Foto: captură Facebook Călin Georgescu
Nu-mi revin încă din uimire, din șoc, mă simt de parcă m-a călcat trenul. În timp ce noi construiam castele de nisip pe plaja politicii românești, cu scenarii, sondaje, dezbateri, pasiuni, dezvăluiri, a venit un val care ne-a măturat pe toți. N-a mai rămas nimic. Or lucrul ăsta mi s-a părut cel mai înspăimântător, și anume faptul că n-am putut să vedem ce vine peste noi.
Am auzit de Călin Georgescu prima oară ca fiind propunerea AUR pentru postul de prim-ministru. În corelare cu această informație, am văzut imagini cu el în timp ce înota într-un lac, în timp ce ningea peste el și ne spunea că are un sistem imunitar bun. Mi s-a părut absolut neserios, nu i-am dat importanță. Când am auzit că va candida, m-am gândit că va fi unul dintre mulții candidați înscriși în cursă, care va bălti în subsolul clasamentului. Cred că l-am mai auzit vorbind între timp și mi-a lăsat impresia unui om pasionat de ezoterism, misticism, mai aproape de pseudo-știință, de speculații, conspirații, cu un mesaj extrem de simplist, primitiv chiar. Acum câteva săptămâni, am avut o discuție cu niște tineri care mi-au spus de Călin Georgescu, am rămas cumva mirat, pentru că nu păreau niște tineri pasionați de politică. Erau, în schimb, pasionați de teorii ale conspirației, de faptul că lumea și România se află în descompunere, că lucrul ăsta este ca urmare a amestecului raselor, de faptul că emanciparea femeii este un lucru nociv, ele nu trebuie să meargă la școală, să nu muncească, să stea acasă, să facă mâncare și copii, că totul este o conspirație pusă la cale de evrei, că nu a existat Holocaustul și multe alte bazaconii despre care eu credeam că sunt chestiuni deja clare.
În plus, îmi spuneau că Romania are numai de suferit din cauza faptului că este membră a UE și NATO, că nu trebuie să ajutăm Ucraina, că Rusia și China sunt exemple de țări sănătoase. Oricât am încercat să fiu de diplomat, să folosesc argumente, să-mi folosesc puterea de convingere, n-am reușit, ne-am certat și-am plecat nervoși de la masa respectivă. Acești tineri votau Călin Georgescu. Am crezut, la vremea aceea, că este un incident izolat, că nu pot fi prea mulți oameni animați de principii rasiste, homofobe, anti-feministe, anti-semite, anti-UE și anti NATO, pro-Rusia și China. Mai trebuie să vă spun că, la plecare, mi-au zis că „suntem mulți care gândim așa”. N-am dat importanță. În ziua votului, am întâlnit o vecină care intenționa să-l voteze, am întrebat-o de ce, mi-a spus: „Pentru că crede în Dumnezeu”.
„Domnul Georgescu are în dotare o tehnică simplă, actoricească, afectată, plină de emfază, prin care spune lucruri banale, familia mică, familia mare, vibrație, zidire, cuvânt, cu scopul de a-și hipnotiza auditoriul. Cine nu are capacitatea intelectuală corespunzătoare cade în hipnoză.”
Victoria lui Călin Georgescu, în felul în care s-a produs, înseamnă falimentul actualei clase politice, a mass-media și a societății românești. Este, în primul rând, un vot de protest al unor oameni care, în mod evident, n-au apărut în niciun fel de statistici, au fost ignorați cu bună știință, 2,1 milioane de votanți. Clasa politica actuală nu știe cum să se raporteze la această situație - cine sunt acești votanți, ce vor, de unde au apărut. Eu cred că cea mai mare greșeală este ca aceștia să continue să fie ignorați, iar politicienii să considere că a fost un accident. Ei nu vor dispărea, din contră, este foarte posibil ca rândurile lor să crească, sunt consecvenți, sunt fermi, nu cedează. Este și rezultatul unui sistem de învățământ în colaps, cu profesori nepregătiți, unii dintre ei adepți ai teoriilor conspirației, cu exigențe extrem de scăzute, într-o societate în care școala nu mai are niciun fel de valoare. Numai astfel de oameni pot recepționa mesaje atât de goale de conținut, ieftine, fără consistență, rostite șamanic de un vraci modern, un Mesia în costum, salvatorul sufletelor înecate. Domnul Georgescu are în dotare o tehnică simplă, actoricească, afectată, plină de emfază, prin care spune lucruri banale, familia mică, familia mare, vibrație, zidire, cuvânt, cu scopul de a-și hipnotiza auditoriul. Cine nu are capacitatea intelectuală corespunzătoare cade în hipnoză.
S-a tot dat vina pe rețelele de socializare, pe Tik-Tok. Eu nu sunt de acord cu aceste argument, deoarece fiecare candidat își poate prezenta mesajele cum vrea și unde vrea. Problema este la receptorii acestor mesaje, care nu au aparatul critic să demonteze manipularea, să vadă că, în fond și la urma urmei, acolo nu există nicio soluție pentru problemele lor, iar asta ține de școală și de educație. În permanență acești oameni vor fi victimele escrocilor, de orice fel.
Statul democratic are dreptul să se apere, totuși nu înțeleg de ce, în cazul Șoșoacă, s-a reușit excluderea din cursă, în timp ce, în cazul lui Georgescu, acest lucru nu a fost posibil, deși ambii candidați au făcut declarații similare. Statul democratic are dreptul să se apere.
Din punctul meu de vedere, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale problema se va pune clar, fără alte nuanțe. Dorim să continuăm drumul nostru în UE alături de aliații noștri din NATO sau alegem să mergem în direcția opusă spre Rusia? Alegerea mea este naturală cu UE și NATO.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
desi acestea sunt de un interes public major.
dupa alegeri trebuie sa existe o reglare de conturi sociala. cretinii sa isi cunoasca locul in societate, mai ales capsunarii
Iar " căpșunarii " , cum ironic îi numiți dvs, nu au plecat de bine din această țară. Prin jigniri nu o să îi aduceți niciodată- metaforic vorbind- pe calea cea buna.
Tot ce trebuie făcut în continuare este să evităm pericolul RO-Exit iar clasa politică să facă o curățenie generală, la sânge, nu de fațadă, să dispară toate mafiile/clienții de partid, să desființeze nepotismul din instituțiile publice, să înceapă urgent reformele mari care se lasă așteptate de ani de zile, practic, să schimbe complet paradigma în felul în care se face politică. Altfel, viitorul aparține acestor șamani care vor ocupa funcția supremă în stat din primul tur, pentru că peste 5 ani votanții lui CG nu se vor mulțumi cu vorbe.
Aveam pretenții mai mari de la dumneavoastră.
Faptul că acum CG vine să-și rotească discursul cu 180 de grade, e tardiv. Așadar, nu e vorba de niciun cântec de sirenă, clipurile individului sunt EXPLICIT împotriva orientării către Vest. Poate să spună acum orice altceva...
Cât despre poziția ghiocel în UE, da, complet de acord, la asta trebuie lucrat. Tratament egal între toate statele membre UE, da, pentru o Europă cu o singură viteză. Dar nu mi-aș dori să fim reprezentați în UE și în restul lumii de unul ca Orban.
Oricum, din ce am văzut recent la TV, miroase a fraudă de proporții: CCR (potrivit căror atribuții???) a decis renumărarea tuturor voturilor din turul 1, operațiune care se va efectua fără niciun control din partea partidelor. Iată cum se așterne covorul roșu ca ciuma, ca să ajungă cine trebuie în turul 2.
Asta e țara în care trăim.
“Îngrozitor, nu-i așa?”, ca să citez din clasici :)
Cât privește ”covorul roșu ca ciuma” care s-ar așterne peste țară, eu zic să nu vă îngrijorați inutil. Acest covor devine din ce în ce mai deșirat și ros de molii, încât va deveni din ce în ce mai irelevant. A apărut un sondaj de ultimă oră care dă AUR pe locul 1, apoi PSD-ul și apoi USR-ul. Încet-încet, vechile stânga și dreapta, adică PSD și PNL vor deveni desuete și adevărata luptă va fi cea (corectă dealtfel) între tradiționalism și progresism, respectiv AUR & Co și USR. Astfel peste țară se vor întinde și încăleca între ele alte 2 covoare: unul în culorile curcubeului LGBT-ist și altul cu motive naționale....
Cât despre monolitul PSDNL nu cred că e chiar așa de ros de molii, deși ar merita. Bolojan încearcă acum o resetare rapidă la PNL dar toate relicvele peneliste care au dezamăgit sunt acolo, la un pas în spate. Iar PSD pare nepieritor chiar dacă bazinul lor electoral a început să scadă. Oricum, ce spune Ciolacu ar trebui să nu mai creadă nimeni, ca în cazul Nordis (la prima interpelare nu a zburat niciodată la Nisa; la a doua a zburat dar cu o cursă de linie, la a treia a zburat cu jetul de lux dar pe banii lui; la a patra s-a făcut roșu de furie și a promis că arată chitanțele, ca pe diploma de bac – deci ăsta e Ciolacu).
Jalnic!
Am fost acolo, la fel cum ai fost și tu.
Asta e ce cred eu despre asta si-mi asum acest lucru E interzis?! Tu-mi pui la îndoială bunul, simt bazându-te pe ceva care nu știi dacă s-a întâmplat în realitate sau nu, ceaa ce este trist si jalnic!
Autorul este nedumerit ca Georgescu nu a fost eliminat de CC, la fel ca Sosoaca! Îți aduc aminte ca Lasconi s-a pronunțat vehement împotriva CC în cazul Sosoaca
UE, NATO.,ONU, și alte instituții, organizații și partide, sunt criticabile.
Doar Isus poate nu e!
Eu credeam ca delictul de opinie, a murit la 22 decembrie 1989, dar vad ca e mai viu ca niciodată!
Trist. Dar mai ales, jalnic!