Foto: 1997. Vizita lui Bill Clinton la București - AFP/ Profimedia
De ce sunt est-europenii pro-americani? Răspunsul simplu (și, admit, ușor simplificat) e: fiindcă doar americanii s-au bătut pentru ei și alături de ei.
1989, ieșirea noastră din închisoarea sovietică, a fost cu contribuție americană (Reagan și ulterior Bush senior), nu vest-europeană.
Războiul din fosta Iugoslavie a fost închis de americani (Bill Clinton), nu de vest-europeni. Dacă ar fi fost după vest-europeni, sârbii ar fi căsăpit în continuare albanezi și alți confrați.
Iar acum, cu Ucraina, contribuția americanilor (Joe Biden) la cravașarea vest-europenilor a fost decisivă.
Dacă, Doamne ferește, libertatea și securitatea noastră ar ajunge să fie garantate doar de Germania, Franța, Austria și Italia, am fi pierduți. Asta ne spune experiența ultimilor 30 de ani.
Vestul continentului are fascinația asta față de Rusia care nouă ne dă fiori reci. Pentru ei, estul e Rusia - și orice există între ei și Rusia e cantitate neglijabilă, teritoriu irelevant, destine ieftine.
O solidaritate a vest-europenilor cu esticii împotriva Rusiei nu a prea existat niciodată în ultimii 30 de ani. În schimb, soldaritatea americanilor cu noi a fost constantă și demonstrată în mod repetat.
Și atunci, na, nu e de mrare că est-europenii, în particular cei de la granița estică a UE (balticii, polonezii, românii) merg mai degrabă pe mâna americanilor în chestiuni de securitate.
Au încercat americanii să profite de asta, inventând conceptul de New Europe ca să divizeze Europa? Clar. E corect ce-au făcut? Nu. E drept ca vesticii să fie supărați? Clar.
Dar adevărul e că vesticii și-au cerut-o, și că ei au creat terenul pentru diviziune - prin lipsa lor masivă de solidaritate cu esticii în momente cheie.
Ca estic, tot ce înveți din experiența istorică recentă e că nu te poți baza pe vestici la greu - doar pe americani. De unde și frisonul nostru când America a decis să pivoteze spre Pacific.
Pentru un est-european, a fi lăsat pe mâna Germaniei, a Franței, a Italiei sau a Austriei înseamnă a fi, de fapt, abandonat Rusiei.
Dacă lucrurile se vor schimba semnificativ, evident că și atitudinea est-europenilor va începe să fie alta, iar americanii își vor putea vedea și ei liniștiți de Pacific.
Până atunci însă, rămânem pro-americani, din lipsă de alternativă reală.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ar trebui să ne revenim din autovictimizarea asta păguboasă.
Per primo,oricum Armata Roșie ajunsese până în Polonia,se pregătea să intre în Germania.Noi,ungurii,cehoslovacii eram gata ocupați.
Popoarele anglo-americane,francezii,erau extenuate de război,în niciun caz nu ar mai fi fost în stare să o ia de la început cu un nou război.
Flota Marii Britanii deja se afla în Mediterana,adică în largul coastelor Greciei,de aia noi am fost lăsați expres în sfera Rusiei(și mai și fusesem parte a Axei de Fier...).
Așa că rămâne cum am stabilit:dacă tot e să am un hegemon,măcar să fie unul care să mă lase să respir și care să fie factor civilizator.
Ăla e America,în niciun caz Rusia.
Formula folosită de autor „...cravașarea vest-europenilor”... este absolut de referință, o cravașez și eu în lista de inovații semantico-„analitice”. Aferim.
Vă mai amintiţi axa Bucureşti-Londra-Washington? Şi ce-l mai înjuram pe Băse (mă refer la mine, nu ştiu dacă şi alţii), şi ce-l mai trimiteam la Marele Licurici! Uite că a avut dreptate!
Totuși, autorul este doar contributor, nu are alte pretenții, oricine poate aspira la statutul ăsta pe platformă.
O variantă ar fi să începeți să scrieți și dumneavoastră și, cine știe, să demonstrați că aveți dreptate.
Succes !
Cat despre pretentiile autorului nu pot sa spun decat ca pareri au toti, dar cand le faci publice si invoci anumite fapte istorice sub orice forma ar trebui sa-ti asumi anumite lucruri si o minima informare reprezinta bara cea mai de jos peste care trebuie sa treaca orice articol. Altfel te trezesti cu nea Marcel regurgitand tot ce-a citit el pe net sau a auzit la nea Marin la TV ca adevar biblic si denaturam adevarul pana ajungem sa credem ca Ucraina e un stat nazist.
Ma rog, lucrurile sunt foarte nuantate, dar multe din argumentele autorului sunt slabe sau chiar false. Oricum in materie de securitate e suficient sa tragi cu ochiul la cat cheltuie fiecare tara si alegerea e evidenta.
ca…asta cred ca e doar parerea scriitorului…zic :((
Ca orice manipulare ( că acele comentarii asta sunt) se bazează pe lucruri reale însă tendențios interpretate. Pe fapte reale fiindcă americanii n-au dus mereu o politică a păcii, s-au cam amestecat unde n-a trebuit iar îngeri nu-s în nici un caz. Dar vederea în alb-negru face și mai rău : dacă vezi America neagră automat devine Rusia albă ori invers. Așa nu merge.
Iar manipularea e inițiată de cine oare? Tot de cârtițele rusești că la asta sunt ei foarte dacă nu cei mai buni. Știu bine de predispoziția oamenilor de a simplifica și de a vedea alb-negru și o folosesc.
Feisbucu e oricum o cloacă mizerabilă unde toți neaveniții și analfabeții își dau cu părerea. Și evident cel mai propice bazin pentru manipulare. Pescuiești unde are baltă pește.
N-or fi având americanii mult bun gust însă au altele. Și acelea sunt acum importante. Evident nu pentru totdeauna. Pe lume nu-s îngeri și draci iar rolurile se pot și inversa. Acum însă suntem în belea și ajutorul Americii e binevenit. Cine te scoate din rahat ăla e bun chiar dacă are defecte.