Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

RFI: Kovesi ar putea rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european

Laura Codruța KOvesi - Foto Inquam Photos / George Călin

(Foto Inquam Photos / George Călin)

Laura Codruţa Kovesi, fosta șefă a DNA, rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european. Contracandidatul lui Kovesi. procurorul francez Jean-François Bohnert, va fi numit la şefia Parchetului Financiar Naţional, post pentru care a fost audiat în 11 iulie, anunţă RFI.

Bohnert ar fi fost favorizat, conform RFI, de către președintele Franței Emmanuel Macron pentru şefia Parchetului Naţional Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruţa Kovesi.

Bohnert si Kovesi erau cei doi candidaţi pentru şefia Parchetului European, cei doi având fiecare susţinerea unei instituţii europene (Parlament European si Consiliu).

AFP scria săptămâna trecută că Jean-François Bohnert este favorit pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa, dacă acesta nu obţine postul de procuror şef european.

Dăncilă: „Nu cred că este oportună o susţinere”

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a spus vineri că guvernul nu o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru preluarea conducerii Parchetului European.

„Opinia mea personală este că fiecare trebuie să îşi lămurească anumite lucruri atunci când candidează pentru o funcţie. Atât timp cât există anumite aspecte legate de domnia sa, eu personal nu cred că este oportună o susţinere. Dar acest lucru îl vom stabili în forurile statutare, din punct de vedere al partidului. Aceasta este opinia mea şi sunt constantă opiniilor pe care le am. (...) Doamna Kovesi a fost revocată în timpul unui ministru care făcea parte din guvernul pe care îl conduc şi susţin ceea ce am spus şi atunci", a declarat Dăncilă, la recepția prilejuită de Ziua Națională a Franţei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult