Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

RFI: Kovesi ar putea rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european

Laura Codruța KOvesi - Foto Inquam Photos / George Călin

(Foto Inquam Photos / George Călin)

Laura Codruţa Kovesi, fosta șefă a DNA, rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european. Contracandidatul lui Kovesi. procurorul francez Jean-François Bohnert, va fi numit la şefia Parchetului Financiar Naţional, post pentru care a fost audiat în 11 iulie, anunţă RFI.

Bohnert ar fi fost favorizat, conform RFI, de către președintele Franței Emmanuel Macron pentru şefia Parchetului Naţional Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruţa Kovesi.

Bohnert si Kovesi erau cei doi candidaţi pentru şefia Parchetului European, cei doi având fiecare susţinerea unei instituţii europene (Parlament European si Consiliu).

AFP scria săptămâna trecută că Jean-François Bohnert este favorit pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa, dacă acesta nu obţine postul de procuror şef european.

Dăncilă: „Nu cred că este oportună o susţinere”

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a spus vineri că guvernul nu o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru preluarea conducerii Parchetului European.

„Opinia mea personală este că fiecare trebuie să îşi lămurească anumite lucruri atunci când candidează pentru o funcţie. Atât timp cât există anumite aspecte legate de domnia sa, eu personal nu cred că este oportună o susţinere. Dar acest lucru îl vom stabili în forurile statutare, din punct de vedere al partidului. Aceasta este opinia mea şi sunt constantă opiniilor pe care le am. (...) Doamna Kovesi a fost revocată în timpul unui ministru care făcea parte din guvernul pe care îl conduc şi susţin ceea ce am spus şi atunci", a declarat Dăncilă, la recepția prilejuită de Ziua Națională a Franţei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult