Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România a ajuns, ca țară, în clasa de mijloc. E timpul să se comporte conform acestui statut

Calea Victoriei pietonală

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ce se întâmplă cu cineva care ajunge în clasa de mijloc urbană (presupunând că nu s-a născut direct acolo)?

Întâi, descoperă că are relații sociale și politice. E foarte greu pentru cineva din clasa de mijloc să NU aibă acces la un politician, la un jurnalist, la un influencer șamd. Fiindcă toți ăștia fac la rândul lor parte din clasa de mijloc.

În al doilea rând, descoperă că în relație cu autoritățile publice e tratat de la egal la egal. Relația poate fi de ostilitate, dar ea e între egali, fiindcă și funcționarii publici tot din clasa de mijloc fac parte. Pe scurt, relațiile sociale sunt de tip liberal, nu de tip autoritar: orizontale, nu verticale.

Statul nu-ți pune talpa pe gât, cum li se întâmplă tuturor celor din clasa de jos și unora din clasa muncitoare. Sau, dacă ți-o pune și strigi „au”, și-o trage imediat.

În al treilea rând, descoperă că are drepturi. Și chiar dacă nu și le știe la nivel specific, cel puțin știe unde să caute ca să se informeze despre ele și ulterior să le folosească.

Pe scurt, descoperă că are acces la resurse sociale, cognitive (sau cognitiv-comportamentale) și intelectuale la care cei din clasa muncitoare au acces mai greu – și care pentru cei din clasa de jos sunt complet inaccesibile. (Ăsta e și motivul principal pentru care progresismul de toate formele a avut și va avea întotdeauna nevoie de aliați din clasa de mijloc: grupul ăsta social dispune cu relativă ușurință de resurse pe care nicio putere nu-și permite să le ignore.)

Restul – expertiza în vinuri/alcooluri, în brânzeturi, în consumul de artă și în celelalte componente ale stilului de viață al clasei de mijloc urbane – e bașca. Cât despre venit, el e relativ irelevant. Nu venitul îți asigură accesul la resursele astea (segmente importante ale clasei muncitoare au venituri mai mari decât segmente importante ale clasei de mijloc), ci statutul.

Același lucru e valabil și despre țări – înăuntrul ordinii internaționale.

România a ieșit de mult din categoria lower class, și recent din categoria working class. E deja o țară middle class.

E timpul să-și internalizeze statutul ăsta. Să renunțe la instinctele autoritare (de supunere cuminte față de alții sau, invers, de țipat agresiv-resentimentar la alții), adică să iasă din logica relațiilor verticale. Să învețe drepturile de care dispune și să intre într-o logică a drepturilor. Și, în fine, să-și găsească politicienii, jurnaliștii și influencerii globali care să-i promoveze statutul.

Pentru asta însă ne trebuie politicieni cu instincte de middle class și care să se simtă ca acasă în relație cu oricine din middle class-ul global – și mai ales din upper-middle class-ul occidental (fiindcă asta e zona în care vrem să ne integrăm). Cum erau, de exemplu, noii politicieni cehi, maghiari și polonezi prin 1990.

Când (și mai ales dacă) vom avea politicienii ăștia – și nu pe alde Iohannis, Ciucă, Ciolacu, Drulă și compania (prezentă, trecută și viitoare) – vom fi unde trebuie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce indici economici si sociali ati luat in calcul cand ati spus ca romania a ajuns o tara de mijloc?
    Inca ne vaicarim ca avem cea mai mare rata de avorturi, de mame minore si nu, nu mai e problema la etnie, etnia a fugit prin toata europa, inca 25% din romanie are WC in fundul curtii plus 2 mii de scoli la fel, salariul minim pe economie e inca la coada europei, inca 20% din romani fumeaza si 30% din minori la fel iar alcoolul e prioritate pe multe liste de cumparaturi., alaturi de factura la cablu, dar nu e prioritate sa citeasca o carte sau sa ajute vecinul la dezapezit /maturat trotuarul.
    Pentru a fi o tara de mijloc avem nevoie indivizi care se la nivelul mediu. Oare ajung informatiile la ei?
    • Like 0
  • Serj check icon
    Drula? Drula este decent
    • Like 0
  • Daca ar fi sa discutăm despre aceasta rețetă propusă de dumneavoastră, una bună, chiar plauzibilă as spune, care sunt primii pași pe care ii propuneți? Reforma, și dacă nu reforma, măcar o schimbare, ar trebui sa vină din ce direcție? Sunt de părere că teoria este din ce in ce mai greu aplicabilă, că numărul celor din clasa de mijloc/ sau așa zisă clasa de sus internă, adâncesc din ce in ce mai mult relațiile existente cu paturile inferioare, le restrânge accesul sau nu îl oferă, astfel, cei de jos, sunt forțați încă, sau obligați la supraviețuire. Din pura curiozitate și de dragul utopiei, cum vedeți acest proces de schimbare comportamentală la nivel național?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult