste 1an, nu cred ca vor mai exista decat raspanditi prin alte partide (psd). adevarata problema este prostia cea mare ! 30% pt. psd ????!!!!! asta este pt. mine uluitor !!! numai vorbesc de 30 de ani in care psd a facut praf RO si romanii au continuat sa-l voteze cu abnegatie,dar, sa votezi psd la NUMAI 1 AN de cand psd a fost la un pas de a face RO praf????!!!!!! asta depaseste orice limita !!!!! si despre asta mi-ar place sa-i aud vorbind pe marii analisti de pe la posturile tv,inclusiv digi,care au tocat minut de minut pnl !!!! sa-i aud acum pe maimutoiul de barna si pe priceputul ciolos care intr-un an de guv. a dus psd la 45% cu dincu care ii sufla in ureche ca au acum pretentii la pm si ministere,multe ministere,si, sa fim iar la mana udmr care maine,poimaine se intoarce la psd pt. diverse oferte generoase,ca doar nu dau de la ei,aceasta este o RO ruinata!!! nu mi se pare normal nici ce faca jk si pnl care face slus in fata lui,pt ca orban chiar nu merita un asemenea tratament,mai ales ca convingerea mea este ca poate eventualele greseli pv. pandemia sunt ale lui kj si nu ale lui orban...singura noastra scapare este faptul ca bunul D-ZEU nu i-a dat psd posibilitatea de a face o majoritate !!!!!
    • Like 0
  • Sa se dea o șansă la guvernare Aur-ului!
    Sa vedem ce poate!
    • Like 0
  • Am facut acum un calcul asa scurt, in mintea mea relativ scurta si mi.a dat ca - domnul CTP care isi infige vașnicii colti in orice subiect de presa e la moda, nu prea s.a atins deloc de subiectul ala al CV.urilor politicienilor care au facut bureti la popo de cand sunt politicieni. Cum naiba!? Sa fie aia cu "schimbare sa fie, dar numai in punctele neesentiale"?
    • Like 0
  • Vina PSD-ului dincolo de baza sa ideologica -favorabilă cetățenilor de la starea socială de la medie spre baza- este de a exista. Problema depășește însă limita existentei sale atâta vreme cât a propus cu vehementa amânarea acestor alegeri. Ceea ce s-a întâmplat se datorează integral dorinței vehemente de a situa PNL in fruntea eșichierului politic. Lipsa de viziune este in general pedepsita. La fel ca și lipsa unor practicanți politici de mai buna calitate. Atenție la viitor..
    • Like 0
  • CTP-ule, e aroganță să ceri #farapenali și #parlament300? E sălbăticie să ceri partenerului de guvern să se lepede de traseiștii roșii? Ai luat-o razna, băbăiatule...
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Se vede ca nu sunteti politicieni. Dar daca tot va tineti de nas cand treceti pe langa PNListi, nu il trageti si voi pe linie moarta pe Bârnă? Sau nu va lasa nevasta-sa?
      • Like 2
    • @ Lucian Baciu
      Gecaba Gecaba check icon
      Da, domnule, PNL-iștii sunt adevărații politicieni:au schimbat tot ce se putea schimba cu oamenii lor, au luat în partid toti traseistii din PSD, au lăsat neatinse legile justiției făcute de PSD, s-au cufurit pe sistemul de învățământ, căci nici în septembrie nu se făcuse nimic ptr începerea anului de invatamant, au adus sistemul sanitar în colaps cu gestionarea ventilatoarelor, măștilor, medicamentelor ptr bolnavii cronici, au gestionat pandemia prost și nu au luat masuri la timp , au dat ordonante militare prost încât nici amenzile nu erau constituționale,iar singurul lor interes a fost sa se tina alegerile la termen, ca să poată lua ei potul. Sunt niște politicieni străluciți.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult