Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

România a intrat în scenariul 4 de coronavirus: ce alte restricții se pot aplica din lista de măsuri graduale impuse de decretul privind instituirea stării de urgență

KLaus IOhannis - Ludovic Orban - ministri

Foto presidency.ro

România a intrat în scenariul 4 de coronavirus: luni seara, la ora 20, erau 2.109 cazuri confirmate și 65 de decese, a anunțat medicul Raed Arafat.

Prin ordonanța militară numărul 6 s-a decis carantină totală în Suceava și în localitățile limitrofe.  Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dat luni noaptea, la Digi 24, o cifră îngrijorătoare: „Cel puțin 1000 de persoane infectate cu coronavirus umblă libere prin Suceava. De asta am și luat decizia carantinării Sucevei”.

România a intrat în stare de urgență pe 16 martie, printr-un decret semnat de președintele Iohannis. În decret sunt prevăzute și măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală. Unele deja se aplică, prin ordonanțele militare 1-4, altele urmează să fie aplicate în următoarea perioadă. Vă prezentăm mai jos măsurile și cum au fost ele aplicate până acum, precum și ce măsuri ar mai putea fi luate: 

1. Izolarea și carantina persoanelor provenite din zonele de risc, precum și a celor care iau contact cu acestea; măsuri de carantinare asupra unor clădiri, localități sau zone geografice; 

- În prezent se aplică măsura de izolare pentru toate persoanele care vin din străinătate (toata lumea e o zonă galbenă) si carantina institutionalizată pentru persoanele care vin din Italia, Spania, Franța, Germania, Iran. Pentru orașe si zone nu s-a aplicat până luni carantina, dar iesenii cereau carantinarea Sucevei. Luni seara s-a decis carantină în Suceava, după ce s-au confirmat încă 13 decese la spitalul din localitate din motive de COVID-19.

2. Închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat;

- Au fost închise cateva puncte de frontiera, unde traficul era scăzut. Prin Nădlac se intră limitat, după ce Ungaria si-a inchis granițele. Până acum nu s-a luat masura închiderii totale a granitelor. A fost interzis traficul aerian dinspre zonele rosii, putem să ne asteptam la același lucru si in cazul zonelor galbene.

3. Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective;

- Au fost luate mai multe măsuri de limitare a circulatiei, prin ordonantele militare 3 si 4. Prin ordonanta 3 circulația persoanelor este permisă cu declarație pe propria răspundere, care poate fi arătată și pe telefon. Vârstnicii vor putea circula între 11:00 și 13:00. Ordonanța 4 a relaxat regulile in ce priveste deplasarea persoanelor peste 65 de ani, care pot iesi din locuinte pe parcursul zilei pentru a se duce la medic.

4. Interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului;

- Pâna acum nu a fost interzisa circulatia rutiera, nici cea de la metrou. În domeniul transportului public, în Bucuresti primarul Firea a spus că nu-l va interzice total, pentru că distantele sunt mari. Numărul de mijloace de transport aflate in circulatie a fost redus în Capitală în două etape.

5. Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;

- DA. Au fost inchise restaurante, malluri.

6. Asigurarea pazei și protecției instituționale a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național;

- DA

7. Identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19;

- Sunt discuții despre rechiziționarea HexiPharma.

8. Limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgente: 

- Raed Arafat a anunțat duminică seara că medicii nu pot refuza transferul dintr-un spital in altul, de asemenea, spitalele nu pot refuza internarea unui pacient.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    WTF? Discuții despre rechiziționarea Hexifarma erau acum 2 săptămâni!! Mă gîndeam că acum producția duduie acolo!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult