Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România a intrat în scenariul 4 de coronavirus: ce alte restricții se pot aplica din lista de măsuri graduale impuse de decretul privind instituirea stării de urgență

KLaus IOhannis - Ludovic Orban - ministri

Foto presidency.ro

România a intrat în scenariul 4 de coronavirus: luni seara, la ora 20, erau 2.109 cazuri confirmate și 65 de decese, a anunțat medicul Raed Arafat.

Prin ordonanța militară numărul 6 s-a decis carantină totală în Suceava și în localitățile limitrofe.  Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dat luni noaptea, la Digi 24, o cifră îngrijorătoare: „Cel puțin 1000 de persoane infectate cu coronavirus umblă libere prin Suceava. De asta am și luat decizia carantinării Sucevei”.

România a intrat în stare de urgență pe 16 martie, printr-un decret semnat de președintele Iohannis. În decret sunt prevăzute și măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală. Unele deja se aplică, prin ordonanțele militare 1-4, altele urmează să fie aplicate în următoarea perioadă. Vă prezentăm mai jos măsurile și cum au fost ele aplicate până acum, precum și ce măsuri ar mai putea fi luate: 

1. Izolarea și carantina persoanelor provenite din zonele de risc, precum și a celor care iau contact cu acestea; măsuri de carantinare asupra unor clădiri, localități sau zone geografice; 

- În prezent se aplică măsura de izolare pentru toate persoanele care vin din străinătate (toata lumea e o zonă galbenă) si carantina institutionalizată pentru persoanele care vin din Italia, Spania, Franța, Germania, Iran. Pentru orașe si zone nu s-a aplicat până luni carantina, dar iesenii cereau carantinarea Sucevei. Luni seara s-a decis carantină în Suceava, după ce s-au confirmat încă 13 decese la spitalul din localitate din motive de COVID-19.

2. Închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat;

- Au fost închise cateva puncte de frontiera, unde traficul era scăzut. Prin Nădlac se intră limitat, după ce Ungaria si-a inchis granițele. Până acum nu s-a luat masura închiderii totale a granitelor. A fost interzis traficul aerian dinspre zonele rosii, putem să ne asteptam la același lucru si in cazul zonelor galbene.

3. Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective;

- Au fost luate mai multe măsuri de limitare a circulatiei, prin ordonantele militare 3 si 4. Prin ordonanta 3 circulația persoanelor este permisă cu declarație pe propria răspundere, care poate fi arătată și pe telefon. Vârstnicii vor putea circula între 11:00 și 13:00. Ordonanța 4 a relaxat regulile in ce priveste deplasarea persoanelor peste 65 de ani, care pot iesi din locuinte pe parcursul zilei pentru a se duce la medic.

4. Interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului;

- Pâna acum nu a fost interzisa circulatia rutiera, nici cea de la metrou. În domeniul transportului public, în Bucuresti primarul Firea a spus că nu-l va interzice total, pentru că distantele sunt mari. Numărul de mijloace de transport aflate in circulatie a fost redus în Capitală în două etape.

5. Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;

- DA. Au fost inchise restaurante, malluri.

6. Asigurarea pazei și protecției instituționale a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național;

- DA

7. Identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19;

- Sunt discuții despre rechiziționarea HexiPharma.

8. Limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgente: 

- Raed Arafat a anunțat duminică seara că medicii nu pot refuza transferul dintr-un spital in altul, de asemenea, spitalele nu pot refuza internarea unui pacient.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    WTF? Discuții despre rechiziționarea Hexifarma erau acum 2 săptămâni!! Mă gîndeam că acum producția duduie acolo!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult