Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România a ales un șaman

călin georgescu si sotia

Foto: captură Facebook Călin Georgescu

Nu-mi revin încă din uimire, din șoc, mă simt de parcă m-a călcat trenul. În timp ce noi construiam castele de nisip pe plaja politicii românești, cu scenarii, sondaje, dezbateri, pasiuni, dezvăluiri, a venit un val care ne-a măturat pe toți. N-a mai rămas nimic. Or lucrul ăsta mi s-a părut cel mai înspăimântător, și anume faptul că n-am putut să vedem ce vine peste noi.

Am auzit de Călin Georgescu prima oară ca fiind propunerea AUR pentru postul de prim-ministru. În corelare cu această informație, am văzut imagini cu el în timp ce înota într-un lac, în timp ce ningea peste el și ne spunea că are un sistem imunitar bun. Mi s-a părut absolut neserios, nu i-am dat importanță. Când am auzit că va candida, m-am gândit că va fi unul dintre mulții candidați înscriși în cursă, care va bălti în subsolul clasamentului. Cred că l-am mai auzit vorbind între timp și mi-a lăsat impresia unui om pasionat de ezoterism, misticism, mai aproape de pseudo-știință, de speculații, conspirații, cu un mesaj extrem de simplist, primitiv chiar. Acum câteva săptămâni, am avut o discuție cu niște tineri care mi-au spus de Călin Georgescu, am rămas cumva mirat, pentru că nu păreau niște tineri pasionați de politică. Erau, în schimb, pasionați de teorii ale conspirației, de faptul că lumea și România se află în descompunere, că lucrul ăsta este ca urmare a amestecului raselor, de faptul că emanciparea femeii este un lucru nociv, ele nu trebuie să meargă la școală, să nu muncească, să stea acasă, să facă mâncare și copii, că totul este o conspirație pusă la cale de evrei, că nu a existat Holocaustul și multe alte bazaconii despre care eu credeam că sunt chestiuni deja clare. 

În plus, îmi spuneau că Romania are numai de suferit din cauza faptului că este membră a UE și NATO, că nu trebuie să ajutăm Ucraina, că Rusia și China sunt exemple de țări sănătoase. Oricât am încercat să fiu de diplomat, să folosesc argumente, să-mi folosesc puterea de convingere, n-am reușit, ne-am certat și-am plecat nervoși de la masa respectivă. Acești tineri votau Călin Georgescu. Am crezut, la vremea aceea, că este un incident izolat, că nu pot fi prea mulți oameni animați de principii rasiste, homofobe, anti-feministe, anti-semite, anti-UE și anti NATO, pro-Rusia și China. Mai trebuie să vă spun că, la plecare, mi-au zis că „suntem mulți care gândim așa”. N-am dat importanță. În ziua votului, am întâlnit o vecină care intenționa să-l voteze, am întrebat-o de ce, mi-a spus: „Pentru că crede în Dumnezeu”.

„Domnul Georgescu are în dotare o tehnică simplă, actoricească, afectată, plină de emfază, prin care spune lucruri banale, familia mică, familia mare, vibrație, zidire, cuvânt, cu scopul de a-și hipnotiza auditoriul. Cine nu are capacitatea intelectuală corespunzătoare cade în hipnoză.”

Victoria lui Călin Georgescu, în felul în care s-a produs, înseamnă falimentul actualei clase politice, a mass-media și a societății românești. Este, în primul rând, un vot de protest al unor oameni care, în mod evident, n-au apărut în niciun fel de statistici, au fost ignorați cu bună știință, 2,1 milioane de votanți. Clasa politica actuală nu știe cum să se raporteze la această situație - cine sunt acești votanți, ce vor, de unde au apărut. Eu cred că cea mai mare greșeală este ca aceștia să continue să fie ignorați, iar politicienii să considere că a fost un accident. Ei nu vor dispărea, din contră, este foarte posibil ca rândurile lor să crească, sunt consecvenți, sunt fermi, nu cedează. Este și rezultatul unui sistem de învățământ în colaps, cu profesori nepregătiți, unii dintre ei adepți ai teoriilor conspirației, cu exigențe extrem de scăzute, într-o societate în care școala nu mai are niciun fel de valoare. Numai astfel de oameni pot recepționa mesaje atât de goale de conținut, ieftine, fără consistență, rostite șamanic de un vraci modern, un Mesia în costum, salvatorul sufletelor înecate. Domnul Georgescu are în dotare o tehnică simplă, actoricească, afectată, plină de emfază, prin care spune lucruri banale, familia mică, familia mare, vibrație, zidire, cuvânt, cu scopul de a-și hipnotiza auditoriul. Cine nu are capacitatea intelectuală corespunzătoare cade în hipnoză.

S-a tot dat vina pe rețelele de socializare, pe Tik-Tok. Eu nu sunt de acord cu aceste argument, deoarece fiecare candidat își poate prezenta mesajele cum vrea și unde vrea. Problema este la receptorii acestor mesaje, care nu au aparatul critic să demonteze manipularea, să vadă că, în fond și la urma urmei, acolo nu există nicio soluție pentru problemele lor, iar asta ține de școală și de educație. În permanență acești oameni vor fi victimele escrocilor, de orice fel.

Statul democratic are dreptul să se apere, totuși nu înțeleg de ce, în cazul Șoșoacă, s-a reușit excluderea din cursă, în timp ce, în cazul lui Georgescu, acest lucru nu a fost posibil, deși ambii candidați au făcut declarații similare. Statul democratic are dreptul să se apere.

Din punctul meu de vedere, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale problema se va pune clar, fără alte nuanțe. Dorim să continuăm drumul nostru în UE alături de aliații noștri din NATO sau alegem să mergem în direcția opusă spre Rusia? Alegerea mea este naturală cu UE și NATO.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În urmă cu ceva timp îmi spuneam părerea cu privire la votul universal in România. Spuneam atunci că este o mare prostie că în țara noastră dreptul de vot este garantat pentru "homo erectus" și nu pentru "homo sapiens". Desigur că s-au trezit câțiva hateri să sară în sus, că așa e democrația dar nu o înțeleg eu, că așa-s drepturile omului, etc. Iată că am avut dreptate, din păcate. Nu e suficient ca un individ să se deplaseze folosind membrele inferioare ca sa poată vota în cunoștință de cauză. Ca să fie clară poziția mea, acefalii și trepanații ar trebui să aibă limitat dreptul de vot dacă vrem să progresăm cumva în țara noastră. Mai mult ca oricând e nevoie de un vot proporțional cu valoarea adusă direct societății, vot prin reprezentanți. Măcar până când învățăm că democrația nu este ceea ce credem noi că este, adică așa cum ne-au învățat aceiași politruci comuniști care și-au schimbat părul, dar năravul ba. "Vox populi, vox dei" nu este pentru noi.
    • Like 4
    • @ Dan Filip
      pixel check icon
      știți care este contragreutatea necesară echilibrării votului proporțional?
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      Mihai check icon
      Adică să se introducă social credits, sau?
      • Like 1
  • Asa se intampla cand dispar din politica liber cugetatorii, iar locul lor este ocupat de samani, mistici, profeti, etc. Domnul Emil Constantinescu a inaugurat aceasta etapa in 1996. Competitia electorala este mult mai prost organizata in comparatie cu o competitie sportiva. Daca sportivii se pot antrena separat, fiecare unde poate, competitia se desfasoara in acelasi loc si cu aceleasi mijloace pentru toti competitorii. Si campania electorala trebuie considerata ca parte a competitiei. Ea nu este un simplu antrenament al competitorilor. De aceea, ea trebuie organizata si supravegheata de AEP. Actualmente, campaniile electorale sunt initiative private,
    desi acestea sunt de un interes public major.
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    oamenii astia care au votat cu el sunt in mare analfabeti functional. psd spera sa ii tina in prostie si sa fie electoratul din urmatorii 50 de ani. oricat le explici ei deja au idei formate. idei simple, ca doar si ei sunt simpli in gandire. cel mai usor de impresionat sunt idiotii. le spui 3 cuvinte formate din mai mult de 3 silabe si deja te cred inteligent. le spui 2-3 chestii pe care ei le pot intelege bag. romania, religie, familie si gata i-ai convins.

    dupa alegeri trebuie sa existe o reglare de conturi sociala. cretinii sa isi cunoasca locul in societate, mai ales capsunarii
    • Like 5
    • @ andrei
      Atenție, calificarea drept " idioți și analfabeți " a celor peste 2 milioane de români care l-au votat e o mare greșeală- mai ales că se mai pot adăuga și 1,2 milioane de votanți ai lui Simion, rezulta un număr incredibil de mare , dacă ne pretindem inteligenți, acești oameni nu trebuie desconsiderati. Georgescu a fost creat de furia împotriva partidelor politice, de frustrarea românilor exasperați de starea precara a sistemului de educație și sănătate, de corupția din justiție și din administrația publică. Toate astea au fost amplificate de o media agresivă- și on-line și în televiziune- care a întreținut o stare de negativism și spaimă aproape în permanență. Abia apoi a apărut tictokul și a dat chip de fals profet enormei minciuni Georgescu. Rețeaua de spălare a creierelor a folosit la maxim toate vulnerabilitățile României și a făcut o injecție aproape letală , dacă nu ne trezim- măcar cei care nu am fost injectați.
      Iar " căpșunarii " , cum ironic îi numiți dvs, nu au plecat de bine din această țară. Prin jigniri nu o să îi aduceți niciodată- metaforic vorbind- pe calea cea buna.
      • Like 0
    • @ Christian
      De bun simț comentariul dumneavoastră. Asta nu îi disculpă totuși pe cei care vor să sară din lac în puț, din UE & NATO în BRICS. E foarte bine că au dat un vot de blam clasei politice mainstream și, după cum se vede, a fost prima generație care nu s-a mai mulțumit să voteze “răul cel mai mic”.
      Tot ce trebuie făcut în continuare este să evităm pericolul RO-Exit iar clasa politică să facă o curățenie generală, la sânge, nu de fațadă, să dispară toate mafiile/clienții de partid, să desființeze nepotismul din instituțiile publice, să înceapă urgent reformele mari care se lasă așteptate de ani de zile, practic, să schimbe complet paradigma în felul în care se face politică. Altfel, viitorul aparține acestor șamani care vor ocupa funcția supremă în stat din primul tur, pentru că peste 5 ani votanții lui CG nu se vor mulțumi cu vorbe.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Haideți să ne depărtăm un pic de cântecul de sirenă al propagandei sistemului și să conștientizăm următoarele: chiar nu există în România niciun pericol de RO_Exit nici din UE nici din NATO și nici vreo tendință de alunecare spre est, adică spre Rusia lui Putin. Astea sunt bazaconii ce au doar scopul de a împroșca cu noroi ramura suveranistă a politicii. Există doar o singură entitate evident rusofilă și antieuropeană în Romania și anume dementa de Șoșoacă. NIMENI altcineva, chiar dintre suveraniștii oricât de radicali. Singura diferență de abordare între pro-europeni și suveraniști este că pro-europenii vor să fie sclavii necondiționați ai altora și să nu urmărească interesele românești, iar suveraniștii vor - atenție, ÎN INTERIORUL UE și NATO - să fim mai cu ”cohones”, mai puțin ghiocei în relațiile cu partenerii (și atenție! concurenții) europeni. Deci e vorba despre servilism versus demnitate, doar atât și nimc mai mult. Iar pro-europenii sunt terifiați că am putea cumva fi și noi mai demni și mai puțini servili, in interesul propriu național. Îngrozitor, nu-i așa?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Bine ați revenit pe Republica! Sper că e de bine și nu ați fost ocupat cu campania lui CG! Clipurile Tik-Tok pe care le-am văzut cu CG vă contrazic 100%, omul e dus cu pluta. Nanocipuri în Cola? Chiar așa? Nu a existat virusul COVID? Cezariana întrerupe fluxul divin? WTF, unul ca ăsta să ne reprezinte în lume??!!
      Aveam pretenții mai mari de la dumneavoastră.
      Faptul că acum CG vine să-și rotească discursul cu 180 de grade, e tardiv. Așadar, nu e vorba de niciun cântec de sirenă, clipurile individului sunt EXPLICIT împotriva orientării către Vest. Poate să spună acum orice altceva...
      Cât despre poziția ghiocel în UE, da, complet de acord, la asta trebuie lucrat. Tratament egal între toate statele membre UE, da, pentru o Europă cu o singură viteză. Dar nu mi-aș dori să fim reprezentați în UE și în restul lumii de unul ca Orban.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Bucuros de revedere și eu. Dar cum vine asta, eu și campania lui CG?!?!?! Vorba unei reclame de mai demult: ”glumă tă-tă” :-) :-) Cred că ați uitat, după un an de absență a mea, cam cine sunt și ce hram port. Da, sunt suveranist, dar NU radical și cu siguranță nu extremist. Deci pe scurt, n-am votat și nici nu voi vota Călin Georgescu. Am votat însă cu Simion, ceea ce e cu totul altceva. El, deși a fost evident foarte subțire ca și candidat, totuși nu a fost extremist și nici măcar prea radical. Doar cam golănaș și intempestiv, dar hei! cine-i perfect? Dacă Curtea constituțională nu face vreo nefăcută să anuleze turul 1 și deci dacă rămân aceiași candidați câștigători (Lasconi și Georgescu) atunci clar nu mă voi prezenta în turul 2, fiindcă nu pot să-i creditez pe niciunul dintre ei, din motive diferite, dar cu același rezultat de respingere clară. Pe CG nu-l pot vota fiindcă, deși aparție curentului suveranist pe care îl agreez, e așa cum ați observat (și am observat cu toții) fără toate țiglele pe casă. Păcat. Iar pe Valerica nu o pot vota așa cum nu pot vota niciun USR-ist / progresist / neomarxist întrucât am o puternică incompatibilitate ideologică de fond cu această ideologie, nu mai intru acum in detalii, dar mă înțelegeți. De multe ori mă gândesc că aceast confruntare e normal că există, exact cum a fost și în SUA între tradiționalism și progresism, dar la noi cu actori și mai jalnici, care nu reprezintă niciunul o opțiune. Dar în 2019 ar fi fost mai bine dacă în turul 2 n-ar mai fi intrat candidații PSD și PNL (adică Veorica și Werner) și, la fel ca acum s-ar fi confruntat progresismul cu tradiționalismul, respectiv Mircea Diaconu și Dan Barna. Iar eu aș fi votat evident cu Diaconu, așa cum am și votat în turul 1. Dar așa, nici atunci nu am fost în turul 2. Sincer, m-am săturat să am de ales doar între cele mai nepotrivite variante, îmtre care nici măcar nu mai poți defini care e răul cel mai mic, amândouă fiind rele la fel de mari, în concepția mea.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Simion chiar a produs o surpriză plăcută la confruntarea candidaților de la Digi24. Dar eu am rămas la convingerile mele că singurul partid care vrea și care poate reforma sistemul este USR.
      Oricum, din ce am văzut recent la TV, miroase a fraudă de proporții: CCR (potrivit căror atribuții???) a decis renumărarea tuturor voturilor din turul 1, operațiune care se va efectua fără niciun control din partea partidelor. Iată cum se așterne covorul roșu ca ciuma, ca să ajungă cine trebuie în turul 2.
      Asta e țara în care trăim.
      “Îngrozitor, nu-i așa?”, ca să citez din clasici :)
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Da, renumărarea e o mare porcărie antidemocratică, dar cu aparență legală și democratică. Va înfuria atat votanții USR cât și pe cei suveraniști. Aparent beneficiarul acestei mânării ar fi Ciolacu, dar surpriză! Ciolacu a declarat aseară că indiferent de rezultatul renumărării, chiar dacă va ajunge pe locul 2, el nu va mai candida. Pam-pam. Și atunci pentru cine și pentru ce e tot circul ăsta? Eu cred că se vrea (din partea sistemului lui Johannis) să cadă vina pe Ciolacu și să se reseteze cu totul rezultatele din vechiul tur 1. Pentru noi, muritorii de rând rezultatele viitoare vor fi imprevizibile, deși profesioniștii sistemului știu ei ce vor, nu mă îndoiesc. Probabil că se vrea faultarea inclusiv a lui Georgescu (care a încurcat ițele ”stabilității” sistemului progresist incipient din România). Nu știu ce vor face și mai ales cum vor face băieții cu ochi albaștri, dar e clar că ceva pute rău. Numai că Georgescu, logic vorbind, e împotriva sistemului actual, nu de partea lui. Dacă ar fi alt personaj în locul lui l-aș vota bucuros, dar nu pe el, care e atât de dus cu pluta și cu simpatii față de ruși.
      Cât privește ”covorul roșu ca ciuma” care s-ar așterne peste țară, eu zic să nu vă îngrijorați inutil. Acest covor devine din ce în ce mai deșirat și ros de molii, încât va deveni din ce în ce mai irelevant. A apărut un sondaj de ultimă oră care dă AUR pe locul 1, apoi PSD-ul și apoi USR-ul. Încet-încet, vechile stânga și dreapta, adică PSD și PNL vor deveni desuete și adevărata luptă va fi cea (corectă dealtfel) între tradiționalism și progresism, respectiv AUR & Co și USR. Astfel peste țară se vor întinde și încăleca între ele alte 2 covoare: unul în culorile curcubeului LGBT-ist și altul cu motive naționale....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Asta cu LGBT, curcubeie etc. e alt cântec de sirenă. Am mai discutat despre asta. Nu ăla e centrul de greutate al USR-ului. Se zice că persoane curcubeene ar fi 8-9% atât în România cât și la nivel global. Să nu ne facem că nu există sau să-i obligăm să fie tradiționaliști chiar dacă au alte valori. Extremele nu sunt ok.
      Cât despre monolitul PSDNL nu cred că e chiar așa de ros de molii, deși ar merita. Bolojan încearcă acum o resetare rapidă la PNL dar toate relicvele peneliste care au dezamăgit sunt acolo, la un pas în spate. Iar PSD pare nepieritor chiar dacă bazinul lor electoral a început să scadă. Oricum, ce spune Ciolacu ar trebui să nu mai creadă nimeni, ca în cazul Nordis (la prima interpelare nu a zburat niciodată la Nisa; la a doua a zburat dar cu o cursă de linie, la a treia a zburat cu jetul de lux dar pe banii lui; la a patra s-a făcut roșu de furie și a promis că arată chitanțele, ca pe diploma de bac – deci ăsta e Ciolacu).
      • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Au inceput - de cateva zile - sa misune pe "Republica" tot felul de dubiosi fara idei si fara argument. N-au respect pentru dialog, ci doar te contreaza, gen: "Nu, ba tu esti..."
    • Like 1
  • Daniel00 check icon
    Cremlin Georgescu n-ar fi putut ajunge in frunte fara concursul criminal al securitatii 2 si un sfert... Restul e bucuria nebunilor!
    • Like 4
  • Intalnirea si discutia autorului cu acei tineri, e doar o invenție trista!
    Jalnic!
    • Like 0
    • @ Filip Calin
      cristian check icon
      Tu știi sigur că autorul nu s-a întâlnit cu tinerii. Că ai fost acolo. De aceea ai lipsit de la întâlnirea cu bunul simț.
      • Like 3
    • @ cristian
      Sunt la fel de sigur, așa cum și tu ești la fel de sigur ca nu e o inventie
      Am fost acolo, la fel cum ai fost și tu.

      Asta e ce cred eu despre asta si-mi asum acest lucru E interzis?! Tu-mi pui la îndoială bunul, simt bazându-te pe ceva care nu știi dacă s-a întâmplat în realitate sau nu, ceaa ce este trist si jalnic!

      Autorul este nedumerit ca Georgescu nu a fost eliminat de CC, la fel ca Sosoaca! Îți aduc aminte ca Lasconi s-a pronunțat vehement împotriva CC în cazul Sosoaca

      UE, NATO.,ONU, și alte instituții, organizații și partide, sunt criticabile.
      Doar Isus poate nu e!

      Eu credeam ca delictul de opinie, a murit la 22 decembrie 1989, dar vad ca e mai viu ca niciodată!
      Trist. Dar mai ales, jalnic!
      • Like 1
    • @ Filip Calin
      Poate ca o fi o inventie, dar genul asta de tineri exista. Stau cu ochii lipiti de ecranul telefonului, daca vorbesc iti dai seama ca au un vocabular cam restrans (uneori chiar vulgar) si logica cam ioc, stau in calea ta in metrou, te deranjeaza stand picior peste picior pe scaun cand e aglomeratie sau se posteaza in dreptul usii de coborare cu seninatatea idiotului pentru care nu exista decat lumea de pe ecran. Sunt sigura ca nu stiu sa gandeasca singuri, le trebuie imaginile alea, vorbele spuse de cine stie cine (am auzit niste texte ascultate in metrou care m-au infiorat....), daca le iei telefonul "smart" devin sigur agitati, iar unii vor spune ca sufera de ADHD. Aiurea, sufera de imbecilism si proasta crestere si educatie! Nu au decat cerebelul, creierul mic, care ii tine in pozitie bipeda, facandu-ne sa credem ca sunt oameni., Cerebrum, adica creierul mare, lipseste saracul!!! Astora nu le-as acorda drept de vot...
      • Like 3
    • @ Filip Calin
      În numele democrației este corect să construiești comportamente care ucid democrația. Parlamentul și guvernul iranian sunt alese, sunt alegeri multipartide. Este democratic să condamni o femeie neinpachetata?
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Chiar nu știu la ce te referi!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult