Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce sunt est-europenii pro-americani?

Vizita lui Bill Clinton la București - 1997

Foto: 1997. Vizita lui Bill Clinton la București - AFP/ Profimedia

De ce sunt est-europenii pro-americani? Răspunsul simplu (și, admit, ușor simplificat) e: fiindcă doar americanii s-au bătut pentru ei și alături de ei.

1989, ieșirea noastră din închisoarea sovietică, a fost cu contribuție americană (Reagan și ulterior Bush senior), nu vest-europeană.

Războiul din fosta Iugoslavie a fost închis de americani (Bill Clinton), nu de vest-europeni. Dacă ar fi fost după vest-europeni, sârbii ar fi căsăpit în continuare albanezi și alți confrați.

Iar acum, cu Ucraina, contribuția americanilor (Joe Biden) la cravașarea vest-europenilor a fost decisivă.

Dacă, Doamne ferește, libertatea și securitatea noastră ar ajunge să fie garantate doar de Germania, Franța, Austria și Italia, am fi pierduți. Asta ne spune experiența ultimilor 30 de ani.

Vestul continentului are fascinația asta față de Rusia care nouă ne dă fiori reci. Pentru ei, estul e Rusia - și orice există între ei și Rusia e cantitate neglijabilă, teritoriu irelevant, destine ieftine.

O solidaritate a vest-europenilor cu esticii împotriva Rusiei nu a prea existat niciodată în ultimii 30 de ani. În schimb, soldaritatea americanilor cu noi a fost constantă și demonstrată în mod repetat.

Și atunci, na, nu e de mrare că est-europenii, în particular cei de la granița estică a UE (balticii, polonezii, românii) merg mai degrabă pe mâna americanilor în chestiuni de securitate.

Au încercat americanii să profite de asta, inventând conceptul de New Europe ca să divizeze Europa? Clar. E corect ce-au făcut? Nu. E drept ca vesticii să fie supărați? Clar.

Dar adevărul e că vesticii și-au cerut-o, și că ei au creat terenul pentru diviziune - prin lipsa lor masivă de solidaritate cu esticii în momente cheie.

Ca estic, tot ce înveți din experiența istorică recentă e că nu te poți baza pe vestici la greu - doar pe americani. De unde și frisonul nostru când America a decis să pivoteze spre Pacific.

Pentru un est-european, a fi lăsat pe mâna Germaniei, a Franței, a Italiei sau a Austriei înseamnă a fi, de fapt, abandonat Rusiei.

Dacă lucrurile se vor schimba semnificativ, evident că și atitudinea est-europenilor va începe să fie alta, iar americanii își vor putea vedea și ei liniștiți de Pacific.

Până atunci însă, rămânem pro-americani, din lipsă de alternativă reală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Uitam cine a vandut, la Yalta , tot estul Europei rusilor...?
    • Like 0
    • @ Catalin Radu
      N-a vândut nimeni,nimic la Yalta.
      Ar trebui să ne revenim din autovictimizarea asta păguboasă.
      Per primo,oricum Armata Roșie ajunsese până în Polonia,se pregătea să intre în Germania.Noi,ungurii,cehoslovacii eram gata ocupați.
      Popoarele anglo-americane,francezii,erau extenuate de război,în niciun caz nu ar mai fi fost în stare să o ia de la început cu un nou război.
      Flota Marii Britanii deja se afla în Mediterana,adică în largul coastelor Greciei,de aia noi am fost lăsați expres în sfera Rusiei(și mai și fusesem parte a Axei de Fier...).
      Așa că rămâne cum am stabilit:dacă tot e să am un hegemon,măcar să fie unul care să mă lase să respir și care să fie factor civilizator.
      Ăla e America,în niciun caz Rusia.
      • Like 2
  • am citit zilele astea ca moldovenii sunt mai curand pro-rusi ! mai est europeni decat ei nu prea exista.....
    • Like 1
  • Autorul a identificat bine cadrul corect. Nu est-europenii sunt atat pro-americani cat mai degraba americanii sunt pro est-europa. Si in lipsa de alternative mai bune ce sa facem ?
    • Like 2
  • Raspuns la PREAMBUL : Pentru ca consuma "COCAINA" si "KITSCH" existential in cantitati generoase si pe bani multi. A te ralia ca popor la ceva ce intelegi sau "prizezi" din prostie pentru ca este simplu si facil ori ai un loc asigurat in "PROGRAM" indiferent de IQ ( inteligenta ) asta denota simpla superficialitate de duzina cu care ORICINE se poate asocia. Mai ales cand orice fel de criteriu de valoare sau departajare intelectuala dispare....locul luand-ui TRENDUL RUTINA si SABLONAREA de orice fel cu un efort rational minim care in schimb se plateste gras ! ( ghilimelele sunt ghilimele )
    • Like 0
  • "Până atunci însă, rămânem pro-americani, din lipsă de alternativă reală." Aș zice că rămânem pro-americani nu din lipsa de alternativă ci pentru ca e lucrul cel mai normal pe care putem sa-l facem. Orice s-ar intampla America e cea mai puternică. În situația Ucrainei, America a avut o contribuție aproape triplă ca valoare, fata de vestul Europei. Culmea e ca daca, Doamne fereste, va fi o situație dificilă în Europa, inclusiv vesticii se bazează pe America. Pe vestici ii mai strica si faptul ca sunt un conglomerat de nații fiecare cu parerile si orgoliile sale, Si cu problemele sale. Este greu de inteles cum am ajuns sa privim cu sufletul la gură alegerile dintr-o țară democratică. Dacă Franta alegea extrema, era finalul Europei si al NATO asa cum le stim noi. Ar fi fost un șoc urias si o victorie incredibilă a Rusiei rosii. Asa ca ce sa mai asteptam de la ei? După al doilea război mondial comunismul prinsese avant in Franta. Atunci America a investit sume uriașe în redresarea economica, în reconstrucția Franței în felul asta tinand-o pe linia de plutire si apoi dandu-i un brânci pe drumul cel bun. Mergând spre prosperitate, poporul francez a reușit să rămână în lumina. Dacă sunt acum acolo, daca Franta este acum o putere economica si o țară democratica asta este datorita americanilor pe care ar trebui sa-i pupe si-n culcare si-n seculare. Dar oamenii uita. Natiile uita. Si nu e vorba numai de ei. Tot occidentul e acolo, dezvoltat si prosper, pentru ca America a intervenit masiv si i-a sprijinit cu sume uriașe de bani. A fost zona lor de influenta. Noi, cu mizeria de Rusia de care nu mai reușim să scăpăm nici in ziua de azi. Tara asta, Rusia, se tine scai de natiile din jur ca raia. Răul pe care-l răspândește în permanență, influenta pe care o exercita de 30 de ani incoace face ca viata noastra sa fie mult mai dificilă.
    • Like 7
  • Est-europenii nu sunt neapărat „pro-americani”, sondajele de opinie indică cifre foarte diferite și variabile de la o perioadă de analiză la alta. De altfel, autorul nici nu menționează vreo sursă. Sar peste detaliul că unele analize pe tema pro-americanismului sunt fabricate „ca să dea bine pe sticlă”.
    Formula folosită de autor „...cravașarea vest-europenilor”... este absolut de referință, o cravașez și eu în lista de inovații semantico-„analitice”. Aferim.
    • Like 2
  • Oameni buni, omul ăsta are dreptate!

    Vă mai amintiţi axa Bucureşti-Londra-Washington? Şi ce-l mai înjuram pe Băse (mă refer la mine, nu ştiu dacă şi alţii), şi ce-l mai trimiteam la Marele Licurici! Uite că a avut dreptate!
    • Like 5
  • Imi pare rau dar trebuie spus ca textul de fata reprezinta in cel mai bun caz o analiza la nivel de gimnaziu a politicii UE si SUA in ceea ce priveste Romania.
    • Like 2
    • @ HateField
      Bineînțeles că sunteți caustic, și numele pe care vi l-ați ales spune asta !
      Totuși, autorul este doar contributor, nu are alte pretenții, oricine poate aspira la statutul ăsta pe platformă.
      O variantă ar fi să începeți să scrieți și dumneavoastră și, cine știe, să demonstrați că aveți dreptate.
      Succes !
      • Like 5
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Cred ca ramasesem dator cu niste clarificari. Nu doar ca textul contine omisiuni grosolane, ci si informatii false. Nu-mi pot explica cum putem uita ca suntem la un dRUMPF distanta ca SUA sa nu fi facut nimic sau considerabil mai putin in Ucraina. Cat despre interventia SUA in Yugoslavia, cred ca vroia sa spuna interventia NATO in Yugoslavia. La bombardamente au participat pe langa forte americane si canadiene si forte din Marea Britanie, Franta, Italia, Belgia, Danemarca, Spania, Turcia, Olanda, Norvegia si chiar Germania care nu mai bombardase nimic de peste 50 de ani. Ca sa nu mai vorbim de componenta fortelor OSCE pre bombardamente (cel mult putem discuta despre mandatul trupelor OSCE), KFOR post bombardamente.

      Cat despre pretentiile autorului nu pot sa spun decat ca pareri au toti, dar cand le faci publice si invoci anumite fapte istorice sub orice forma ar trebui sa-ti asumi anumite lucruri si o minima informare reprezinta bara cea mai de jos peste care trebuie sa treaca orice articol. Altfel te trezesti cu nea Marcel regurgitand tot ce-a citit el pe net sau a auzit la nea Marin la TV ca adevar biblic si denaturam adevarul pana ajungem sa credem ca Ucraina e un stat nazist.

      Ma rog, lucrurile sunt foarte nuantate, dar multe din argumentele autorului sunt slabe sau chiar false. Oricum in materie de securitate e suficient sa tragi cu ochiul la cat cheltuie fiecare tara si alegerea e evidenta.
      • Like 1
  • Nu stiu daca este chiar asa…din ce in ce mai mult vad comentarii anti-americane pe FB…ca sunt sursa tuturor relelor de pe lume, ca provoaca razboaie pe alte teritorii ca sa-si vanda armele, ca nu le pasa de nimeni si nimic in afara de imbogatirea unor “putini” care conduc lumea etc. Chiar si pentru cei care sunt impotriva razboiului din Ucraina, Americanii sunt locul de unde incepe distrugerea moravurilor, a culturii europene si a bunului gust…n-am vazut nimic bun despre americani de multa vreme asa
    ca…asta cred ca e doar parerea scriitorului…zic :((
    • Like 2
    • @ Dana Saftoiu
      Delia MC Delia MC check icon
      America are calități incontestabile și acum e cea mai în măsură să ajute țările EU prin NATO dar și direct în criza declanșată de Rusia.
      Ca orice manipulare ( că acele comentarii asta sunt) se bazează pe lucruri reale însă tendențios interpretate. Pe fapte reale fiindcă americanii n-au dus mereu o politică a păcii, s-au cam amestecat unde n-a trebuit iar îngeri nu-s în nici un caz. Dar vederea în alb-negru face și mai rău : dacă vezi America neagră automat devine Rusia albă ori invers. Așa nu merge.
      Iar manipularea e inițiată de cine oare? Tot de cârtițele rusești că la asta sunt ei foarte dacă nu cei mai buni. Știu bine de predispoziția oamenilor de a simplifica și de a vedea alb-negru și o folosesc.
      Feisbucu e oricum o cloacă mizerabilă unde toți neaveniții și analfabeții își dau cu părerea. Și evident cel mai propice bazin pentru manipulare. Pescuiești unde are baltă pește.
      N-or fi având americanii mult bun gust însă au altele. Și acelea sunt acum importante. Evident nu pentru totdeauna. Pe lume nu-s îngeri și draci iar rolurile se pot și inversa. Acum însă suntem în belea și ajutorul Americii e binevenit. Cine te scoate din rahat ăla e bun chiar dacă are defecte.
      • Like 4
    • @ Dana Saftoiu
      Nu sunt americanii cei mai buni de pe planeta Pamant si nici cei mai rai, dar sunt printre putinele natiuni care s-au implicat serios atunci cand s-au comis atrocitati de catre un dictator, un popor, ..., asupra propiului popor sau a asupra altor popoare, In ceea ce priveste afirmatia Dvs. "…n-am vazut nimic bun despre americani de multa vreme " eu cred ca trebuie sa consultati un oftamolog pentru ca aveti nevoie.
      • Like 1
  • "să divizeze Europa? Clar."... ca n-ai habar. Problema nu e de plan ci de nepasare. Nepasare a multor tari mai europene.. Adica pe aia ii doar in cur de Europa de Est, mai ales pe nemti care stau capra pt,. gaz si recent anti-macroana care sa aratat sluga rusilor cu un scor semnificativ la alegeri. Atunci e normal ca tarile mici sa se uite la cei mai implicati, balticii la britanici si Romania si Polonia la americani. In rest degeaba comandament NATO condus de Franta ca mai ieri era sa castige anti-macroana si pa! NATO. Cat despre americanism, pai asta era in Romania si pe vremea lui ceasca, dar nah, odata ce ilici pupincurici sovieticu s-a instalat pres-edinte a dat suturi, atat investitorilor americani cat si viitorului tarii noastre.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult